fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Cartografías del cotidiano

Des de la Nau Ivanow sempre hem dit que els projectes internacionals es couen a foc lent. Són processos que necessiten d’un vincle important més enllà del que és merament artístic, ja que la virtualitat del procés de gestació, la confiança en l’altre component a milers de quilòmetres i la connexió d’objectius fan que aquests processos hagin de créixer a poc a poc.

Fa uns tres anys que en un viatge a Mèxic vam conèixer Karina Pino, gestora cultural cubana; de seguida vam veure que podíem iniciar el camí de pensar i idear projectes futurs entre la Nau i col·lectius cubans. Un any després, vam ser convidats a l’Havana, en el marc d’un festival de residències i professionalització del teixit cultural cubà. Allà vam seguir regant i cuidant aquest germen, i vam idear nous projectes i ponts. Mesos més tard i fruit d’aquest procés el creador Pedro Enrique Villareal va realitzar una residència creativa a la Nau gràcies a la qual va treballar i crear processos d’intercanvi amb les companyies residents catalanes.

I ara, al 2021, ens fa il·lusió poder presentar “La fragilidad de los cuerpos domésticos“, que dona continuïtat a Projecte 027 iniciat l’any passat amb la companyia mexicana Compañía OpcionalCiudades Imposibles. Aquest nou projecte cobreix els tres punts que Projecte 027 vol posar en valor (recerca, internacionalització i territori) i esperem que deixi una empremta en el nostre barri, com ens va deixar a nosaltres la visita a la capital cubana.

Cartografías del cotidiano és un projecte d’investigació i creació artística centrat en l’exploració sobre les realitats vulnerables que viuen dones migrants a Barcelona ​​que treballen com a empleades domèstiques; ideat per les artistes cubanes Karina Pino Gallardo, Dianelis Diéguez La O i Alessandra Santiesteban, ara l’acull la Nau Ivanow. La seva qualitat de migrants llatines a Europa les porta a interessar-se de manera molt personal i profunda per aquestes qüestions, de forma que per a l’equip de treball l’exploració serà una immersió en un conflicte social de la Barcelona contemporània; però, a més, parteix de l’impuls per investigar sobre cossos i sensibilitats femenines, històries i cultures en relació amb un context nou que presenta forts desafiaments sociològics i humans.

La veu d’aquestes persones encara es manté en una zona poc escoltada i, des de la pràctica artística, treballar amb els seus testimonis, històries i experiència vital resulta imprescindible per donar visibilitat a aquest problema que es viu cada vegada amb més força a les grans ciutats europees. Així mateix, genera un espai de resiliència i fortalesa d’on pot néixer un dispositiu, plataforma i espai per comunicar-se i empoderar-se amb vista a canviar el rumb d’aquestes circumstàncies avui desconegudes per a la major part de la ciutadania.

El projecte Cartografías del cotidiano vol, primer de tot, treballar amb les històries de vida de dones emigrades d’altres racons de món i que treballen com a empleades domèstiques en situació de desemparament legal i sense drets laborals clars. El procés començarà amb l’elaboració de grups de treball interdisciplinaris en els quals estaran presents una sociòloga, una psicòloga i una advocada, per generar tallers i “estats de discussió” que primer de tot reflexionin, des de la seva experiència, sobre les perspectives quant a legalitat, pertinença, empoderament, drets laborals i territorialitat jeràrquica.

La intenció és generar un procés d’investigació i creació durant deu mesos-un any que treballi amb aquestes experiències de vida per oferir un espai d’escolta, de discussió, de possible resolució d’aquests conflictes a nivell primàriament simbòlic. Durant el procés es definirà en conjunt quin contingut específic s’obrirà al públic, per desplegar una obertura artística de l’experiència en format de site-specific dins de les instal·lacions d’un espai públic (Nau Ivanow). Considerem important que Cartografías del cotidiano es desenvolupi i tingui lloc en les instal·lacions i el context del districte i del barri on es localitza la Nau Ivanow, la Sagrera, ja que és un espai on l’art i les qüestions d’índole social s’entrellacen i creuen en una manera efectiva per a la comunitat.