fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

EXIT · Experiències Internacionals

Introducció

EXIT (Experiències InTernacionals) és un projecte propi sobre la sensibilització, formació i treball, al voltant de la internacionalització, que ajuda les companyies a créixer i a establir el salt internacional com un dels seus objectius de futur.

L’any 2016 vam posar en marxa un Pla d’Internacionalització de la Nau Ivanow, amb el qual volíem fer el pas que ens faltava per poder desenvolupar i fer arribar el nostre projecte més enllà del territori pròxim. Durant el procés, vam dur a terme trobades amb les diverses companyies que han passat per la Nau per saber quina visió tenien del nostre espai i com havíem de treballar la internacionalització del projecte. La resposta de moltes d’aquestes companyies ens va sorprendre, ja que tenien també la inquietud de fer aquest pas, però no trobaven les eines o l’acompanyament per poder-lo iniciar. Així doncs, vam decidir abordar aquest tema centrant-nos no només en la internacionalització de la Nau Ivanow, sinó també en esdevenir un punt de referència per a les joves companyies i poder oferir un acompanyament proper que els faciliti el salt a la internacionalització.

El 2017 va ser el punt de partida d’un projecte a llarg termini sobre la necessitat que la creació escènica esdevingui internacional. La primera experiència van ser les Jornades EXIT 2017, que van aportar eines, recursos i vivències als representants de les companyies escèniques i a diversos espais de creació.

EXIT 2021

En aquesta edició d’EXIT hem volgut organitzar sessions dividides en càpsules de formació i reflexió. Els dos primers dies, 15 i 16 de març, oferim 4 càpsules formatives dirigides a diversos tipus de professionals que vulguin aprofundir en administració, comunicació, finançament i gestió d’equips per a projectes d’arts escèniques.

Els dos darrers dies, 17 i 18 de març, es corresponen a les jornades de reflexió en què parlarem de les noves realitats a què ens enfrontem a causa de la pandèmia, amb un èmfasi especial en la creació artística i el desenvolupament cultural. Si bé ara s’està prestant molta atenció als problemes financers i de salut que envolten la pandèmia, en aquesta conferència volem centrar-nos en els artistes, la creació artística i el desenvolupament cultural en si. Gestors culturals i artistes dels Estats Units, Mèxic, Xile, Espanya, Suïssa i Hongria donaran la seva opinió sobre la situació i les persones que participin en la jornada tindran l’oportunitat de fer preguntes i debatre sobre el tema. La conferència es dividirà en dues categories: el primer dia, centrada en gestors/es culturals, i el segon, en artistes.

És una ocasió per compartir idees i punts de vista de diferents llocs del món i per inspirar-nos mútuament per al desenvolupament futur de les arts i la cultura, el que tots compartim i en el que creiem.


EXIT 2020

El 2020 hem organitzat les Formacions EXIT 2020 en versió virtual. Van consistir en formacions dirigides a tot tipus de professionals que volguessin aprofundir sobre producció, internacionalització, Model Canvas i distribució, en un format de quatre càpsules formatives gratuïtes impartides per professionals del sector els dies 21, 22, 23 i 24 d’abril en directe, a través de la plataforma Zoom. Al final de cada formació es va comptar amb un espai de debat i intercanvi d’idees obert a tothom que volgués participar-hi.


La tardor de 2020 vam organitzar les Jornades EXIT en línia el 9 i 10 de novembre, amb el títol Desmuntant les relacions de poder a les arts escèniquesUn programa format per quatre taules de debat, moderades per la dramaturga Denise Duncan, per conversar al voltant d’aquesta temàtica.

Del 15 al 18 de març de 2021 tindrem una nova edició de les Jornades EXIT: formació i reflexió. Aviat en donarem més informació.


EXIT 2019

El 2019 van tornar les Jornades EXIT dedicades a la mediació, als públics i a la mobilitat, des d’una perspectiva internacional. També es va dur a terme una formació amb el projecte europeu Creative Lenses en què la companyia resident Projecte Ingenu va ser un dels vuit seleccionats per formar-ne part. També ens vam acomiadar d’ells com a companyia resident: els més de dos anys de residència a la Nau Ivanow li han servit per internacionalitzar-se a països com Alemanya, Regne Unit, Grècia i Xile.

EXIT 2019

EXIT 2017

Les primeres Jornades EXIT van significar una setmana dedicada exclusivament a les experiències d’internacionalització. Del 26 de juny a l’1 de juliol de 2017 van passar pel nostre espai més de 50 persones entre ponents i assistents. Les jornades van aportar eines, recursos i vivències als representants de les companyies escèniques i també a diversos espais de creació.

Amb Toni González els participants van aprendre a configurar un projecte amb la mirada posada a l’estranger i van descobrir quina era la millor forma per moure i fer visible aquest projecte mitjançant diferents estratègies. Una de les sessions va servir per posar la lupa sobre els circuits i festivals llatinoamericans i europeus, gràcies a Iva Horvat i Antonio Altamirano, que van exposar les particularitats per accedir a les residències de cada país. Els tècnics de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull van aportar tots els mecanismes en una sessió sobre ajudes i programes de mobilitat que va servir per descobrir els procediments d’accés a aquests recursos d’internacionalització. Finalment, un dels dies amb més assistents va ser el moment de definir, entre companyies i espais de creació, què és una residència: un debat enriquidor del qual van sorgir moltes idees i necessitats a tenir en compte, a més d’una proposta conjunta sobre la definicó de residència.

EXIT 2017

Informes i publicacions

2021

Les Jornades EXIT 2021 van comptar amb dues càpsules dividides en formació i reflexió. Compartim la relatoria de la part de reflexió en què artistes i persones que gestionen centres de creació de diferents parts del món van parlar de les noves realitats a què ens enfrontem a causa de la pandèmia, amb un èmfasi especial en la creació artística i el desenvolupament cultural.

2020

Les Jornades EXIT 2020 – Desmuntant les relacions de poder van consistir en dues sessions amb quatre taules de debat formades per professionals de la cultura, la comunicació, el dret i el sector social que treballen per la deconstrucció de les relacions de poder en diferents àmbits. Compartim la relatoria amb les idees i reflexions finals de les sessions.

2020

La inauguració de les Formacions EXIT 2020 va consistir en una conversa entre 30 persones de diferents regions de Xile, Catalunya, València i Mallorca sobre la gestió cultural en les arts escèniques, organitzada per Colectivo Palillos i la Nau Ivanow. Compartim el recull de les reflexions que van sorgir d’aquella conversa.

2019

Durant les Jornades Exit 2019 es van documentar totes les taules rodones gràcies a la feina de la relatoria de Clara Asín Ferrer i la crònica il·lustrada de Pedro Strukelj. D’aquesta tasca en va sorgir un llibre que us oferim de forma gratuïta.

2017

Una de les sessions-debat de les Jornades EXIT 2017 es va centrar en trobar resposta a si les residències de creació són com haurien de ser. L’objectiu era establir un mapa i unes línies estratègiques per tal de poder-ne extreure una definició de residència.

Creative Lenses

El projecte europeu Creative Lenses, amb qui hem treballat en diverses ocasions a través d’EXIT, ha editat aquesta publicació després de quatre anys de feina. Projecte Ingenu, que va ser companyia resident a la Nau Ivanow, hi té un capítol especial en què expliquen la seva visió com a companyia i quins són els seus valors.