Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

DespertaLab 2018 – Goldilocks

2n PREMI: GOLDILOCKS

La Nau Ivanow i la Sala Atrium organitzen el Cicle de creació escènica DespertaLab amb l’objectiu de donar suport a la creació teatral més activa i emergent. A través d’aquest cicle, es posa a l’abast de les companyies l’espai i les condicions tècniques adients per a la creació, la producció, la comunicació-difusió i l’exhibició d’una obra teatral.

Del 12 d’abril al 3 de juny es podran veure a la Sala Atrium els espectacles guanyadors de l’edició 2018

Llegeix-ne les crítiques aquí>

Dues germanes, dones, nenes, adultes, joves o potser pingüines viuen en un lloc del qual no poden escapar. Ell les ha tancat per fora.
Elles, jocs innocents, jocs menys innocents, 7 llibres i les seves pròpies preguntes, somnis, amics imaginaris, pors i de tant en tant esperances.
Falten hores, minuts, segons, per a les 12 de la nit i una d’elles fa anys. Fer anys i créixer en un món que et limita i que et fa abandonar la infància molt abans d’hora, que te l’arrenca, t’esgarrapa i t’infecta les ferides. Si sobrevius dóna gràcies.
Però encara no són les 12 i el temps s’escurça i s’allarga a la seva voluntat, un passatemps rigorós que s’ha convertit en el dia a dia d’aquestes nenes, joves, adultes, dones, germanes o pingüines.
Aprendre a conviure com a única manera de viure, sobreviure i potser morir.

Direcció: Júlia Barceló
Dramatúrgia i ajudant de direcció: Jaume Viñas
Intèrprets: Alba Ribas i Meritxell Termes
Escenografia: Judit colomer
Vestuari: Núria Milà
Fotografies: Martina Matencio

GoldiLocks serem testimonis d’una relació fraternal entre dues dones en un món on allò que les fa ser com són arriba decidit per algú altre,  anomenat ‘ELL’. Un hermetisme, però, amb petites esquerdes per a la imaginació i la llibertat.
GoldiLocks és un aprenentatge constant, un creixement, una gestió i control de la informació, dels records, emocions i secrets de les protagonistes. Tots tenim secrets però alhora tots volem saber els secrets dels altres, potser perquè ens ajuda a conèixer-nos millor a nosaltres mateixos o potser per pura crueltat i morbositat.

El motor de l’obra sorgeix després d’una conferència a la Sala Beckett sobre Violència Invisible a càrrec de Núria Varela. A partir d’aquell moment es van realitzar unes sessions de treball de “laboratori” dramatúrgic on, a base d’exercicis, es van generar preguntes que van impulsar la necessitat d’escriure una història per contestar-ne algunes o per generar-ne de noves; amb tot aquest material el dramaturg i actor Jaume Viñas (Hàbitat, La Pista, Les estrebades d’una pinta trencada, Home Sweet Home, Lloronas; entre d’altres) va crear GoldiLocks.

L’actriu i directora Júlia Barceló firma la direcció d’aquesta peça. A la Júlia la coneixem més per la seva faceta d’actriu (Filla Del Seu Pare, Aüc, L’Hostalera, L’avar, Quietud Salvatge, entre d’altres), però no és la primera vegada que es posa al capdavant d’un projecte com a directora. Ja al 2013 va dirigir Bolxevics d’Aleix Aguilà, una producció de la Companyia Solitària (de la qual ella també és membre) que es va poder veure a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

El nom de l’espectacle pot tenir diverses interpretacions. La traducció literal de l’anglès seria ‘cadenats d’or’, per les dues paraules que formen el títol ‘GOLD’ (‘or’) i ‘LOCKS’ (‘cadenats’); però ‘Goldilocks’ també és com s’anomena en el món anglosaxó la protagonista del conte infantil Rínxols d’Or, una referència als contes i els jocs infantils que també són presents a l’obra.

*Col·loqui: Divendres 11 de maig, organitzat per recomana.cat

Espectacle en català
Durada aproximada 60 minuts