Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

La Nau Ivanow viatja a Xile i Argentina: enfortint vincles i ampliant la xarxa internacional 

Aquest mes d’abril part de l’equip de la Nau Ivanow, hem viatjat a Xile i Argentina. Ja fa anys que mantenim un contacte proper de treball i d’intercanvi amb diferents espais de Llatinoamèrica i hem realitzat diverses trobades amb centres i professionals d’allà.

Enguany, hem estat convidats pel Ministerio de las Culturas las artes y el Patrimonio de Chile a participar en el Encuentro Micsur 2024 on hem aprofitat també per poder assistir a les jornades organitzades pel Festival Cielos del Infinito, Respuestas Coordinadas, i per últim saltar a Córdoba (Argentina) on vam iniciar el nou projecte Plataforma.  

La primera parada del viatge va ser a Punta Arenas, al sud de Xile, per assistir a les Jornadas Respuestas Coordinadas. En aquestes jornades vam tenir la possibilitat de pensar i intercanviar maneres de com vincular un espai de creació i residències amb el territori. Allà, vam poder compartir projectes propis com l’Escena en joc i l’Observatori en Viu, i escoltar com altres espais i projectes treballen i s’obren als seus territoris. 

També vam visitar el que serà el futur Centre de Creació de Cielos del Infinito. Un espai de residències, que vol fer suport i enfortir el treball comunitari i els processos creatius que s’hi desenvolupin i amb qui crearem noves aliances.  

La segona parada va ser a Santiago, per assistir al Encuentro MICSUR, un espai de trobada dels sectors de la industria creativa de Llatinoamèrica, que té com a objectiu articular la circulació artística i cultural entre països. En aquesta trobada, vam realitzar la moderació de la taula ‘Por qué juntxs? Redes, colectivos y gremios para la articulación de la industria’. Un espai on vam posar de relleu que el treball en xarxa és necessari per enfortir el sector i que ens permet créixer i generar vincles de qualitat i sostenibles. 

També vam participar de la taula ‘Claves sobre residencias: Qué y cómo modelar su implementación, desarrollo y proyectos de sostenibilidad’ . Una conversa amb altres projectes que acompanyen i acullen residències on vam intercanviar metodologies de treball en aquest àmbit. 

I finalment, vam tenir l’oportunitat d’estar presents i poder explicar la nostra experiència de treball amb Xile dins la presentació del primer Pla d’internacionalització de les arts escèniques del Ministerio de las Culturas de Chile. Dins aquest pla s’ha presentat una nova línia d’ajudes que serà segur molt beneficiós per aquests intercanvis que portem anys treballant amb altres espais del país. 

Durant els dies que vam ser a Santiago, vam aprofitar per establir noves aliances i enfortir vincles que ja teníem amb Centro Nave, Fundación Santiago Off i Espacio Checoeslovaquia. També vam poder reflexionar amb els equips de GAM i Matucana100 sobre estratègies de mediació i vinculació amb el territori. 

Posteriorment, vam poder gaudir de la segona edició del Festival Hecho en Chile. Una proposta que treballa per la descentralització de les arts escèniques, fent visible i arribant a comunitats fora de l’àrea metropolitana de Santiago i posant en valor el territori i el seu context.  

Allà vam visitar el projecte Trenzando, una plataforma de cooperació territorial, basada en la reutilització del sistema ferroviari que busca crear oportunitats de desenvolupament en territoris no metropolitans, enfortint les identitats locals y descentralitzant l’accés a coneixements i tecnologies. 

La darrera parada d’aquest viatge va ser a Córdoba, Argentina. Allà vam donar el tret de sortida a La Plataforma, una nova iniciativa que hem impulsat des de la Nau Ivanow conjuntament amb els centres de La Parisina (Argentina) i Espacio Inestable (València). 

Aquesta primera edició de Plataforma es va articular com una trobada entre 20 centres de residències i professionals de la gestió cultural de 6 països diferents, amb l’ objectiu d’intercanviar, construir un pensament col·lectiu i desenvolupar bones pràctiques al voltant de les residències

Un espai de confiança per compartir des de l’interès mutu i l’escolta activa, que va propiciar aprendre, reflexionar i aprofundir al voltant dels temes que ens preocupen i ens il·lusionen en el nostre dia a dia.  

En aquesta primera trobada de La Plataforma van participar: Graner, Daniela López, Cielos del Infinito, Espai Inestable, Espacio Checoeslovaquia, La Parisina, Teartopuerto, Festival Brújula al Sur, Teatro Experimental Porto, Graners de Creació, Dínamo, En Tránsito, PLANTA, Feboasoma i Nau Ivanow

Com sempre diem, per nosaltres és un plaer treballar en xarxa. Creiem fermament que sumant esforços podem fer créixer i impulsar els projectes creatius perquè esdevinguin sòlids.  

Estem molt agraïdes a les persones i institucions que ens han convidat a participar de totes aquestes trobades i festivals i que ens han acollit amb tanta calidesa. També volem donar les gràcies a totes les persones amb qui hem compartit estones, cafès, reflexions i xerrades. Ens enduem moltíssims aprenentatges i reflexions per seguir treballant.  

Tornem molt felices de l’experiència, d’haver establert nous vincles i de saber que les aliances que hem fet al llarg dels anys es mantenen i creixen amb el temps.