fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

EXIT · Experiències Internacionals

Introducció

EXIT (Experiències InTernacionals) és un projecte propi sobre la sensibilització, formació i treball, al voltant de la internacionalització, que ajuda les companyies a créixer i a establir el salt internacional com un dels seus objectius de futur.

L’any 2016 vam posar en marxa un Pla d’Internacionalització de la Nau Ivanow, amb el qual volíem fer el pas que ens faltava per poder desenvolupar i fer arribar el nostre projecte més enllà del territori pròxim. Durant el procés, vam dur a terme trobades amb les diverses companyies que han passat per la Nau Ivanow per saber quina visió tenien del nostre espai i com havíem de treballar la internacionalització del projecte. La resposta de moltes d’aquestes companyies ens va sorprendre, ja que tenien també la inquietud de fer aquest pas, però no trobaven les eines o l’acompanyament per poder-lo iniciar.
Així doncs, vam decidir abordar aquest tema centrant-nos no només en la internacionalització de la Nau Ivanow, sinó també en esdevenir un punt de referència per a les joves companyies i poder oferir un acompanyament proper que els faciliti el salt a la internacionalització.

El 2017 va ser el punt de partida d’un projecte a llarg termini sobre la necessitat que la creació escènica esdevingui internacional. La primera experiència van ser les Jornades EXIT 2017. Aquestes jornades van aportar eines, recursos i vivències als representants de les companyies escèniques, com també a diversos espais de creació.

EXIT 2020

Aquest 2020 hem organitzat les Formacions EXIT 2020 en versió virtual. Van consistir en formacions dirigides a tot tipus de professionals que volguessin aprofundir sobre producció, internacionalització, Model Canvas i distribució. Un format de quatre càpsules formatives gratuïtes impartides per professionals del sector els dies 21, 22, 23 i 24 d’abril en directe, a través de la plataforma Zoom. Al final de cada formació es va comptar amb un espai de debat i intercanvi d’idees obert a tothom que volgués participar-hi.

A la tardor de 2020 vam organitzar les Jornades EXIT en línia el 9 i 10 de novembre, amb el títol Desmuntant les relacions de poder a les arts escèniquesUn programa format per quatre taules de debat, moderades per la dramaturga Denise Duncan, per conversar al voltant d’aquesta temàtica.

Edicions anteriors

EXIT 2019

El 2019 van tornar les Jornades EXIT amb una jornada dedicada a la mediació, als públics i a la mobilitat, des d’una perspectiva internacional. Així mateix, es va dur a terme una formació amb el projecte europeu Creative Lenses, projecte en què la companyia resident Projecte Ingenu va ser un dels vuit projectes europeus seleccionats per formar-ne part. També ens vam acomiadar de Projecte Ingenu com a companyia resident: els més de dos anys de residència a la Nau Ivanow li han servit per internacionalitzar-se a països com Alemanya, Regne Unit, Grècia i Xile.

EXIT 2019

EXIT 2017

Les primeres Jornades EXIT van suposar una setmana dedicada exclusivament a les experiències d’internacionalització. Del 26 de juny a l’1 de juliol de 2017 van passar pel nostre espai més de 50 persones entre ponents i assistents. Les jornades van aportar eines, recursos i vivències als representants de les companyies escèniques, com també a diversos espais de creació.

Amb Toni González els participants van aprendre a configurar un projecte amb la mirada posada a l’estranger i van descobrir quina era la millor forma per moure i fer visible aquest projecte, mitjançant diferents estratègies. Una de les sessions va servir per posar la lupa sobre els circuits i festivals llatinoamericans i europeus, gràcies a Iva Horvat i Antonio Altamirano, que van anar exposant les particularitats per accedir a les residències de cada país. Els tècnics de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull van aportar tots els mecanismes en una sessió sobre ajudes i programes de mobilitat que va servir per descobrir els procediments d’accés a aquests recursos d’internacionalització. Finalment, un dels dies amb més assistents va ser el moment de definir, entre companyies i espais de creació, què és una residència: un debat enriquidor del qual van sorgir un munt d’idees i necessitats a tenir en compte, a més d’una proposta conjunta sobre el terme ‘residència’.

EXIT 2017

Informes i publicacions

2020

La inauguració de les Formacions EXIT 2020 va consistir en una conversa entre 30 persones de diferents regions de Xile, Catalunya, València i Mallorca sobre la gestió cultural en les arts escèniques, organitzada per Colectivo Palillos i la Nau Ivanow. Compartim el recull de les reflexions que van sorgir d’aquella conversa.

2019

Durant les Jornades Exit 2019 es van documentar totes les taules rodones gràcies a la feina de la relatoria de Clara Asín Ferrer i la crònica il·lustrada de Pedro Strukelj. D’aquesta tasca en va sorgir un llibre que us oferim de forma gratuïta.

2017

Una de les sessions-debat de les Jornades EXIT 2017 es va centrar en trobar resposta a si les residències de creació són com haurien de ser. L’objectiu era establir un mapa i unes línies estratègiques per tal de poder-ne extreure una definició de residència.

Creative Lenses

El projecte europeu Creative Lenses, amb qui hem treballat en diverses ocasions a través d’EXIT, ha editat aquesta publicació després de quatre anys de feina. Projecte Ingenu, que va ser companyia resident a la Nau, hi té un capítol especial en què expliquen la seva visió com a companyia i quins són els seus valors.