Les companyies AMAGA Produccions i Urati laboratori han estat seleccionades per la novena edició de la Beca DespertaLab, d’entre 63 candidatures rebudes, de les quals 5 n’han resultat finalistes.
La beca ofereix realitzar una residència artística a la Nau Ivanow entre els mesos de març i abril del 2023, acabant aquest procés en una presentació dels work in progress a la Sala Atrium de Barcelona durant la segona setmana del mes d’abril del mateix any.
AMAGA Produccions i Urati laboratori passaran a ser companyies residents a la Nau Ivanow, sumant-se així al ecosistema amb les altres 7 que ja hi són: Hermanas Picohueso, La Reina Alcalde, Fundación Mis Bragas, L△ST, Monte Isla, Ça marche i Trashèdia AP-7.
El programa d’acompanyament i residències de tres anys de durada de la Nau Ivanow, i amb el suport de la Sala Atrium, vol contribuir al creixement de les companyies beneficiàries, vetllant per afavorir un treball sense pressió, flexible i amb el compromís d’oferir les eines necessàries per fer el pas cap a la professionalització.
Durant la residència, la companyia tindrà un acompanyament que li permetrà obrir portes als circuits internacionals. També podrà generar una relació directa amb els projectes de territori que es desenvolupen i crear sinergies amb altres companyies i col·lectius, tant locals com d’arreu del món.
Des de la Nau Ivanow es destinaran uns 30.000 euros aproximadament a les companyies, dels quals una gran part es destinen a la contractació i dignificació dels seus membres durant les setmanes de residència de creació, per preparar el seu primer projecte com a companyies residents.
El jurat encarregat de dur a terme la selecció de projectes d’aquesta novena edició ha estat format per: Gràcia Camps, gestora cultural, Quim Tarrida i Agnés Mateus, creadores, Marion Betriu, directora artística del Festival TNT, Xavier Díaz, director del centre El Canal de Salt, Irene Vicente, companyia resident a la Nau Ivanow i Raimon Molins, director de la Sala Atrium.
Companyies seleccionades
AMAGA Produccions és un còctel de persones amb experiències diferents i motivacions comunes: els insectes, el mite, el ritu, la metal·lografia, la natura, internet, el Railroad TycoonTM, l’estètica, 4HBD, la prehistòria i YouTube. Victor Pérez-Pallarès Setó, Eduard Molins Alentà, Àlex Cabré Calleja, Isabel Bassas Portús i Arnau Boces Obis formen la companyia.
El projecte presentat a la beca ha estat I tried speedrunning virtuality and the acceleration physically hurt me, en el qualexploren les maneres d’afrontar la voràgine digital i com aquesta els marca l’existència física i espiritual.
Urati laboratori neix l’any 2020 amb l’objectiu de formar un laboratori d’investigació escènica enfocat en la creació des de l’àmbit escenogràfic. Formada per Albert Chamorro Serrano, Marta López Figueras i Sergio Camacho Rico, la companyia ha presentat el projecte Cridaran les pedres, centrada en la història de Barcelona a partir de les barricades que ha patit la ciutat al llarg dels anys.