Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

50 anys, 50 preguntes. Commemoració dels 50 anys del cop d’estat a Xile

L’oblit no és opció, la memòria històrica d’un país, del seu poble i els seus relats continuarà brotant de la terra mentre n’hi hagi d’altres disposats a revitalitzar els records. Res tornarà la vida d’aquells que la van perdre, però, l’oportunitat de valorar les resistències culturals de la Unidad Popular i activar reflexions reparadores entre els qui componem la comunitat de xilens al món, apareix com una possibilitat de sanació col·lectiva i construcció de nous horitzons.

Les arts a la seva multidisciplina es troben en “50 anys, 50 preguntes”, commemoració a Barcelona del cop d’estat a Xile, per reunir creadors, cultors, artistes migrants que convergeixen en aquest costat del món per proposar mirades diverses d’aquest episodi de dolor infinit que exigeix no oblidar per mai repetir.

Per què fer la commemoració des de Barcelona?
La distància geogràfica ens separa però la brutal repressió viscuda per ambdues nacions en diferents moments del segle XX ens uneix en el record i en el “mai més” que volem repetir fins a l’infinit, homenatjant els que no hi són i el seu lliurament per la defensa de la democràcia.

Andrea Paz, artista i productora, curadora de la setmana xilena

Ja fa molts anys del nostre primer viatge a Xile, un viatge que, d’alguna manera, va ser un punt d’inflexió en el projecte de la Nau Ivanow. Aquella estada allà ens va portar a conèixer un munt de gent, projectes, espais i formes de fer, amb la què ens sentíem molt identificades i que poc a poc anaven teixint un dels ponts més sòlids i fructífers que tenim.

Des d’aleshores, han estat moltes les vegades que hem visitat el país andí i moltes, moltíssimes les companyies i persones de Xile que ens visiten any rere any. En totes aquestes anades i vingudes sempre s’ha constatat que el tema polític i social ens agermanava d’una manera molt especial, travessant d’una manera o una altra, molts projectes i vivències que es generaven.

Fruit de totes aquestes visites i sobretot de l’última que vam realitzar el passat mes de gener a Xile, ens vam començar a endinsar en el context de la commemoració dels 50 anys del cop d’estat. Va ser aleshores que, vam veure clara la necessitat i la voluntat de dur una petita part d’aquesta història compartida entre tots dos països, a Barcelona.

Creiem des de la humilitat, que fent aquesta petita acció, pot ajudar-nos a visibilitzar aquí a casa nostra, preguntes sense respostes, silencis, mentides o mitges veritats que tant se val que vinguin de l’altre costat de l’oceà. Potser aquest mar que ens separa ens ha de servir de mirall per veure com nosaltres des d’aquí, commemorem o busquem les respostes a la nostra història, sovint amagada o silenciada.

Nau Ivanow

Del 11 al 16 de setembre de 2023

PROGRAMA

DILLUNS 11

De 19 a 19:40h
El Primer Tacto 
Pablo Zamorano Azócar

Perfoconferència de caràcter interdisciplinari on s’entramen moviment, tecnologia i mediumnitat per reflexionar al voltant de la mort, o més aviat, les relacions que estableixen entre sí els vius i els morts.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 20 a 22h
Allende Vive
Velatón Instal·lació col·lectiva

Instal·lació participativa per connectar des del ritual amb les víctimes assassinades i detingudes desaparegudes en la dictadura a Xile.

Disseny Conceptual Sonor i Participatiu: Emiliana Abril Kinética i Andrea Paz.

Es farà entrega del diari Medio Siglo, revisitant la importància del diari El Siglo, com a font de comunicació de contingut a la Unidad Popular. Al seu interior trobarem una línia temporal històrica, articles i difusió de les diferents activitats que durem a terme aquesta setmana.

DIMARTS 12

De 18 a 19:20h
El Eco de las Canciones
Documental (2010)
Dirigida per Antonia Rossi Charnes

Després del cop d’estat del 1973, diversos xilens van ser exiliats per raons polítiques. Alguns van buscar refugi a Roma, assentant-se i formant les seves famílies allà, on els seus nens van créixer com a italians. El 1989, a mesura que Xile recuperava la democràcia, moltes famílies van decidir tornar portant amb si els seus fills, els qui mai no havien conegut Xile excepte en fotos i a través d’històries. En una línia borrosa entre documental i ficció El Eco de las Canciones relata l’experiència d’una jove xilena nascuda a Roma, que a través dels seus records de l’exili i el retorn es debat entre la pertinença i l’estranyesa cap a una societat que mira amb distància.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 19:30 a 21h
Conversa sobre la memòria històrica a Xile i Catalunya

S’abordarà els intersticis entre la veritat judicial, la veritat històrica i la memòria col·lectiva dels pobles assotats per una dictadura. Com aborda la memòria històrica des de la perspectiva xilena i catalana?
A càrrec de:
• Nibaldo Mena, advocat exdirigent de les Joventuts Comunistes a Xile a la UP.
• Antonia Rossi Charnes, directora del documental “El Ressò de les Cançons” (2010).
• Jordi Guixe, Director de l’European Observatory on Memories.

