El projecte pedagògic Escena en joc comença el 2021 de la mà de l’Escola l’Estel de la Sagrera, amb l’objectiu d’apropar als infants de l’escola les arts escèniques en totes les seves vessants, tan artístiques com tècniques.
Es tracta d’un projecte de llarg termini, mínim a tres anys vista però amb l’objectiu de quedar-se a l’escola fruit de la voluntat mútua que hi hagi un impacte real en els infants i de transcendència a nivell social al barri de la Sagrera.
El 20 d’octubre vam viure una trobada gastronòmica acompanyades per les famílies i alumnat de l’Escola l’Estel. En el marc del projecte Escena en joc, vam organitzar juntament amb Nacho Tamagno de La Parisina de Córdoba (Argentina), una activitat gastronòmica a la nostra terrassa, generant així un espai compartit de coneixença i d’intercanvi cultural i culinari.
Una tarda en la qual es van generar converses a partir de l’acte de cuinar, on vam descobrir els orígens i cultura de les diverses famílies que hi van participar.
El 16 d’abril de 2023 vam organitzar una jornada de portes obertes i activitats a la Nau Ivanow amb l’alumnat de l’Escola l’Estel i les seves famílies. Els nens, les nenes i les seves famílies van poder recórrer la Nau seguint les estacions de documentació, escenografia, caracterització i Il.luminació per completar un viatge estel.lar que conformava el seu procés creatiu com a companyia. Cada estació ha comptat amb la col·laboració de professionals que han preparat l’activitat, gràcies a Andrea Paz (caracterització), Lola Belles (escenografia) i Álvaro Castillo (il·luminació).
Comencem el treball a l’aula amb professionals del sector: professionals de diferents disciplines de les arts en viu treballaran amb els infants per apropar el llenguatge artístic i donar a conèixer tota la cadena de valor que hi ha al darrere d’una producció d’arts vives.
La companyia Escarlata és una de les professionals que ha entrat al projecte pedagògic Escena en joc. Durant 5 sessions, el Jordi Aspa i la Bet Miralta han realitzat tallers amb els infants de l’Escola l’Estel treballant des del cos, el moviment, els objectes…etc. Parlem amb ells sobre la seva experiència amb l’escola i sobre la necessitat de fer entrar l’art a dins l’educació.
La Cristina Martí, ballarina i creadora, ha acompanyat als més petits durant tot el curs, fent sessions de moviment.
Hem experimentat el moviment a través de la dansa creativa, que busca donar consciència i eines als infants perquè puguin desenvolupar el seu moviment propi de manera orgànica i amb seguretat. Gràcies al treball des de la lliure expressió, es potencia la creativitat i es posa el focus en la relació activa i positiva amb un mateix, les altres persones i l’espai.
Taller d’escenografia amb Oriol Corral. Durant cinc sessions, hem descobert què és l’escenografia i com es poden transformar els espais. En grups, hem buscat els espais avorrits de l’escola l’ Estel per transformar-los i fer-los més divertits i acollidors. Hem intervingut el menjador, els lavabos, l’aula d’anglès i un racó del pati. Ara tothom pot gaudir d’aquests nous espais!
Taller d’il·luminació de l’alumnat de 4rt amb Álvaro Castillo. Durant 5 sessions els infants han experimentat amb la llum natural i artificial, han dissenyat un espai lumínic en maquetes i finalment les van portar al teatre a escala real.
Taller de caracterització dels personatges a càrrec d’Andrea Paz. Durant aquest curs, l’alumnat ha desenvolupat el seu personatge i li ha donat vida en una performance final a l’escola.
Vídeo resum del curs de la comunitat de mitjans als tallers d’Il·luminació, Caracterització i Escenografia.
Sessió orientada a parlar de la comunicació dels projectes de l’alumnat de sisè de primària a càrrec del periodista Jordi Bordes i Joana Cortils, de Recomana.
L’alumnat de 6è de l’Escola l’Estel ha publicat la revista de l’Escena en joc a partir del recull de textos i entrevistes realitzades durant aquest curs al taller de comunicació amb Recomana.
Tallers sobre la producció dels projectes amb Gràcia Camps
Parlem amb Mercè Sardà i Estefania Morante sobre la seva experiència impartint tallers de moviment al professorat de l’Escola l’Estel. En destaquen la importància de posar la mirada en el cos i fer entrar la dansa dins l’escola, treballant sense pressa per generar consciència i deixar que els projectes calin fons amb el temps.
A l’abril, la Itziar Barriobero, mediadora cultural de la Nau Ivanow, va tenir la primera trobada amb l’alumnat de l’Escola L’Estel.
