Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Les companyies Monte Isla i Ça marche, seleccionades de la 7a edició de la Beca DespertaLab

Monte Isla amb el projecte Allí donde no estamos i Ça marche amb Lo viejo y lo nuevo han estat les companyies seleccionades de la setena edició del Cicle de creació escènica DespertaLab. Els projectes escollits faran la seva residència entre l’abril i el juny del 2021 i acabaran aquest procés en una presentació work in progress a la Sala Atrium de Barcelona, entre els mesos de maig i juny del 2021.

Cal destacar que la Beca ofereix les condicions tècniques i humanes necessàries per poder desenvolupar un treball de recerca i investigació que ajudin les companyies a pensar en projectes a llarg termini i s’oblidin de les presses i l’obligatorietat de resultats.

En aquesta edició es destinaran 15.000 euros a cada companyia guanyadora, dels quals 8.930,25 s’adrecen a l’equip humà durant les 5 setmanes de residència de la Beca 2021, que garanteixen la no precarització de la companyia durant el seu procés d’investigació.  Més enllà de donar els recursos per a la projecció d’un projecte concret, la Beca vol oferir una experiència formativa que doni a la companyia les habilitats i els recursos necessaris per a futurs reptes professionals.

Companyies seleccionades

En aquesta 7a edició, amb la selecció oberta a l’àmbit nacional, s’han escollit dos projectes d’un total de 91 candidatures que es van presentar a la convocatòria, 30 més que l’any anterior, de les quals 7 n’han resultat finalistes.

Una de les companyies seleccionades és Monte Isla, formada per Andrea Pellejero, Rut Girona i Adrià Girona, amb l’obra Allí donde no estamos. Aquest projecte es basa en la investigació de les narratives visuals i el treball escènic sense intèrprets a partir de la creació d’una peça. Una arqueologia del futur que convida l’observador a contemplar el paisatge de les restes de la nostra civilització.

L’altra companyia seleccionada és Ça marche, formada per Nicolás Jongen, Joaquín Collado, Marc Salicrú, Carmen Triñanes, Laura Viñals, Víctor Molina i Roberto Fratini, amb l’obra  Lo viejo y lo nuevo. La companyia treballa amb intèrprets no professionals i amb el seu projecte es qüestiona per què necessitem explicar-nos històries i què ha succeït perquè aquells relats que tenen un valor afegit s’hagin perdut o distorsionat en el camí.

En aquesta edició, el jurat ha estat format per Raimon Molins (director de Sala Atrium), Mar Panyella (col·laboradora de la plataforma Nova Veu i filòloga ), Denise Duncan (dramaturga i directora teatral), Ona Sallas (productora d’Estudio LaSantísimaTrinidad, companyia resident a la Nau Ivanow i guanyadora de l’edició 2020 de la Beca DespertaLab) i Manuel Pérez (director de la revista Entreacte i crític teatral d’El Periódico).