Un dels eixos de treball de la Nau Ivanow és la internacionalització, i és que ens agrada establir aliances amb centres d’arreu del món per fer créixer els projectes i descobrir noves maneres de treballar. Si bé és cert que el darrer any ha suposat una limitació per a la mobilitat degut a la pandèmia, des de la Nau podem afirmar que hem seguit establint connexions internacionals gràcies a la virtualitat.
A l’octubre de 2020, vam acollir la trobada virtual d’Espanya organitzada per la International network for contemporary performing arts (IETM). L’objectiu d’aquesta trobada va ser reflexionar al voltant de la pregunta «què importa ara?», obrir un espai de diàleg i escolta per obrir-nos al món, connectar-nos en persona i reclamar col·lectivament el lloc fonamental que les arts escèniques tenen en el disseny d’un futur millor.
La jornada va comptar amb dues taules: una primera de debat amb centres, festivals i companyies tant d’Espanya com d’Amèrica Llatina on es va intercanviar opinions i projectes que arran d’aquesta nova situació pandèmica s’hagin posat en marxa per tal de repensar aquesta relació transoceànica i no perdre els vincles artístics. I una segona taula, en la qual es va posar èmfasi en RIEE (Red Iberoamericana de Espacios Escénicos) com a model de col·laboració iberoamericana amb el qual gràcies a la virtualitat s’està teixint una xarxa de sales, projectes i gestors que ajudarà a obrir una porta entre Llatinoamèrica i Europa.
El Jersey Theatre Center de la ciutat de Nova Jersey (EUA) va organitzar el passat mes de novembre el 2020 Voices International Theatre Festival, en el qual la Nau Ivanow va ser present en una de les taules de debat on es van presentar les diferents línies de suport a les companyies i on també les companyies residents Los Escultores del Aire i Projecte Ingenu van presentar els seus espectacles de forma virtual.
El Festival Internacional de Teatro Embrujarte de Costa Rica té l’objectiu de rescatar el teatre comunitari a Costa Rica i Llatinoamèrica. El passat mes de novembre, va tenir lloc la segona edició del Congreso de Actores y Gestores Culturales que busca generar espais de diàleg entre professionals de la producció i la creació escènica. Des dels seus inicis, hem participat activament tant en el seu naixement com donant continuïtat a aquest punt de trobada de l’Amèrica Central amb d’altres professionals.
Emprende Escena és una acadèmia virtual que busca potenciar la formació de creadors, gestors i artistes de la zona nord i centre de Xile per tal d’impulsar el desenvolupament d’iniciatives innovadores, viables i sostenibles que enforteixin la indústria creativa i cultural nacional. El 26 de novembre es va inaugurar el projecte, en el qual des de la Nau Ivanow hem participat col·laborant en la creació de continguts i la recerca de professionals. També vam impartir un dels mòduls relacionat amb el lideratge i la col·laboració com a pilars fonamentals per a qualsevol emprenedoria cultural. A més, aquest és un programa de continuïtat d’INNOVA ESCENA (congrés realitzat a la regió de Coquimbo, Xile) en què vam participar com a entitat experta i pel qual la nostra participació actual es vincula amb l’intercanvi de coneixements i experiències en la gestió i accés a contactes estratègics per al desenvolupament del projecte.
El passat 15 d’abril vam poder ser part de la primera trobada de vinculació online per Artistas Escénicos de la Región del Maule (Xile), en la qual vam parlar sobre l’activació de xarxes per a la circulació digital. A més, des de la Nau hem iniciat converses per a projectes futurs amb el Teatro del Maule amb la voluntat de generar ponts amb espais de Llatinoamèrica.
El proper 5 de maig participarem a les jornades FUTURA: herramientas para una cultura en movimiento que organitza el Centro Cultural de España en Buenos Aires (CCEBA) i que forma part de la Red de Centros de Cooperación Cultural de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). En aquest programa s’han convocat profesionals d’entitats culturals internacionals per parlar de la seva estrategia de públics.
Seguim treballant per construir ponts internacionals, per ara virtuals, però amb l’objectiu i les ganes que ben aviat poguem rependre el contacte i la presencialitat per seguir coneixent i intercanviant metodologies.