A la Nau Ivanow treballem per promoure entre les companyies la investigació i la recerca en les arts escèniques, prioritzant els processos creatius a foc lent, amb temps per a la reflexió i la creació de projectes a llarg termini i oferint unes condicions dignes per als i les creadores.
Creiem en la importància de transmetre confiança, tranquil·litat i flexibilitat a les nostres companyies residents per a que desenvolupin els seus processos creatius, mitjançant un programa de residències que vol donar resposta a les dificultats per accedir als espais de treball.
El 2020, dues companyies joves, Monte Isla i Ça marche, van ser les seleccionades per la Beca DespertaLab, porta d’entrada al programa de residències de la Nau, i durant 5 setmanes han desenvolupat els seus projectes amb l’acompanyament de l’equip de la Nau.
Monte Isla ha treballat en la peça ‘Allí donde no estamos’, que investiga diversos llenguatges escènics, sense intèrprets a l’escenari i que es centra en la relació triangular dels elements compositius so, llum i espai. Ça marche, ha desenvolupat ‘Lo viejo y lo nuevo’, un projecte en el qual nens i nenes a escena juguen amb diferents elements i amb estímuls sonors i visuals. La companyia treballa amb nens i nenes de la zona on es mostra la peça, realitzant una investigació diferent i nova en cada espai.
Ambdues peces van ser presentades aquest mes de juny de 2021 com a work in progress a la Sala Atrium i seguiran el seu camí sempre amb el suport de la Nau per tal de seguir creixent.
VVAA és una de les 10 companyies residents que formen part de l’ecosistema de la Nau Ivanow des de 2019 i que durant el darrer any ha estat immersa en el procés de creació de ‘ARCAS 2020’. Una proposta en la qual hi han col·laborat fins a 27 persones i que presenta una arca de Noè contemporània que submergeix a el públic en un espectacle de ciència ficció. L’obra es va estrenar el passat mes de maig al Teatre Lliure.
Recentment, dues companyies residents han estat premiades per creacions gestades dins la Nau Ivanow. La companyia amb més antiguitat a la Nau, Projecte Ingenu, ha estat reconeguda amb el Premi BBVVA de Teatre 2021 al millor muntatge teatral per ‘Vaig ser Pròsper’. La creació va engegar motors al 2018, i durant un any vam acollir-la al nostre espai fins a la seva estrena a l’Espai Brossa.
Per altra banda, Hermanas Picohueso acaba de rebre el Premi El Temps de les Arts per l’obra ‘Excalibur i altres històries d’animals morts’. Aquest projecte, va ser seleccionat per la Beca DespertaLab del 2019, amb la qual la companyia va desenvolupar una residència de creació amb l’acompanyament de la Nau, estrenant la peça a la Sala Atrium. Des d’aleshores, l’obra no ha parat de girar per diferents espais i territoris. Actualment, la companyia és a punt d’estrenar ‘P-ACTE IDIOTA’ a Fira Tàrrega 2021, després de passar més d’un any treballant en aquesta creació. Des de la Nau hem pogut seguir gran part del procés a través del Proyecto Bitácora que ha obert assajos al públic en format online i ha entrevistat als membres de la companyia en diferents moments per conèixer els detalls del procés.
Ens enorgulleix veure com les companyies que formen part de l’ecosistema de la Nau van traçant el seu camí i fent créixer projectes que vam poder veure néixer i acompanyar dins el nostre espai. Així doncs, ens sentim també reconeguts i reconegudes amb els premis i els èxits aconseguits per totes elles, i ens anima a seguir treballant per donar el suport necessari per dignificar i proliferar la creació amb el compromís d’oferir les eines necessàries per fer el pas cap a la professionalització.