La idea d’aquest primer encontre era presentar la Nau, conèixer-nos entre nosaltres i convidar l’alumnat personalment a que vinguin a descobrir el nostre espai de creació. Un primer pas per fer-nos amics i amigues per molt de temps.
L’objectiu és que durant aquest recorregut, els infants puguin viure una experiència del que és fer una residència i habitar la Nau, descobrint tots els elements involucrats en la creació i descobrint noves maneres d’expressió i gaudi.
La darrera setmana d’abril, hem rebut els i les alumnes de P3, P4 i P5 de l’escola, els hem ensenyat la Nau i han gaudit d’una experiència artística a càrrec de la Teresa García-Valenzuela i la Cristina Martí de Creamoviment. També han pogut veure un extracte del seu espectacle PAISATGES. Estudi #1 i experimentar amb els materials que les intèrprets proposaven. A través del cos, la música i un element senzill, la cinta de pintor, s’han anat generant paisatges abstractes, juganers, íntims, suggerents… Un univers infinit de possibilitats on els infants han pogut gaudir de l’exploració i el joc.
La primera setmana de maig vam convidar a la Nau a la comunitat de grans de l’escola L’Estel. A més de conèixer l’espai, van poder gaudir i experimentar amb el moviment de la mà de la Nora Baylach i la Mercè Sardà.
La Nora, ballarina de dansa contemporània, va compartir amb 5è el procés de creació de la seva nova peça, Òxid. Juntes, vam poder experimentar amb el cos a partir de les seves eines d’investigació del moviment i vam poder veure diferents materials amb els que treballava. Una primera aproximació a la dansa contemporània i els processos de creació.
4rt i 6è van poder gaudir d’una sessió de dansa creativa de la mà de Mercè Sardà. La dansa creativa combina el plaer de moure’s, de crear, d’expressar-se, de comunicar-se i de pensar lliurement. L’aprenentatge està basat sobre els principis de moviment, de la funcionalitat i organització corporals, i no sobre els detalls de l’estil; partint de la lliure expressió, necessària per a estimular la pròpia creativitat, el potencial interior i la relació activa i positiva amb un mateix i amb les altres persones.
La segona setmana de maig, ens visita la comunitat de mitjans. Ens hem colat en el teatre de la Nau i hem pogut veure els assajos de la companyia resident Trashèdia AP-7, seleccionada per la Beca DespertaLab 2022.
Després, amb la companyia hem jugat a transformar diferents objectes quotidians per crear les nostres petites peces teatrals. Hem investigat amb la llum, el so i l’escenografia, donant un ventall d’opcions perquè cadascú pogués trobar allò que l’interessa i treballar per potenciar les seves pròpies idees.
Durant aquestes visites a més de viure una experiència artística, els infants de l’escola ha conegut els espais i l’equip de la Nau i han esmorzat a la terrassa com fan les companyies residents. En definitiva, han viscut el dia a dia de la Nau del que, des d’avui, en formen part. Donem per inaugurada la residència de totes les classes de l’Estel a la Nau Ivanow.
A l’octubre de 2022 comença la formació de professorat de l’Escola l’Estel de la mà de diferents professionals del món de l’art i l’educació. La primera sessió va ser a càrrec de Mercè Sardà i Estefania Morante, les quals van dirigir un taller que vol generar un espai còmode i compartit d’aprenentatge des del cos, que posteriorment convidi a reflexionar sobre l’espai de les arts a l’educació i com acompanyar-ho.
Al llarg del trimestre, comptarem amb diferents professionals de les arts en viu que impartiran tallers al professorat, per tal d’oferir-los eines que permetin treballar amb l’alumnat incorporant la mirada artística.
Al mes d’octubre de 2021 vam iniciar una primera fase en què vam organitzar una trobada amb el professorat de l’escola per presentar la Nau Ivanow i conèixe’ns. En aquesta primera fase es vol donar a conèixer a l’alumnat de l’escola les arts en viu i tota la cadena de valor que hi ha al darrere d’una producció teatral, així com la vida d’un centre de creació com la Nau Ivanow, que tantes vegades han vist al passejar pel seu barri. En una segona fase, es preveu fer càpsules formatives al professorat de les diferents disciplines escèniques de la mà d’especialistes proposats per la Nau Ivanow. En la tercera fase, es vol treballar amb connexions en línia amb escoles o centres culturals internacionals perquè expliquin a l’alumnat la seva realitat.
Durant tot el procés, es vol donar a conèixer el sector professional de les arts escèniques, amb la col·laboració d’entitats o companyies artístiques vinculades a la Nau que enriqueixin l’experiència. En acabar el procés, cada curs compartirà amb la resta de l’escola què ha après, generant així un diàleg entre tots i totes les participants.