Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Compartim un testimoni sonor sobre la dictadura xilena geolocalitzat per La Sagrera

Durant la segona setmana de setembre, a la Nau Ivanow ens vam sumar a la commemoració del cop d’estat de Xile. Va ser una setmana en la qual es van realitzar diverses activitats artístiques obertes al públic, amb l’objectiu de visibilitzar i recordar una part de la història de Xile, que també ens ressona a Catalunya.

Una de les propostes que van tenir-hi lloc, va ser un recorregut pels voltants de la Nau Ivanow, tot escoltant amb audioguia històries de persones que van viure la dictadura militar a Xile. Aquestes històries s’escolten des de la ciutat de Barcelona i en concret a la Sagrera, un barri que també posseeix històries d’ un període igualment fosc durant la dictadura de Franco.

Un dels testimonis que vam poder escoltar va ser el de Lluis Biosca, veí del barri, que va explicar l’experiència de ser perseguit per la policia franquista quan protestava contra la pena de mort.

Els creadors i creadores d’aquest recorregut sonor l’han volgut compartir perquè tothom el pugui realitzar i viure en qualsevol moment. Els àudios s’instal·len en espais que fan reminiscència arquitectònica i física a Santiago de Xile, als voltants de la Nau Ivanow.

Imatges del recorregut sonor APP Records el setembre de 2023

Sobre el projecte

Aquest projecte neix l’any 2015, moment en el què SoCiudad i Rimini Protokoll van començar una investigació per rescatar històries de persones que haguéssin viscut experiències entre els anys 1970 i 1990, específicament dins de la comuna de Santiago de Xile Centre. A partir d’això van anar desenvolupant un projecte que va durar més d’un any i va finalitzar amb la generació de 129 punts d’àudio.

Segons els i les investigadores, va ser imprescindible que les vivències fossin explicades en primera persona, viscudes per la mateixa persona que les explicava, ja que l’exercici de memòria depenia d’aquesta individualitat compartida a l’espai específic (la ciutat) i en el temps que va passar (la unitat popular i després la dictadura). Durant el procés creatiu, es van realitzar incomptables entrevistes i es va fer molta feina de curatoria per guiar les persones entrevistades.

Fitxa artística

Equip: directors/es (Mauricio Barría, Aljoscha Begrich, Gonzalo Dalgalarrando, Stefan Kaegi, Verónica Troncoso)

Producció: Goethe-Institut Xile, finançat pel Ministeri Federal d’Afers Estrangers d’Alemanya i amb el suport de l’Ambaixada d’Alemanya a Xile.

Col·laboradors: Museu de la Memòria i els Drets Humans, Londres 38, Ex-Clínica Santa Lucía (Centre de Memòria), Ràdio Cooperativa, Associació de Radiodifusors Xile ARCHI, Societat Xilena de Drets d’Autor SCD, Arxiu Patrimonial de la Universitat de Santiago de Xile USACH, Cineteca Nacional Universitat de Xile, Roberto Andrés Artiagoitia, Arsomnis i Raúl Zurita.

Agraïments: Adrián Otárola, Ana Zeltzer, Angelina Vásquez, Antonio Kadima, Apol·lónia Ramírez, Benjamí Bravo Luengo, Carla Fischer, Carlos Càceres, Christian Pérez, Cristià Navea, Cristian Pérez, David Añiñir, Douglas Hubner, Felipe Valdés, Gonzalo Rojas, Gonzalo Rovira, Gregory Cohen, Hernán Valenzuela, Igor Rosenmann, Iván Atencio, Jaime Cordero, Javiera Bustamante, Isabel Matte, Jeanette Yáñez, Jorge Atria, Jorge Muñoz, Jose Manuel Parra, José Soto, Juan Carlos Moraga, Juan Pablo Cár , Juan Pablo Sutherland, Juan Valladares, Juanjo Parada, Juli Cèsar Parra, Lara Hubner, Lautaro Videla, Leonardo Casas, Lola Arias, Lorena Díaz, Manuel, Manuel Guerrero, Maria Emilia Tijoux, Maria Luisa Ortiz, Maritina, Miquel Àngel Romero, Mireya Danilo, Oriana Olivares, Oscar Knust, Paly García, Paola Miño, Patricia Clavel, Patricio Lanfranco, Pilar Cerda, Regina Soto, Roberto Mardones, Rodrigo Torres, Rolf Lüders, Rufin, Salvador Fernández, Samuel Houston, Sergio de Castro Spikula, Sergio Grez , Tania Medalla, Udo Noll, Viviana Uribe, Víctor Painemal, Yanko Rosenmann.

Recorregut sonor desenvolupat per So Ciudad i Rimini Protokoll.