Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Escena en joc

Introducció

Engeguem el projecte pedagògic Escena en joc de la mà de l’Escola l’Estel de la Sagrera, amb l’objectiu d’apropar als infants de l’escola les arts escèniques en totes les seves vessants, tan artístiques com tècniques.

Es tracta d’un projecte de llarg termini, mínim a tres anys vista però amb l’objectiu de quedar-se a l’escola fruit de la voluntat mútua que hi hagi un impacte real en els infants i de transcendència a nivell social al barri de la Sagrera.

2021

Al mes d’octubre de 2021 vam iniciar una primera fase en què vam organitzar una trobada amb el professorat de l’escola per presentar la Nau Ivanow i conèixe’ns. En aquesta primera fase es vol donar a conèixer a l’alumnat de l’escola les arts en viu i tota la cadena de valor que hi ha al darrere d’una producció teatral, així com la vida d’un centre de creació com la Nau Ivanow, que tantes vegades han vist al passejar pel seu barri. En una segona fase, es preveu fer càpsules formatives al professorat de les diferents disciplines escèniques de la mà d’especialistes proposats per la Nau Ivanow. En la tercera fase, es vol treballar amb connexions en línia amb escoles o centres culturals internacionals perquè expliquin a l’alumnat la seva realitat.

Durant tot el procés, es vol donar a conèixer el sector professional de les arts escèniques, amb la col·laboració d’entitats o companyies artístiques vinculades a la Nau que enriqueixin l’experiència. En acabar el procés, cada curs compartirà amb la resta de l’escola què ha après, generant així un diàleg entre tots i totes les participants.

2022

Primera trobada amb l’Escola l’Estel de la Sagrera

A l’abril, la Itziar Barriobero, mediadora cultural de la Nau Ivanow, va tenir la primera trobada amb l’alumnat de  l’Escola L’Estel.

La idea d’aquest primer encontre era presentar la Nau, conèixer-nos entre nosaltres i convidar l’alumnat personalment a que vinguin a descobrir el nostre espai de creació. Un primer pas per fer-nos amics i amigues per molt de temps. 

L’objectiu és que durant aquest recorregut, els infants puguin viure una experiència del que és fer una residència i habitar la Nau, descobrint tots els elements involucrats en la creació i descobrint noves maneres d’expressió i gaudi. 

Visita a la Nau de la comunitat de petits

La darrera setmana d’abril, hem rebut els i les alumnes de P3, P4 i P5 de l’escola, els hem ensenyat la Nau i han gaudit d’una experiència artística a càrrec de la Teresa García-Valenzuela i la Cristina Martí de Creamoviment. També han pogut veure un extracte del seu espectacle PAISATGESEstudi #1 i experimentar amb els materials que les intèrprets proposaven. A través del cos, la música i un element senzill, la cinta de pintor, s’han anat generant paisatges abstractes, juganers, íntims, suggerents… Un univers infinit de possibilitats on els infants han pogut gaudir de l’exploració i el joc. 

Visita a la Nau de la comunitat de grans

La primera setmana de maig vam convidar a la Nau a la comunitat de grans de l’escola L’Estel. A més de conèixer l’espai, van poder gaudir i experimentar amb el moviment de la mà de la Nora Baylach i la Mercè Sardà
La Nora, ballarina de dansa contemporània, va compartir amb 5è el procés de creació de la seva nova peça, Òxid. Juntes, vam poder experimentar amb el cos a partir de les seves eines d’investigació del moviment i vam poder veure diferents materials amb els que treballava. Una primera aproximació a la dansa contemporània i els processos de creació.

4rt i 6è van poder gaudir d’una sessió de dansa creativa de la mà de Mercè Sardà. La dansa creativa combina el plaer de moure’s, de crear, d’expressar-se, de comunicar-se i de pensar lliurement. L’aprenentatge està basat sobre els principis de moviment, de la funcionalitat i organització corporals, i no sobre els detalls de l’estil; partint de la lliure expressió, necessària per a estimular la pròpia creativitat, el potencial interior i la relació activa i positiva amb un mateix i amb les altres persones.

Visita a la Nau de la comunitat de mitjans

La segona setmana de maig, ens visita la comunitat de mitjans. Ens hem colat en el teatre de la Nau i hem pogut veure els assajos de la companyia resident Trashèdia AP-7, seleccionada per la Beca DespertaLab 2022.
Després, amb la companyia hem jugat a transformar diferents objectes quotidians per crear les nostres petites peces teatrals. Hem investigat amb la llum, el so i l’escenografia, donant un ventall d’opcions perquè cadascú pogués trobar allò que l’interessa i treballar per potenciar les seves pròpies idees. 

Durant aquestes visites a més de viure una experiència artística, els infants de l’escola ha conegut els espais i l’equip de la Nau i han esmorzat a la terrassa com fan les companyies residents. En definitiva, han viscut el dia a dia de la Nau del que, des d’avui, en formen part. Donem per inaugurada la residència de totes les classes de l’Estel a la Nau Ivanow. 

Formació de professorat de l’Escola l’Estel

A l’octubre de 2022 comença la formació de professorat de l’Escola l’Estel de la mà de diferents professionals del món de l’art i l’educació. La primera sessió va ser a càrrec de Mercè Sardà i Estefania Morante, les quals van dirigir un taller que vol generar un espai còmode i compartit d’aprenentatge des del cos, que posteriorment convidi a reflexionar sobre l’espai de les arts a l’educació i com acompanyar-ho.

Al llarg del trimestre, comptarem amb diferents professionals de les arts en viu que impartiran tallers al professorat, per tal d’oferir-los eines que permetin treballar amb l’alumnat incorporant la mirada artística.

Notícies sobre Escena en joc