Fa temps que a la Nau Ivanow mantenim un vincle amb diversos centres artístics i culturals de Xile. Això és fruit de molts anys de converses, a la distància però també presencials, d’intercanvi entre professionals que com nosaltres vetllen per impulsar la creació i d’una voluntat mútua d’enfortir aquestes aliances a favor de les arts.
Aquesta connexió catalano-xilena ha portat diferents companyies residents a la Nau a realitzar residències de creació en espais com Espacio Checoeslovaquia, TeatroPuerto o Teatro del Biobío. D’allà n’han sortit obres de teatre, investigacions que han desembocat en nous projectes i en noves maneres de fer i ser com a companyia.
Per altra banda, la Nau rep cada any companyies xilenes que busquen desenvolupar-se en un nou espai, en un nou entorn i amb el temps per a fer-ho possible. També rebem equips de gestió en residència, que venen a treballar, intercanviar i repensar-se lluny del ritme frenètic al que estem acostumats.
Des de la Nau, sempre hem posat en valor el fet que persones gestores de centres culturals puguin residir, compartir i aprendre d’altres models i d’altres eines per així seguir creixent a nivell professional i fer créixer alhora els seus centres. Factors clau per aconseguir-ho son el temps i la inspiració que atorga aquest intercanvi amb centres i equips d’altres ciutats o països.
Un cop a l’any, ens agrada sortir de l’oficina, parlar amb calma del projecte i de com podem millorar-lo. No és casualitat, doncs, que aquest mes de maig de 2023, part de l’equip de la Nau Ivanow hagi realitzat una residència de gestió precisament a Xile, aprofitant la invitació de TeatroPuerto que celebrava el desè aniversari del seu espai i amb qui tenim un vincle molt especial.
Valorem molt positivament l’experiència després de 8 dies de descobrir espais com Teatropuerto a La Serena, Espacio Txawün a Araucania, Balmaceda i Parque Cultural de Valparaíso, Espacio Checoeslovaquia, Matucana 100, Nave, Trenzando i GAM a Santiago. Hem descobert un total de 9 espais, de la mà dels professionals que els gestionen, i que ens han inspirat per a desenvolupar i enriquir el nostre projecte. Sortir dels espais convencionals, de la zona de confort i de la rutina ens ha portat aire fresc regenerador i necessari, just en un moment en què ens estem plantejant el projecte de la Nau per als propers 4 anys.
Hem creat sinergies, aprenentatge i noves amistats. Des d’aquí, volem reiterar l’agraïment per l’acollida, la calidesa i la generositat de totes les persones amb qui hem tingut la sort de compartir cafès, converses, dinars, reunions i passejades. Ha estat un veritable plaer.
No tenim cap dubte que les xarxes que es teixeixen a foc lent, amb amor, vocació i amb persones tan compromeses amb el que fan, perduren en el temps. Aprofitem per comentar que estarem encantades de compartir aquest aprenentatge i la nostra experiència en relació amb el país xilè amb totes les persones que tinguin interès.