El Cicle de creació escènica DespertaLab té la voluntat de donar suport a la creació teatral més recent per contribuir a l’entrada de les joves companyies a les xarxes professionals. Oferim un marc ideal per a la creació i el desenvolupament d’un projecte escènic mitjançant una residència amb les condicions necessàries per a la creació, la producció, la comunicació i l’exhibició d’una obra teatral.
L’objectiu és oferir espais que contrarestin la dificultat d’entrada a les xarxes professionals i és per això que ens adrecem a companyies en vies de professionalització. Si un nombre elevat dels seus membres té menys de 35 anys, aquesta residència els serà una bona oportunitat.
Tanquem la conovatòria per a la Beca DespertaLab 2022
La companyia seleccionada per la 8a edició de la Beca DespertaLab és trashèdia AP-7. Enhorabona!
Companyies seleccionades
Adrià Girona, Andrea Pellejero i Rut Girona s’agrupen per crear Monte Isla el 2020. Aquesta relació es basa en el treball a partir de l’experiència plàstica, el contacte amb els objectes i l’espai; un treball que es desenvolupa a la sala d’assaig i en la trobada amb la matèria. Quan ens submergim en un procés de creació no sabem què ens trobarem, i és a través de la vivència de la feina pràctica en els assajos que apareix la nostra inquietud artística i la necessitat d’expressar-la.
A l’actualitat Monte Isla treballa en la creació d’Allí donde no estamos.
Companyia d’arts escèniques que investiga al voltant del treball sobre el performer amateur, la recreació de mons escènics i la narració visual. En les seves peces s’encreuen la relació entre artesania i tècnica, els ready-mades o el pas de la infància a l’edat adulta. Han creat La trilogía del hijo (Ça va, Ta gueule, Silence) [2016-2019], La cueva duerme (Con esa roca encima) [amb Antes Collado, 2018], el web From Story to tale [2020] i la videoinstal·lació Los figurantes [2020].
Actualment treballen en la creació de Lo viejo y lo nuevo.
En aquesta sisena edició de la Beca s’han incrementat les condicions econòmiques i s’ha ajustat el premi a les necessitats de les companyies amb la contractació durant el procés d’un màxim de cinc integrants.
L’impacte econòmic del Cicle és de més de 12.000 euros per companyia.
Una de les novetats d’aquest any és el creixement econòmic: es decideix contractar els integrants de les companyies durant la seva residència de creació a la Nau Ivanow.
Per primer cop no es diferencia entre premiats per no crear categories.
A més, s’incorpora al Cicle DespertaLab la companyia adjunta de la Nau, Los Escultores del Aire, amb dues obres simultànies.
S’estableix el pont de la internacionalització amb Guadalajara (Mèxic) en les dues direccions.
A més de les dues companyies catalanes premiades, per primer cop una companyia catalana està en residència a Mèxic amb les mateixes condicions que ofereix el Cicle de creació escènica.
S’internacionalitza el projecte DespertaLab amb la incorporació d’una companyia mexicana al Cicle de creació escènica, amb les mateixes condicions que la resta de premiats.
El segon premiat declina el premi per problemes de calendari i el substitueix el projecte escènic d’Alícia Gorina.
Teatro Estudio TEES i Teatro Nómada de Jalisco, Mèxic
Passa a denominar-se DespertaLab, resultat de la fusió de la Beca Desperta de la Nau Ivanow i aPortada Comunicació i el cicle AtriumLab de la Sala Atrium.
S’incrementa el nombre d’obres amb un tercer premi.
S’ofereix un nou espai d’exhibició i totes les obres s’estrenen a la Sala Atrium.
Primer any que es vincula el projecte AtriumLab de Sala Atrium amb la Beca Desperta, conjunta amb aPortada.
També és el primer any que s’incorpora un segon premi, que en aquesta edició es converteix en accèssit per problemes d’espai escènic.
Neix el cicle Desperta amb l’estreta col·laboració de la consultoria de comunicació estratègica aPortada Comunicació. L’objectiu és crear una beca amb la voluntat de donar suport a la creació teatral més jove.
En aquell moment consistia en la cessió durant sis setmanes a mitja jornada d’una sala d’assaig i d’un espai de construcció d’escenografia. També vuit dies de presentació de l’obra al públic, distribuïts en dues setmanes de la temporada d’hivern de la Nau Ivanow.