Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Las Sistahs: “En una societat que es regeix per valors de producció, per temps tancats i la cerca d’un resultat, tenir la llibertat de buscar, jugar o investigar és un luxe”

Las Sistahs és la companyia seleccionada per la convocatòria de Moving Identities 2025. Format per Denise Duncan, Vicenta Ndongo, Adriana Fuertes Lara, Shorlady Preciado i Amanda Bokesa Salomón-Bisabe, Las Sistahs busquen justícia social i exploren el feminisme negre. Creuen que la revolució més gran és treballar des de la tendresa i l’amor, que és com volen treballar com a grup de dones afrodescendents. Parlem amb elles per conèixer una mica més qui son i en què consisteix la seva investigació artística.

Qui sou Las Sistahs?
Som cinc creadores afrocatalanes, que hem coincidit en altres projectes, però que teníem ganes de treballar juntes i explicar les nostres històries, a la nostra manera.

Què us va portar a presentar-vos a Moving Identities?
En primer lloc, l’interès per treballar juntes. En segon lloc, la idea que poder tenir l’espai i el temps per investigar un tema, des de les arts escèniques, ens sembla un privilegi. En una societat que es regeix per valors de producció, per temps tancats i la cerca d’un resultat, tenir la llibertat de buscar, jugar o investigar és un luxe. I juntes, encara més.

Què us interessa investigar en les residències que desenvolupareu?
Estem treballant en la història d’un grup de dones negres, esclavitzades, que van ser utilitzades per a experiments ginecològics. Gràcies a elles, durant el segle XIX, es va avançar en temes mèdics com la cura de les fístules vesicovaginals, les cesàries o l’extracció d’òvuls, entre d’altres. Tanmateix, el nom d’aquestes dones (Anarcha, Betsey i Lucy) queda oblidat durant anys, mentre que el metge passa a ser considerat el pare de la ginecologia moderna.  
A partir d’aquesta història real, la nostra investigació se centra en el cos de les dones negres, com són percebudes, com són llegides. Estem treballant des de tres eixos: el dolor, l’estranyesa i el plaer/goig.

Què és el que més us motiva o il·lusiona de formar part del projecte Moving Identities?
Trobar-nos. Compartir el procés juntes. Donar veu a altres dones negres que van ser esborrades de la història, explorar la nostra poètica, el nostre procés creatiu… des de la companyia i la presència de las altres, des de la complicitat, des de l’abraçada i la tendresa.

Sobre Moving Identities

Moving Identities és un programa d’intercanvi de residències dirigit per espais d’arts escèniques d’arreu d’Europa. L’objectiu del programa és aconseguir una major diversitat en les arts escèniques a tot Europa, reforçar les xarxes internacionals i la visibilitat dels artistes poc representats a través de residències internacionals. Moving Identities també permet compartir les millors pràctiques entre les institucions associades que desenvolupen eines per donar suport a artistes i temes diversos. Cada any es selecciona un grup d’artistes a cada país. Cada grup fa tres residències al llarg de l’any: una al seu país de residència i dues en l’àmbit internacional.
 
El programa s’ha creat amb el suport d’Europa Creativa per cinc institucions europees: Nau Ivanow (Barcelona), UP (Copenhaguen), Davvi (Hammerfest), Hellerau (Dresden) i Kunstplaats Vonk (Hasse).