Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Profunda locura, herida de amor

La VII Trobada Internacional d’Arts Vives AM23 llança per sisè any el programa internacional de residències artístiques dedicada a la investigació, innovació i creació en matèria d’arts escèniques, arts vives i del moviment.

Residència artística amb l’obra Profunda locura, herida de amor del projecte Ella Poema Guinea Equatorial d’Aïda Colmenero Dïaz, de l’1 al 15 de desembre 2023, a Nau Ivanow, Barcelona.

FUNCIONS DE LA MOSTRA

Divendres 15 desembre de 2023 a les 20h a Nau Ivanow.
– Projecció selecció curtmetratges Ella Poema
– Presentació obra Profunda locura, herida de amor (estrena nacional) d’Ella Poema Guinea Equatorial, una obra inspirada en el poema de la poeta equatoguineana Cristina Nchama, dirigida per Aïda Colmenero Dïaz i interpretada per Nika Lyon i Doris Cobra.
– Trobada oberta de la companyia amb el públic.

ENTRADES:

Preu: 5 euros
Pre-reserva a produccion@africamoment.org i compra a taquilla el dia de l’esdeveniment.

INFORMACIÓ DE L’ OBRA:
Concepte, direcció i coreografia: aïda colmenero dïaz / interpretació: doris cobra i nika lyon / inspirada en el poema de cristina nchama / música: yakart / producció: malabo i bata (guinea equatorial) per africa moment / coproducció: casa àfrica, institut nacional d’arts escèniques i música del govern d’espanya, departament de cultura de la genralitat de catalunya, cce bata i cce Malabo. Residència: nau ivanow / distribució: africa moment

A més, durant l’esdeveniment estarà disponible una pop-up photo exhibition del projecte Ella Poema, amb possibilitat d’adquirir la col·lecció.

També en el marc del 10è aniversari del projecte Ella Poema amb què la companyia està organitzant accions a diverses ciutats del món la temporada 2023/24.

Organitzat per Africa Moment, en col·laboració amb Nau IVanow, amb el suport de Consorci Casa Africa, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Centre Cultural Espanya Malabo i Bata.

INFORMACIÓ AM23
Amb connexions triangulars entre Àfrica, Amèrica Llatina i Europa, Àfrica Moment pretén generar espais de creació i reflexió a través del cos per contribuir al posicionament de la creació africana i de la seva diàspora dins del panorama nacional i internacional, transformant el sector de les arts escèniques cap a la diversitat i la inclusió a nivell transversal.
La VII trobada internacional d’arts vives AM23 se celebra del setembre al desembre del 2023 a les ciutats de Barcelona, Palma, Madrid i Sevilla.

Africa Moment planteja una edició especial on la descentralització i l’expansió en espai-temps prenen força, i continua posant un èmfasi notable en els processos de creació, producció i mentoria. Apostem per una setena edició que interpel·la nous públics, especialment les joves audiències, acompanyada d’una programació d’accions de mediació i comunitàries, amb una mirada col·laborativa que reforça les aliances amb diversos agents de l’escena nacional.

Aquesta cita està impulsada per l’Associació Africa Moment, fundada pel bioarquitecte i artista camerunès Angel Fulla
www.africamoment.org

INFORMACIÓ ELLA POEMA
Ella Poema és un projecte inspirat en poemes escrits per dones, creat i produït a Àfrica per la nova generació de creadores en arts escèniques. Un projecte revolucionari per la seva visió de gènere i postcolonial que, des del 2013, està posicionant dones creadores de més d’una dotzena de països africans com a referents artístics a l’escena internacional. Fins ara, Ella Poema ha produït 20 curtmetratges de dansa, 6 peces de dansa contemporània i sèries fotogràfiques de gran bellesa i potència visual. Les creadores d’Ella Poema, filles de la revolució i la independència d’un continent, són artistes úniques i pioneres que des del seu particular context geogràfic, cultural i personal s’enfronten a processos creatius individuals i íntims per transformar una partitura literària en llenguatge corporal i audiovisual, emprant codis performàtics que neixen del seu entorn quotidià immediat, del patrimonial i del seu propi impuls creatiu, revelant missatges universals. Ella Poema qüestiona els estereotips que l’imaginari col·lectiu occidental imposa sobre els cossos negre-africans femenins, transgredint les narratives audiovisuals i escèniques hegemòniques, per oferir una manifestació artística única.

Aïda Colmenero Dïaz va rebre el 2021 el Pina Bausch Fellowship de la Fundació Pina Bausch, primera coreògrafa espanyola a rebre aquesta destacada menció. Les obres ‘Trajectòria de la pols VII’ i ‘Què importa l’abisme’, creades respectivament a Tanzània i Togo en el marc del projecte Ella Poema, van rebre candidatures a l’edició 2021 dels Premis MAX d’arts escèniques.

Aïda Colmenero Dïaz és creadora, actriu, coreògrafa, ballarina, cineasta i comissària d’arts escèniques nascuda a Madrid d’ascendència gallega. El seu treball avantguardista l’ha portat a explorar geografies insòlites del món i embarcar-se en processos creatius únics, travessant fronteres i aportant una reflexió complexa i alternativa en relació amb la identitat i el llegat cultural. Les seves obres ofereixen missatges universals que remeten a l’essencialitat de l’ésser humà ia la seva connexió amb la naturalesa visible i invisible, i parteixen de processos creatius col·lectius en què Aïda desenvolupa el propi potencial de cada creador de la seva companyia, atenent allò imaginari, allò energètic ia l’instint. Entre les seves obres destaquen ‘2 de novembre, el llevador de pors’, ‘Trajectòria de la pols VII’, ‘Què importa l’abisme’ o ‘Temple’. Entre les seves últimes obres destaquen: ‘Kolochi Baw’, estrenada a Mercat de les Flors el 2022, ‘Aka Nativa’, estrenada al festival Jomba! a Durban, Sud-àfrica, i ‘Conxurando o invisible’, produïda per UNESCO Espanya i estrenada en el marc del festival Escena Patrimonio 2020. El seu repertori escènic ha estat presentat en escenaris com Teatres del Canal, Biennal de Dansa de Cali, Museu a Dansa, Festival GREC, Fabrik Potsdam, Theatre Paris Villette, Suzanne Dellal Centre, entre d’altres. El 2019 rep encàrrec del Ministeri de Cultura de Colòmbia per crear una nova obra per al ballet de la Companyia de Dansa Contemporània de Cali, estrenant l’obra ‘Yala’ amb 16 intèrprets. Ha treballat amb coreògrafs internacionals com Germaine Acogny, António Tavares, Nora Chipaumire o Nadia Beugré. Aïda combina la seva tasca com a coreògrafa amb la mentoria a centres i universitats de tot el món.