Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

La Nau Ivanow es suma a la commemoració dels 50 anys del cop d’estat a Xile

La Nau Ivanow fa anys que manté un estret vincle amb diferents centres, artistes i professionals de la gestió cultural de Xile. Aprofitant l’efemèride que enguany es produeix sobre el cinquantè aniversari del cop d’estat al país xilè, la Nau Ivanow es suma als actes commemoratius organitzant una setmana que vol reunir creadores migrants que convergeixen a Catalunya per proposar mirades diverses sobre aquest episodi amb l’objectiu de no oblidar el passat i vetllar per a un millor present i futur.

Cartell realitzat per Komba Castro

La distància geogràfica que separa Xile d’Espanya és àmplia, però la brutal repressió viscuda per ambdues nacions en diferents moments del segle XX uneix en el record i en la voluntat de retre homenatge als que no hi són i el seu lliurament per la defensa de la democràcia.

Una jornada que ha comptat amb la curadoria de l’artista i productora xilena Andrea Paz. Així, les activitats de la setmana començaran l’11 de setembre, una data assenyalada tant a Catalunya com a Xile, amb una perfoconferència i una instal·lació participativa per connectar des del ritual amb les víctimes assassinades, detingudes o desaparegudes durant la dictadura a Xile.

El dimarts 12 de setembre, hi haurà el passi del documental sobre l’exili i el retorn El Eco de las Canciones d’ Antonia Rossi Charnes. La jornada conclourà amb una conversa sobre memòria històrica a Xile i Catalunya.

El dimecres 13 es duran a terme tres performances amb perspectiva feminista de la mà d’artistes xilenes i catalanes com Cuecas Solas, Teatro en Movimiento Callejerx i Hermanas Picohueso. Finalment, hi haurà una conversa entre totes les companyies oberta a la participació del públic.

Dama dictadura – Hermanas Picohueso

El dijous 14, es proposa un recorregut sonor pel barri de la Sagrera a través d’històries de persones que van viure la dictadura militar de Xile, coordinat pel creador Gonzalo Dalgalarrando. També es realitzarà la lectura dramatitzada de Teresa se pregunta de la dramaturga Lucía de la Maza. La veu d’una dona ens condueix a través dels seus records i recrea la seva infància en la dictadura cívico-militar xilena durant la dècada dels 70. En acabar, es realitzarà una activitat col·laborativa de diàleg al voltant de les experiències de la infància davant de conflictes polítics i socials.

El divendres 15 hi haurà dues funcions de l’obra Yo maté a Pinochet de Cristian Flores, una peça que parla del passat i de la pèrdua. Finalment, la jornada conclourà amb una conversa sobre la impunitat, el dret a la veritat, la cerca de justícia i l’esperança de la reparació.

Yo maté a Pinochet

El darrer dia de la setmana xilena, dissabte 16 de setembre, es commemorarà l’assassinat de Víctor Jara amb una jornada festiva al pati de la Nau Ivanow. Al llarg del matí, es convidarà a tothom qui vulgui a gaudir de dos concerts de música popular xilena, un mercat d’artistes xilens, una activitat de serigrafia i finalment un dinar popular xilè i català.

Tota la programació disponible aquí