fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Residències internacionals

Table Of Contents

Introducció

La internacionalització és un element tranversal en tots els projectes que es duen a terme a la Nau Ivanow i és la porta d’entrada i de sortida de moltes iniciatives i companyies. Amb aquest programa, cerquem el creixement a través de l’experiència de joves professionals de les arts escèniques en espais culturals similars al nostre. Mitjançant un pla de residències internacionals, col·laborem amb altres agents, institucions i centres de tot el món. L’objectiu és establir unes residències de treball que permetin compartir processos, metodologies i recursos entre companyies catalanes i internacionals.

El programa de residències internacionals consta de:

A. Residència Nau Ivanow – Centres del món
La beneficiària d’aquesta línia és una de les companyies residents a la Nau Ivanow, amb la qual es farà un treball previ de disseny i planificació del projecte que es voldrà dur a terme, en què el contacte entre les dues cultures, l’arrelament al territori i els processos oberts al públic siguin l’eix principal. El col·lectiu seleccionat farà una estada internacional d’entre un i dos mesos on desenvoluparà un treball de recerca i  creació d’un material que “respiri” de les dues cultures, la catalana i la del país d’acollida. Si és possible, al final de l’estada es mostrarà un work in progres del treball realitzat .

El projecte seleccionat obtindrà els beneficis següents:

  1. La gestió de vols i allotjaments, que tramitarà directament la Nau Ivanow amb el col·lectiu seleccionat.
  2. Contractació de tot l’equip de treball per part de la Nau Ivanow.
  3. Espai de treball al centre que acollirà l’equip, mitja jornada.
  4. Contacte amb altres companyies i agents locals.

B. Residència Centres i companyies del món – Barcelona
Podrà optar a aquesta línia qualsevol companyia internacional amb independència del seu lloc d’origen. Haurà de presentar un projecte a la Nau Ivanow en el qual expliqui la seva voluntat de recerca, metodologia de treball, motivacions i altres activitats paral·leles que es podran desenvoluparan durant la seva estada a la Nau Ivanow.

Un cop validat per l’equip de la Nau, es concretarà el calendari del projecte i, si cal, s’emetran els documents necessaris perquè la companyia pugui sol·licitar ajudes.

El projecte seleccionat obtindrà els beneficis següents:

  1. Espai de treball a la Nau Ivanow, mitja jornada.
  2. Contacte amb altres companyies i agents locals per establir sinergies i intercanvis.
  3. Contacte amb el Proyecto Bitácora de la Nau Ivanow i seguiment del procés.
  4. Seguiment i difusió del projecte en creació.
  5. Possibilitat d’allotjament a la Nau Ivanow (aquest servei tindrà un cost que es pactarà amb la companyia beneficiària).

2022

Lokas Juanas (Teatro del Biobio, Xile) a la Nau Ivanow

La companyia Lokas Juanas realitza una residència artística a la Nau Ivanow, fruit del conveni entre Teatro del Biobio i la Nau. La companyia va ser seleccionada a través d’una convocatòria pública en el marc de la Beca DespertaLab internacional 2022.

Ça marche a L’Abri (Ginebra)

La companyia resident, Ça marche, realitza una residència internacional a L’Abri de Ginebra. Un centre de creació que ofereix els recursos i el temps als i les artistes per investigar i treballar els seus projectes sense necessitat de produir. Durant aquests dies, han estat coneixent als artistes associats d’aquest espai de creació, treballant en el seu proper projecte Cantus Gestualis i pensant en el futur de la companyia.

Teatro Puerto (Xile) a la Nau Ivanow

Rodrigo Zarricueta “Zarry” i Charly, de la companyia Teatro Puerto, han realitzat una residència internacional artística de dues setmanes a la Nau. Provinents de La Serena, Xile, treballen en un projecte d’investigació sobre el moviment LGTBIQ+ a Llatinoamèrica, Espanya i d’altres territoris Cultura homosexual, per trobar una referència per a iniciar un procés de creació.

L△ST a Brescia (Itàlia)

La companyia resident de la Nau, L△ST, realitzen una residència artística d’un mes a I.DRA. (Independent Drama Residence), fàbrica de creació i centre d’arts escèniques situat a Brescia (Itàlia). Allà han realitzat tasques d’investigació per al seu projecte Pygmalion’s Death, un assaig escènic sobre la representació de la dona artista en la Història de l’Art dels últims 600 anys.

