fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Residències internacionals

Introducció

La internacionalització és un element tranversal en tots els projectes que es duen a terme a la Nau Ivanow i és la porta d’entrada i de sortida de moltes iniciatives i companyies. Amb aquest programa, cerquem el creixement a través de l’experiència de joves professionals de les arts escèniques en espais culturals similars al nostre. Mitjançant un pla de residències internacionals, col·laborem amb altres agents, institucions i centres de tot el món. L’objectiu és establir unes residències de treball que permetin compartir processos, metodologies i recursos entre companyies catalanes i internacionals.

El programa de residències internacionals consta de:

A. Residència Nau Ivanow – Centres del món
La beneficiària d’aquesta línia és una de les companyies residents a la Nau Ivanow, amb la qual es farà un treball previ de disseny i planificació del projecte que es voldrà dur a terme, en què el contacte entre les dues cultures, l’arrelament al territori i els processos oberts al públic siguin l’eix principal. El col·lectiu seleccionat farà una estada internacional d’entre un i dos mesos on desenvoluparà un treball de recerca i  creació d’un material que “respiri” de les dues cultures, la catalana i la del país d’acollida. Si és possible, al final de l’estada es mostrarà un work in progres del treball realitzat .

El projecte seleccionat obtindrà els beneficis següents:

  1. La gestió de vols i allotjaments, que tramitarà directament la Nau Ivanow amb el col·lectiu seleccionat.
  2. Contractació de tot l’equip de treball per part de la Nau Ivanow.
  3. Espai de treball al centre que acollirà l’equip, mitja jornada.
  4. Contacte amb altres companyies i agents locals.

B. Residència Centres i companyies del món – Barcelona
Podrà optar a aquesta línia qualsevol companyia internacional amb independència del seu lloc d’origen. Haurà de presentar un projecte a la Nau Ivanow en el qual expliqui la seva voluntat de recerca, metodologia de treball, motivacions i altres activitats paral·leles que es podran desenvoluparan durant la seva estada a la Nau Ivanow.

Un cop validat per l’equip de la Nau, es concretarà el calendari del projecte i, si cal, s’emetran els documents necessaris perquè la companyia pugui sol·licitar ajudes.

El projecte seleccionat obtindrà els beneficis següents:

  1. Espai de treball a la Nau Ivanow, mitja jornada.
  2. Contacte amb altres companyies i agents locals per establir sinergies i intercanvis.
  3. Contacte amb el Proyecto Bitácora de la Nau Ivanow i seguiment del procés.
  4. Seguiment i difusió del projecte en creació.
  5. Possibilitat d’allotjament a la Nau Ivanow (aquest servei tindrà un cost que es pactarà amb la companyia beneficiària).

La Confraternita del Chianti

Les portes de la Nau Ivanow va tornar a obrir al juny de 2020 després d’uns mesos incerts i difícils per a la cultura a causa de les restriccions imposades des del març per controlar la pandèmia de covid-19. A poc a poc, tornem a recuperar el ritme, els projectes i també les residències artístiques.

A mitjan agost, van arribar de Milà Chiara Boscaro i Marco Di Stefano, de la companyia La Confraternita del Chianti, per realitzar una residència al nostre espai. Tots dos van estudiar escriptura teatral a l’escola d’art dramàtic Paolo Grassi, a Milà. Des del mes de juliol passat, viatgen amb el seu fill Samuele, de dos anys, per diferents ciutats europees desenvolupant el seu projecte CITIES, finançat pel MIBACT (Ministeri de Béns i Activitats Culturals i de Turisme), convocatòria Boarding pass plus. 

Aquest estudi sobre ciutats europees va portar Chiara i Marco a fer una residència de dues setmanes a l’ufaFabrik de Berlín, després van arribar a la Nau Ivanow i acabaran a la Dramma Italiano e Comunità degli Italiani de la ciutat de Rijeka (Croàcia). Hem tingut l’oportunitat de parlar i reflexionar amb ells sobre el moment que estem vivint i quina és la seva experiència després d’un mes de viatge i desenvolupament del projecte.

Llegeix l’entrevista a La Confraternita del Chianti

Teatro del Terror

La companyia xilena Teatro del Terror va arribar a la Nau Ivanow el febrer de 2020 per realitzar-hi una residència artística d’un mes de durada.

A partir del concepte de l’ominós de Sigmund Freud, la companyia es va plantejar què és el terror al teatre, per obtenir una definició que permetés aprofundir entorn l’estil de terror en la pràctica escènica. El treball presenta una anàlisi completa del que han experimentat durant la residència, i n’exposen reflexions, trobades i futurs qüestionaments. La residència va finalitzar amb l’estrena de la peça La Espera.

L’equip de treball de la companyia el formen Nicolás Pavéz, Soledad Cruz i Carol Henríquez, intèrprets; Iván Fernández, dramaturg, i Javier Ibarra Letelier, director.