DIMECRES 13
PERFORMANCES AMB PERSPECTIVA FEMINISTA

De 18 a 18:20h
Cuecas Solas
Andrea Ugalde, Gabriela Espinosa Hormazábal, Amanda Bosco, Carla Gajardo, Belén Robledo

Las Cuecas Solas és una performance a l’espai públic creada i performada per músiques i actrius xilenes migrants a Barcelona, que juntament amb la participació dels espectadors, conviden a una reflexió col·lectiva al voltant al terrorisme d’Estat a Xile, trenant referències de la cueca sola, la dictadura militar, l’esclat social, la migració i els feminismes, plantejant preguntes, ferides i resistències per mitjà de l’acció, la memòria i l’art.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 18:30 a 19h
Silencio
Teatro en Movimiento Callejerx (a càrrec de la interpretació, direcció i dramatúrgia de Ximena Cañas Abell i el disseny integral de Lucía Valenzuela Chacaltana).

Acció ritual de protesta simbòlica en memòria de totes aquelles persones que van patir violència polític sexual durant el cop d’estat a Xile. Aquesta acció convida el públic a reflexionar i reconfigurar la història oficial mitjançant una composició d’una peça col·lectiva in situ

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 19:30 a 20h
Work in progress de l’espectacle Dama Dictadura

Hermanas Picohueso

Carmen Polo, la dona de Franco es converteix en l’excusa perfecta per parlar de l’herència que ens ha deixat la moral feixista en aquest país, i sobretot per parlar de les caceres; les caceres de Carmen als seus collarets, la cacera de Franco a Carmen, les caceres que organitzen les classes altes, i les caceres de la ultradreta a persones vulnerables. Aquest projecte proposa entrar dins una nova versió de la revista del cor ¡HOLA!, però aquesta vegada amb la intenció de donar altres punts de vista sobre un relat contaminat i ple d’esquerdes.

Creació: Hermanas Picohueso (Gal·la Peire, Diego Ingold i Lluki Portas).
Direcció i Dramatúrgia: Lluki Portas
Interpretació: Josep Orfila i Lluki Portas.
Escenografia i vestuari: Josep Orfila.
Composició Musical: Mon Joantiquat.
Producció: Gal·la Peire i Aina Juanet.
Distribució i acompanyament: Àngels Queralt.
Direcció Audiovisual i direcció tècnica: Marc Homar.
Mirada externa: Catalina Florit.
Alumna en pràctiques: Marina Salas Burguera.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 20 a 21h
Conversatori Once
A càrrec de Carol Astudillo juntament amb les artistes de Cuecas Solas, Silencio i Dama Dictadura.

DIJOUS 14

De 18 a 19h
APPRecords
Gonzalo Dalgalarrando Haritçalde

Recorregut sonor desenvolupat per So Ciudad i Rimini Protokoll en què porten les històries de persones que van viure la dictadura militar de Xile a la ciutat de Barcelona en forma de testimoni sonor geolocalitzat, ubicant aquests dins del barri La Sagrera, barri que també posseeix històries de un període igualment fosc. Els àudios s’instal·len en espais que fan una reminiscència arquitectònica/física a Santiago de Xile, això als voltants de la Nau Ivanow.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 19:15 a 20h
Teresa se pregunta

Lucía de la Maza

Lectura dramatitzada d´una obra teatral dirigida a la infància. En finalitzar es realitzarà una activitat col·lectiva breu (demanarem a l’audiència que n’escrigui algunes impressions en un paper) i després hi ha una conversa sobre els temes de l’obra i de l’activitat en general.

“Podem estar en una ciutat del Xile de finals de la dècada dels 70, en una illa del Mediterrani o en algun lloc on passa un conflicte violent entre persones adultes en qualsevol època, contaminant la vida als carrers i entrant a les cases. Pot haver passat una guerra, un cop d’estat, una invasió o un deteriorament abrupte de la vida pacífica pel motiu que sigui.”