Mark Pozlep, Maxime Berthou i Davis Freeman, Gledališče Glej (Ljbljana)

Mark Pozlep, Maxime Berthou i Davis Freeman han realitzat una residència a la Nau, provinents del Gledališče Glej de Ljbljana i fruit del projecte internacional Crushing Borders, del qual formem part. Durant una setmana, han estat vivint i treballant a casa nostra, en el projecte ‘Southwind’.

Monte Isla a Teatro Puerto, La Serena (Xile)

La companyia resident viatja a La Serena, Xile, per realitzar una residència artística internacional a Teatropuerto. Durant la seva estada, la companyia ha treballat en la seva projecció i ha pogut estudiar el paisatge, un tema que ja van començar a treballar amb la seva darrera obra Allí donde no estamos i que segueix sent cabdal per al seu proper projecte Donde empieza el bosque acaba el pueblo.

2021

Hermanas Picohueso al Teatro del Biobío de Xile

La companyia resident a la Nau, Hermanas Picohueso, realitza una residència d’un mes al Teatro Biobío de Concepción (Xile). Allà treballaran ens els seus projectes, tot mantenint un diàleg d’intercanvi amb professionals de la regió. A més, la companyia també proposa una sèrie de laboratoris teatrals amb l’objectiu de generar eines de creació per compartir, conèixer i interactuar amb les companyies del territori.

Una residència que ha estat possible gràcies al programa d’internacionalització de la Nau Ivanow amb la col·laboració d’Iberescena.

Colectivo Artístico La Macorina de Xile

Daniel Silva i Nadia González, del Colectivo Artístico La Macorina

En aquesta residència artística internacional que desenvolupen a la Nau, el col·lectiu treballa en el projecte escènic: Federico García Lorca como ícono LGBTIQ+ a través de la arquitectura de Barcelona: contrastes en el tiempo llevados al cuerpo.


Marie Bajenova i Davide Brancato

Artistes residents a L’Abri de Ginebra (Suïssa)

Durant el mes de setembre hem acollit en residència d’investigació dos artistes procedents de L’Abri: el Davide Brancato i la Marie Bajenova. L’Abri és un centre centre de residències de Ginebra, amb qui compartim gran part de la filosofia que treballi la necessitat de generar espais de trobada i investigació fora dels temps de la producció.

Aquestes residències internacionals han estat possibles gràcies al programa europeu del qual formem part: el Crushing Borders. La presència en aquest programa ens permet realitzar intercanvis entre artistes residents i seguir creixent a nivell internacional.

La Marie és modista i dissenyadora de vestuari i el seu pas per la Nau li ha permès reflexionar al voltant del concepte del temps de la producció artística i de la seva la identitat com a artista. El Davide ha aprofitat la residència a la Nau per investigar sobre la noció de la masculinitat a través de diverses entrevistes a persones de diferents perfils, una investigació de llarga durada que vol acabar materialitzant sobre l’ escenari.


Natasza Gerlach Pierre Piton

Artistes residents al Performing Arts Institute de Wroclaw (Polònia)

Imatge: Jordi Buxó

Ja fa més d’un any que formem part del Crushing Borders, un projecte europeu format per diversos centres de creació que vol donar l’oportunitat a les companyies de conèixer i treballar amb espais internacionals, per ampliar la seva mirada i interconnectar-se. 

Fruit d’aquest vincle, aquest mes de setembre hem acollit en residència internacional a dos artistes vinculats al Performing Arts Institute de Wroclaw (Polònia)Natasza Gerlach Pierre Piton.

Durant la seva estada a la Nau, han pogut treballar en una primera fase de la seva investigació i definir així les bases del seu projecte que qüestiona el potencial de la respiració com a eina tecnològica i poètica per a l’emancipació. 

A través de diferents enfocaments pràctics dins de la qüestió de la respiració i les pràctiques de compartir la respiració, Gerlach i Pitton busquen crear i cultivar un nou sistema que incorpori el “tercer cos de la respiració” com una extensió d’un cos limitat i confinat. Veuen el “cos de la respiració” com un possible espai de connexions paral·leles, que permet nous paradigmes. Experimenten amb les possibilitats d’afectar i ser afectats, donant forma i desafiant la nostra relació amb l’altre i amb el món mateix.


