Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

A la Nau Ivanow apostem per la formació

Des de la Nau Ivanow apostem per la formació com a mitjà de creixement dels projectes escènics que vulguin projectar-se cap a un futur. És per això que acollim projectes i col·laborem amb entitats d’arreu del món que aposten per la formació, no només per oferir-ho a les nostres companyies residents, sinó també per al nostre creixement com a equipament.

INTERNACIONALITZACIÓ

El Festival Internacional de Teatro Embrujarte pretén rescatar el teatre comunitari a Costa Rica i Llatinoamèrica. Aquest mes de novembre, ha tingut lloc la segona edició del Congreso de Actores y Gestores Culturales que busca generar espais de diàleg entre professionals de la producció i la creació escènica. Des dels seus inicis, hem participat activament tant en el seu naixement com donant continuïtat a aquest punt de trobada de l’Amèrica Central, amb d’altres professionals.

Emprende Escena és una acadèmia virtual que busca potenciar la formació de creadors, gestors i artistes de la zona nord i centre de Xile per tal d’impulsar el desenvolupament d’iniciatives innovadores, viables i sostenibles que enforteixin la indústria creativa i cultural nacional. El dijous 26 de novembre s’inaugura el projecte en el qual des de la Nau Ivanow hem participat col·laborant en la creació de continguts i la recerca de professionals. També impartirem un dels mòduls relacionat amb el lideratge i la col·laboració com a pilars fonamentals per a qualsevol emprenedoria cultural. A més, aquest és un programa de continuïtat d’INNOVA ESCENA (congrés realitzat a la regió de Coquimbo, Xile) en què vam participar com a entitat experta i pel qual la nostra participació actual es vincula amb l’intercanvi de coneixements i experiències en la gestió i accés a contactes estratègics per al desenvolupament del projecte.

RESIDÈNCIES DE GESTIÓ

El programa de gestió cultural de la Nau té com a objectiu buscar el creixement a través de l’experiència de professionals promovent l’intercanvi de gestors culturals a través d’un procés de residència entre diferents països, possibilitant la circulació de projectes culturals entre els mateixos i formant així una xarxa internacional de residències de gestors que ajudarà a enriquir els seus processos de gestió cultural en benefici del camp escènic del seu territori.

El 2017 ens va visitar el Rodrigo Zarricueta, director general de TeatroPuerto, per aprendre sobre la gestió i funcionament del nostre espai. Arrel d’aquella residencia de gestió, es va posar en marxa Teatro Puerto, un centre situat a La Serena (Xile) que contribueix a la democratització de la cultura, a través de les arts escèniques, transformant-nos en una plataforma de creació, formació, producció, difusió d’artistes i emprenedors culturals. Durant anys hem mantingut el contacte fins que al juliol de 2019 tot l’equip de TeatroPuerto va estar fent una residència de gestió amb nosaltres. L’equip de TeatroPuerto i la Nau Ivanow vam passar un cap de setmana a Can Serrat per analitzar els nostres espais i programes i així aprendre i aprendre’ns entre tots plegats.

El Colectivo Palillos format pels gestors culturals Carlos A. Ibacache i Mauricio Antonio Ortiz van arribar al febrer de 2020 des d’Ovalle (Xile) per realitzar una residència de gestió cultural dedicada a crear i intercanviar metodologies de gestió aplicada a les arts escèniques. En el seu pas per la Nau Ivanow han organitzat les Converses Hilo Escénico: trobades virtuals de conversa entre persones de Xile i Espanya per reflexionar al voltant de la importància de les arts escèniques en les formes de participació cultural de les persones, per des d’aquest punt, desenvolupar noves metodologies i estratègies de gestió cultural.

EXIT (Experiències InTernacionals)

EXIT és un projecte propi sobre la sensibilització, formació i treball, al voltant de la internacionalització, que ajudi les companyies a créixer i a establir el salt internacional com un dels seus objectius de futur. El 2017 va ser el punt de partida d’un projecte a llarg termini amb unes jornades van aportar eines, recursos i vivències als representants de les companyies escèniques, com també a diversos espais de creació.

El 2019 van tornar les Jornades EXIT dedicades a la mediació, als públics i la mobilitat, des d’una perspectiva internacional. A l’abril de 2020 es van realitzar les Formacions EXIT 2020  online, dirigides a tot tipus de professionals que vulguin aprofundir sobre producció, internacionalització, Model Canvas i distribució.  El format online va fer que poguéssim arribar a un públic molt més ampli: vam comptar amb una assistència de més de 450 persones de 13 països diferents. Al novembre d’aquest mateix any vam organitzar les Formacions EXIT: Desmuntant les relacions de poder a les arts escèniques. Un programa format per 4 taules de debat formades per diverses professionals per conversar al voltant d’aquesta temàtica, moderat per la dramaturga Denise Duncan. Aquestes formacions van tenir una participació de més de 150 persones de 9 països diferents.

LA XARXA DE PROFESSIONALS DE LA PRODUCCIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES

Aquest 2020 ha nascut la Xarxa de Professionals de la Producció d’Arts Escèniques que agrupa professionals de la producció d’arts escèniques amb la finalitat de crear un col·lectiu potent capaç de defensar les necessitats i els drets de la professió.

Amb el naixement de la Xarxa, també s’ha presentat la primera edició de la Formació en producció d’arts escèniques en col·laboració amb la Nau Ivanow i la Fabra i Coats. La formació neix amb la intenció de guiar i acompanyar l’alumnat a través de professionals de la xarxa, amb l’objectiu que s’incorporin nous i noves professionals amb les eines i les habilitats per treballar en diàleg amb artistes i professionals involucrats en la creació i producció d’espectacles i esdeveniments d’arts escèniques. Des de la Nau, hem volgut acompanyar amb els recursos i les eines de les que disposem com a equipament, per a la creació i desenvolupament de la Xarxa.