A meitats de gener anunciàvem pels nostres canals de comunicació quins eren els guanyadors d’una nova edició de la Beca de Creació Escènica DespertaLab, conjunta amb Sala Atrium. En aquesta edició, el jurat format per Raimon Molins (Sala Atrium), Marc Chornet (Nau Ivanow), Neus Molina (Revista Godot Barcelona) i Iolanda G. Madariaga (Recomana.cat), havia decidit que el 1r premi era per Hàbitat (doble penetració) de Roger Torns.
El 2011, la primera edició de la Beca DespertaLab atorgava el premi a una creació que duia el nom de (Des)hàbitat. Han passat molts anys d’aleshores ençà i el projecte ha evolucionat molt. Ara, el mot ‘hàbitat’ torna a la Nau Ivanow per penetrar de ple en les relacions a través de les xarxes socials.
Segons paraules del creador de la dramatúrgia, Roger Torns, “aquest projecte del treball final de carrera” va començar reunint un grup d’actors per elaborar una peça textual en col·lectiu. “A partir de l’escriptura automàtica a contrarellotge volia que el discurs i la poesia afloressin només de la generació de material textual provocat des del caos, la immediatesa, el joc i la irracionalitat. Vam estar durant dos mesos fent sessions d’escriptura automàtica guiada fins que vaig tenir prou material, llavors em vaig recloure durant tot l’estiu per intentar entendre quines eren les necessitats discursives de cada participant i a partir d’aquí es va anar construint la dramatúrgia i la seva estructura fins arribar al text resultant anomenat Hàbitat (doble penetració)“.
Al cap d’un mes d’anunciar el premi, el projecte d’Hàbitat començava el seu camí reunint-se tot l’equip a la Nau per parlar de l’obra, fer lectura i calendaritzar el procés de creació. Després d’aquestes primeres trobades a la Nau, l’obra guanyadora comença el procés de creació. Podeu veure aquests primers passos en aquest mateix vídeo:
Després de les 4 setmanes de residència d’assaig, és el moment d’enfilar la recta final amb la residència tècnica. Tot l’equip d’intèrprets, format per Diana Gómez, Georgina Latre, Maria Hernàndez, Jaume Viñas i Rafa Delacroix, entren al teatre de la Nau dins l’espai escènic que han dissenyat Albert Ventura i Alejandra Lorenzo. L’últim cap de setmana, abans de l’estrena, ha servit per gaudir d’un dels premis de la Beca: uns dies de creació a la residència artística de Cal Gras (Bages), a Avinyó. Intercanvis com aquests, tant arrelats al territori, són ideals per treballar aspectes de la creació que el dia a dia de la ciutat no ho permet.
Tot succeeix en una nit. Tot succeeix a prop de l’edifici nou que han construït al barri, on abans hi havia el mercat.