Fundación Mis Bragas

Residència a Glej de Ljubljana (Eslovènia)

La companyia resident a la Nau, Fundación Mis Bragas, ha realitzat una residència a Eslovènia, on han estat durant quinze dies al Glej de Ljubljana per treballar amb joves de 18 a 22 anys en tallers de creació. Aquesta residència s’emmarca dins el projecte europeu Crushing Borders.

Llegeix aquí l’entrevista que els hem fet a la tornada de la residència


Companyia La Fulana Teatro


Aquest any hem engegat una nova col·laboració amb una organització cultural internacional xilena: la Fundació Santiago Off.
Durant una setmana acollim a la Nau a La Fulana Teatro, una companyia integrada per un equip multidisciplinari d’artistes que potencien l’activitat teatral com una instància d’investigació i experimentació al voltant a fenòmens socioculturals.
Durant 3 dies, la companyia farà mostra de la peça Say no more una obra que reflexiona sobre les relacions afectives.

2020

La Confraternita del Chianti

Les portes de la Nau Ivanow va tornar a obrir al juny de 2020 després d’uns mesos incerts i difícils per a la cultura a causa de les restriccions imposades des del març per controlar la pandèmia de covid-19. A poc a poc, tornem a recuperar el ritme, els projectes i també les residències artístiques.

A mitjan agost, van arribar de Milà Chiara Boscaro i Marco Di Stefano, de la companyia La Confraternita del Chianti, per realitzar una residència al nostre espai. Tots dos van estudiar escriptura teatral a l’escola d’art dramàtic Paolo Grassi, a Milà. Des del mes de juliol passat, viatgen amb el seu fill Samuele, de dos anys, per diferents ciutats europees desenvolupant el seu projecte CITIES, finançat pel MIBACT (Ministeri de Béns i Activitats Culturals i de Turisme), convocatòria Boarding pass plus. 

Aquest estudi sobre ciutats europees va portar Chiara i Marco a fer una residència de dues setmanes a l’ufaFabrik de Berlín, després van arribar a la Nau Ivanow i acabaran a la Dramma Italiano e Comunità degli Italiani de la ciutat de Rijeka (Croàcia). Hem tingut l’oportunitat de parlar i reflexionar amb ells sobre el moment que estem vivint i quina és la seva experiència després d’un mes de viatge i desenvolupament del projecte.

Llegeix l’entrevista a La Confraternita del Chianti


Teatro del Terror

La companyia xilena Teatro del Terror va arribar a la Nau Ivanow el febrer de 2020 per realitzar-hi una residència artística d’un mes de durada.

A partir del concepte de l’ominós de Sigmund Freud, la companyia es va plantejar què és el terror al teatre, per obtenir una definició que permetés aprofundir entorn l’estil de terror en la pràctica escènica. El treball presenta una anàlisi completa del que han experimentat durant la residència, i n’exposen reflexions, trobades i futurs qüestionaments. La residència va finalitzar amb l’estrena de la peça La Espera.

L’equip de treball de la companyia el formen Nicolás Pavéz, Soledad Cruz i Carol Henríquez, intèrprets; Iván Fernández, dramaturg, i Javier Ibarra Letelier, director.


Companyia Pelipolaca a Xile

Al gener de 2020 la Companyia Pelipolaca, resident a la Nau Ivanow, va viatjar fins a la ciutat de La Serena (Xile) per fer-hi una residència de creació amb els nostres amics de TeatroPuerto. Durant un mes van preparar Ellas comen, una obra centrada en la gastronomia local i les relacions al voltant d’una taula i que es presentarà al Festival Internacional TeatroPuerto.

El projecte està dirigit per Irene Vicente, amb Carmen Salinas (dramaturga), Gal·la Sabaté (actriu) i Carlota Grau (ballarina).

“Des de la Casona de La Serena us podem dir que de moment està sent tot molt gratificant. L’equip humà de TeatroPuerto és envejable, ens ha tractat de meravella des del primer dia, ens han resolt tots els problemes que ens han sorgit, sempre amb amabilitat i generositat. És cert que és la primera residència que fan i que estan descobrint les necessitats a temps real amb nosaltres, però més que un problema per a nosaltres és un avantatge, ja que estan molt atents i pendents de tot el que necessitem o volem.