Així, l’autora ens presenta aquesta obra en format de lectura dramatitzada, inspirada en el clàssic d’Homer, en la veu d’una dona que a través dels seus records recrea la seva infància en la dictadura cívico-militar xilena durant la dècada dels 70. La protagonista és la Teresa, una nena que juntament amb la seva àvia espera el retorn de la mare, que a l’intertant ha viscut la seva pròpia odissea a la clandestinitat.

*Activitat gratuïta amb reserva prèvia, aforament limitat

De 20h a 20:45h
Activitat Col·laborativa

En acabar, es realitzarà una activitat col·laborativa de diàleg al voltant de les experiències de la infància davant de conflictes polítics i socials. Com el teatre per a la infància pot abordar el conflicte politicosocial?
Amb Lucía de la Maza, Gal·la Abadias, Lucía Rojas, Eulàlia Ribera

DIVENDRES 15

Yo Maté a Pinochet
Dues funcions: a les 18h i a les 20h

A més de 30 anys del retorn a la democràcia Què diries si un dia un desconegut, ens canvia la versió sobre la mort del Dictador, confessant que ell va aconseguir acabar amb Pinochet, i que tota la història que s’ha escrit des del 1997 fins a la seva suposada mort és completament falsa?

Manolo, un excombatent d’un grup revolucionari, ens explica sobre el retrobament amb persones del seu passat a qui els revela, impulsat per la nostàlgia i pel desig de donar sentit a les seves decisions i les seves pèrdues, que ell va matar Pinochet.

Co-direcció i Dramatúrgia: Cristian Flores Rebolledo
Co direcció: Alfredo Basaure Espinoza
Disseny integral: Ricardo Romero Pérez
Disseny so: Juan Manuel Herrera
Producció José Luís Cifuentes Soto.
Durada: 65minuts

Activitat de pagament. Preu: 10€

21h
Conversatori Once

De quins silencis està feta la nostra memòria dels 50 anys? Quins silencis carreguen els nostres cossos?
Dinamitza: Txallo Toloza.

DISSABTE 16
Commemoració dels 50 anys de l’assassinat de Victor Jara

Flor de Junta
Concert 2 sessions: 11.20 a 12h / 14 a 14.40h

Concert de la banda Flor de Junta, conformada per diferents músics migrants de Llatinoamèrica i el repertori dels quals se centra en el rescat de formes musicals pròpies de la regió andina com huaynos, cumbia, carnavalito, caporal, saya, entre d’altres. Amb seccions de vents andins, cordes i percussió i els seus més de 10 integrants aconsegueixen transmetre aquesta força dels vents del sud.

De 12:30 a 13:30h
Cant lliure en homenatge a Víctor Jara
Companyia de teatre llibertari, Barcelona. Dirigit per Andrés Pérez

La companyia de teatre llibertari de Barcelona i artistes convidats presenten un relat joglar teatralitzat i musicalitzat de la història, obra i llegat soci cultural del cantor popular Victor Jara, en homenatge pels 50 anys del seu assassinat per la dictadura a Xile.

Mercat d’artistes xilenxs
A l’hora del vermut ens acompanyaran diferents artistes i artesanes xilenes.

Estampida nòmade
Serigrafia

Convidarem les veïnes i veïns del barri La Sagrera a pintar juntes i compartir mentre anem fent en conjunt memòria de l’ahir, de l’avui i del futur.
És un projecte de l’Associació Cultural la Chakana, la finalitat del qual és apropar la serigrafia a tot tipus de públic, mitjançant intervencions en espais oberts i gratuïts per als participants. En aquestes càpsules pràctic-teòriques, es donaran a conèixer els principis bàsics d’aquesta tècnica mil·lenària i es disposarà de les eines i materials necessaris perquè cada un pugui experimentar i realitzar la darrera fase “l’estampació” en viu.

L’objectiu de l’estampida a més de brindar les eines/coneixements metòdics que es requereixen per dur a terme els diferents passos d’aquest procés, és promoure l’estampació artística, plàstica i gràfica com a mitjà d’expressió del llenguatge intern de cada individu.

Dinar xilè i català
Finalitzarem la jornada amb un dinar a base d’ empanades, xoripanes, mote con huesillo, alfajores i paella

*El dinar anirà a càrrec de cada assistent, es podrà pagar in situ
*Les activitats de dissabte son gratuïtes, sense reserva prèvia