Aquest mes de maig hem obert les portes de la Nau als nens i les nenes de l’Escola l’Estel de la Sagrera, en el marc del projecte pedagògic Escena en joc. Un projecte que neix amb l’objectiu d’apropar als infants de l’escola les arts escèniques en totes les seves vessants, tan artístiques com tècniques.
Es tracta d’un projecte de llarg termini, mínim a tres anys vista, però amb l’objectiu de quedar-se a l’escola fruit de la voluntat mútua que hi hagi un impacte real en els infants i de transcendència a nivell social al barri de la Sagrera. Entre les premisses bàsiques del projecte es troba el diàleg constant, fer de les arts i la cultura un eix transversal dins l’escola, fer accessible la cultura a tothom i potenciar els interessos i habilitats particulars de l’alumnat.
El passat mes d’abril, vam incorporar una nova figura dins l’equip de la Nau: la de mediació cultural, encarregada de mantenir el vincle i la relació entre l’Estel i la Nau Ivanow. A finals d’abril, la Itziar Barriobero (nova mediadora cultural) va realitzar una primera trobada amb els nens i nenes de l’escola per tal de presentar la Nau i convidar-los personalment a que vinguin a conèixer el nostre espai de creació. En aquesta trobada, vam parlar de què és la Nau i la seva història des de que era una fàbrica de pintures fins avui i com s’ha anat transformant. També es va realitzar un taller en el qual els infants van experimentar amb el cos a través de diferents dinàmiques. Finalment, vam entregar a cada grup un llibre del 20è aniversari de la Nau i un “passaport” que anirem segellant cada cop que ens veiem. Un primer pas per iniciar una relació per molt de temps.
Aquesta setmana, hem rebut els i les alumnes de P3, P4 i P5 de l’escola, els hem ensenyat la Nau i han gaudit d’una experiència artística a càrrec de la Teresa García-Valenzuela i la Cristina Martí de Creamoviment. També han pogut veure un extracte del seu espectacle PAISATGES. Estudi #1 i experimentar amb els materials que les intèrprets proposaven. A través del cos, la música i un element senzill, la cinta de pintor, s’han anat generant paisatges abstractes, juganers, íntims, suggerents… Un univers infinit de possibilitats on els infants han pogut gaudir de l’exploració i el joc.
També han conegut els espais de la Nau, han “assajat” en una de les sales i han pogut esmorzar a la terrassa, com fan les companyies residents. En definitiva, viure una mica el dia a dia de la Nau i poder formar-ne part. Des d’avui, la comunitat de petits de l’escola l’Estel és resident a la Nau Ivanow.
L’objectiu és que a llarg termini els infants puguin viure una experiència del que és fer una residència i habitar la Nau, descobrint tots els elements involucrats en la creació i descobrint noves maneres d’expressió i gaudi.