Cap de les quatre que hem viatjat coneixia Xile i la sorpresa ha estat molt agradable. La Serena ens ha rebut amb els braços oberts, tothom és molt generós, no hem tingut cap problema d’adaptació i tot ha estat molt fàcil. A través del programa de mediació que realitzen a TeatroPuerto, estem preparant dos workshops que ens permetran conèixer gent que no està vinculada amb el teatre, gent del barri d’Almagro.

Creiem que és una oportunitat única que ens aporta un gran creixement professional però sobretot personal. Suposem que ja hi esteu treballant, però us animem a que aquestes mobilitats internacionals s’incrementin i més d’una companyia pugui gaudir-les.” Companyia Pelipolaca

Crònica del primer mes
Les Pelipolaca & Les Desvestides són una de les companyies guanyadores del 5è Cicle de creació escènica DespertaLab. Aquest cicle conjunt entre la Nau Ivanow i Sala Atrium posa a l’abast de les joves companyies l’espai i les condicions adients per contribuir a la seva professionalització. I tot això, amb l’acompanyament i assessorament necessaris per fer aquest pas.

Vam donar la benvinguda a la companyia a principis d’abril. La seva obra prové d’un procés llarg, que començava en una fase embrionària a la Farinera del Clot a principis de 2018, que aterrava per primer cop al festival d’arts escèniques contemporànies Escena Poblenou el 2018 i que creixia dins la convocatòria del Parc Sandaru anomenada Kinètic. Un procés dilatat que amb el Cicle DespertaLab arriba a la seva maduresa.

El punt de partida és la revisió del nostre comportament com a espectadors davant els cossos exhibits en els museus. A partir de quatre intèrprets, Unheimlich vol questionar-se on queda l’ètica i la intimitat d’aquestes representacions i què fa que l’art transcendeixi el que no es permet en la nostra quotidianitat.

Durant el seu procés van anar unint les peces a l’espai d’assaig, i van generar escenes a partir d’algunes pintures conegudes. L’espai es va anar omplint amb proves de vestuari, amb escenografia i amb unes malles de color carn que simulen la nuesa dels cossos, però respectant la intimitat i jugant amb aquest element distant i estrany.

Les últimes setmanes han servit a la companyia per anar tancant una dramaturgia molt coreografiada. També per provar llums i so, i veure com interactua tot plegat dins la funció. Una obra que deixa imatges molt potents i que té un rerefons molt clar sobre qui protagonitza l’art. Una història de l’art que caldria llegir de forma crítica.

Unheimlich es va poder veure a la Sala Atrium de Barcelona del 22 de maig al 9 de juny de 2019.


Los Escultores del Aire a Costa Rica

Residència de la companyia resident a la Nau Ivanow, Los Escultores del Aire, al Festival Embrujarte de Costa Rica a través del programa EXIT de la Nau. Los Escultores del Aire és una companyia internacional amb base a Barcelona. S’especialitza en la producció d’espectacles professionals de teatre físic i utilitza el llenguatge del mim corporal com a base de creació.

“Hay una palabra en boca de todos: casa. En casa, cuidas y te sientes cuidado. Es un lugar seguro, de refugio, de reflexión, donde preparas tu día a día… ¡No podríamos encontrar una mejor similitud con la Nau Ivanow!

Destacar el aporte en nuestra gira por América, con dos espectáculos y workshops en Costa Rica, Nueva York y Nueva Jersey: La Leyenda del Fauno y el Viaje y La Caja. Estos espectáculos se pudieron ver en Barcelona, dentro del Ciclo DespertaLab. Fue el inicio de una alianza con vistas de continuidad entre nuestro Festival Embrujarte en Costa Rica y el programa EXIT de la Nau. Y los innumerables ensayos sin contador “ni marcar tarjeta” en las maravillosas salas de la Nau.

Este año fue el inicio de nuestro proyecto pedagógico Lab Project. Y digo “inicio” porqué fue el primer paso de un largo y excitante camino. También de dos proyectos audiovisuales grabados en las instalaciones de la Nau: Anticuerpos y The Miners.” Los Escultores del Aire