Companyia Pelipolaca a Xile

Al gener de 2020 la Companyia Pelipolaca, resident a la Nau Ivanow, va viatjar fins a la ciutat de La Serena (Xile) per fer-hi una residència de creació amb els nostres amics de TeatroPuerto. Durant un mes van preparar Ellas comen, una obra centrada en la gastronomia local i les relacions al voltant d’una taula i que es presentarà al Festival Internacional TeatroPuerto.

El projecte està dirigit per Irene Vicente, amb Carmen Salinas (dramaturga), Gal·la Sabaté (actriu) i Carlota Grau (ballarina).

“Des de la Casona de La Serena us podem dir que de moment està sent tot molt gratificant. L’equip humà de TeatroPuerto és envejable, ens ha tractat de meravella des del primer dia, ens han resolt tots els problemes que ens han sorgit, sempre amb amabilitat i generositat. És cert que és la primera residència que fan i que estan descobrint les necessitats a temps real amb nosaltres, però més que un problema per a nosaltres és un avantatge, ja que estan molt atents i pendents de tot el que necessitem o volem.

Cap de les quatre que hem viatjat coneixia Xile i la sorpresa ha estat molt agradable. La Serena ens ha rebut amb els braços oberts, tothom és molt generós, no hem tingut cap problema d’adaptació i tot ha estat molt fàcil. A través del programa de mediació que realitzen a TeatroPuerto, estem preparant dos workshops que ens permetran conèixer gent que no està vinculada amb el teatre, gent del barri d’Almagro.

Creiem que és una oportunitat única que ens aporta un gran creixement professional però sobretot personal. Suposem que ja hi esteu treballant, però us animem a que aquestes mobilitats internacionals s’incrementin i més d’una companyia pugui gaudir-les.” Companyia Pelipolaca

Crònica del primer mes
Les Pelipolaca & Les Desvestides són una de les companyies guanyadores del 5è Cicle de creació escènica DespertaLab. Aquest cicle conjunt entre la Nau Ivanow i Sala Atrium posa a l’abast de les joves companyies l’espai i les condicions adients per contribuir a la seva professionalització. I tot això, amb l’acompanyament i assessorament necessaris per fer aquest pas.

Vam donar la benvinguda a la companyia a principis d’abril. La seva obra prové d’un procés llarg, que començava en una fase embrionària a la Farinera del Clot a principis de 2018, que aterrava per primer cop al festival d’arts escèniques contemporànies Escena Poblenou el 2018 i que creixia dins la convocatòria del Parc Sandaru anomenada Kinètic. Un procés dilatat que amb el Cicle DespertaLab arriba a la seva maduresa.

El punt de partida és la revisió del nostre comportament com a espectadors davant els cossos exhibits en els museus. A partir de quatre intèrprets, Unheimlich vol questionar-se on queda l’ètica i la intimitat d’aquestes representacions i què fa que l’art transcendeixi el que no es permet en la nostra quotidianitat.

Durant el seu procés van anar unint les peces a l’espai d’assaig, i van generar escenes a partir d’algunes pintures conegudes. L’espai es va anar omplint amb proves de vestuari, amb escenografia i amb unes malles de color carn que simulen la nuesa dels cossos, però respectant la intimitat i jugant amb aquest element distant i estrany.

Les últimes setmanes han servit a la companyia per anar tancant una dramaturgia molt coreografiada. També per provar llums i so, i veure com interactua tot plegat dins la funció. Una obra que deixa imatges molt potents i que té un rerefons molt clar sobre qui protagonitza l’art. Una història de l’art que caldria llegir de forma crítica.

Unheimlich es va poder veure a la Sala Atrium de Barcelona del 22 de maig al 9 de juny de 2019.

Los Escultores del Aire a Costa Rica

Residència de la companyia resident a la Nau Ivanow, Los Escultores del Aire, al Festival Embrujarte de Costa Rica a través del programa EXIT de la Nau. Los Escultores del Aire és una companyia internacional amb base a Barcelona. S’especialitza en la producció d’espectacles professionals de teatre físic i utilitza el llenguatge del mim corporal com a base de creació.

“Hay una palabra en boca de todos: casa. En casa, cuidas y te sientes cuidado. Es un lugar seguro, de refugio, de reflexión, donde preparas tu día a día… ¡No podríamos encontrar una mejor similitud con la Nau Ivanow!

Destacar el aporte en nuestra gira por América, con dos espectáculos y workshops en Costa Rica, Nueva York y Nueva Jersey: La Leyenda del Fauno y el Viaje y La Caja. Estos espectáculos se pudieron ver en Barcelona, dentro del Ciclo DespertaLab. Fue el inicio de una alianza con vistas de continuidad entre nuestro Festival Embrujarte en Costa Rica y el programa EXIT de la Nau. Y los innumerables ensayos sin contador “ni marcar tarjeta” en las maravillosas salas de la Nau.

Este año fue el inicio de nuestro proyecto pedagógico Lab Project. Y digo “inicio” porqué fue el primer paso de un largo y excitante camino. También de dos proyectos audiovisuales grabados en las instalaciones de la Nau: Anticuerpos y The Miners.” Los Escultores del Aire