Des de la Nau Ivanow apostem pel treball en xarxa, per la cooperació i per l’intercanvi entre professionals, i és per això que formem part de diverses xarxes a nivell nacional i internacional que ens permeten conèixer altres realitats i interconnectar-nos arreu.
Una d’aquestes xarxes es l’IETM, la Xarxa Internacional per a les arts escèniques contemporànies, que engloba centenars de professionals de diferents vessants a desenes de països diferents.
Abans de la COVID, en una de les trobades presencials de l’IETM a Rijeka, Croàcia, l’equip de la Nau vam coincidir amb un espai semblant al nostre del nord d’Itàlia, i ben ràpid es van generar complicitats i idees de projecte que vam anar definint entre reunions i encontres casuals durant les jornades.
Un contacte va dur a un altre contacte, i d’un espai vam anar passant a un altre, amb els que compartíem metodologies i valors. Així és com després d’uns quants correus i trucades vam establir un grup ferm amb centres de residències d’Itàlia, Eslovènia, Alemanya, Hongria, Suïssa i Polònia.
El següent pas havia de ser una trobada presencial per conèixer millor els projectes propis i definir les guies que havien de marcar aquesta petita xarxa que estàvem creant, però va arribar la COVID, i com tothom, ens vam haver d’adaptar.
Vam aprendre a conèixer gent i projectes nous digitalment, a compartir criteris i idees a través de videotrucades i més e-mails que mai. Ens vam anar coneixent, discutint i compartint mirades diferents, per arribar, ben ràpid, a compartir els valors que guiaran aquest projecte que finalment decidim anomenar: Crushing Borders.
La proposta és agrupar artistes de cada centre perquè treballin una proposta que inclogui el territori i l’intercanvi de coneixements entre professionals d’arreu, per iniciar-la a la seva pròpia ciutat i després traslladar-se a una de les altres i aprendre i compartir del i amb el territori visitat.
Aquest projecte ens permet donar l’oportunitat a les companyies residents a conèixer i treballar amb companyies internacionals, per ampliar la seva mirada i interconnectar-se. Per exemple en aquesta primera edició, la companyia resident a la Nau Ivanow, Fundación Mis Bragas, tindrà l’ocasió de treballar al Centre Cultural Glej Theatre a Ljubljana, Eslovènia i l’artista polaca Natasza Gerlach visitarà Barcelona al setembre. A més a més, fruit d’aquestes conexions, se’n generen d’altres a més petita escala, com per exemple l’oportunitat d’intercanviar projectes amb el Centre de residències L’Abri a Ginebra, Suïssa, des del que rebrem un artista a finals d’any.
Tots els centres culturals coincidim en la importància de l’intercanvi i el coneixement durant una residència internacional, més enllà de la producció final. No ens preocupen els resultats, si no els processos i els aprenentatges que es fan pel camí. És per això també que proposem trobades prèvies entre artistes, per generar xarxa i coneixement mutu que enriqueixi la proposta de treball.
Com a totes les persones que hem hagut de seguir treballant fora del nostre entorn local, vam aprofitar les eines digitals per facilitar les trobades, i tot i que frisem per tornar-nos a trobar en persona, abracem les possibilitats que ens ha obert la COVID, que ens permeten alternatives de treball més sostenibles i accessibles.