Amb aquest programa volem donar sortida a l’elevada demanda que actualment tenim per poder residir com a persona encarregada de la gestió de projectes culturals en l’àmbit específic dels centres de creació i de les residències creatives.
Des de la Nau Ivanow, volem posar en valor el fet que les gestores i gestors de centres o futures persones encarregades dels mateixos, puguin també residir, compartir i aprendre d’altres models i d’altres eines per així seguir creixent a nivell professional i al mateix temps fer créixer els seus projectes i centres.
El nostre programa aposta per donar temps, inspiració i elements clau per a la dinamització de la gestió cultural, i per a proposar intercanvis culturals amb altres ciutats o països.
El programa agrupa esforços per dur a terme residències que es tradueixin en una articulació de xarxes socioculturals que involucrin agents presents en els països participants, on es realitzaran residències i acompanyament de processos de gestió que potenciïn l’intercanvi de coneixement i experiències entre professionals de la gestió, organitzacions governamentals i no governamentals, fòrums, empreses i representants de projectes.
Amb aquest projecte ens marquem una sèrie d’objectius, entre els quals:
Així doncs, amb aquest programa s’ofereix, durant el període de residència, la possibilitat de compartir i dur a terme metodologies i projectes, tot generant trobades amb altres agents locals i estatals, la qual cosa ajudarà a enriquir els seus processos de gestió cultural en benefici del camp escènic del seu territori.
Altres beneficis de la residència de gestió cultural:
Els beneficiaris de la beca/residència hauran de complir amb els següents objectius:
Com equip de la Nau Ivanow, que implica acollir aquestes residències?
Residència de gestió de Nacho Tamagno de La Parisina de Córdoba (Argentina)
Nacho Tamagno és un dels coordinadors del centre cultural La Parisina de Córdoba (Argentina). Tamagno ha viscut i treballat a la Nau durant el mes d’octubre, investigant i coneixent el sistema d’acompanyament artístic de l’equipament i també l’ecosistema cultural de Barcelona.
Residència de gestió de l’equip de Santiago Off de Xile a la Nau Ivanow
Residència de gestió de l’equip de la Nau Ivanow juntament amb Coté Durant de l’Espacio Checoeslovaquia de Santiago de Xile (Xile) i Nacho Tamagno de La Parisina de Córdoba (Argentina) al Convent d’Alcover
Cada inici de curs, l’equip de la Nau Ivanow realitza una residència de gestió fora de l’espai de treball, per tal de parlar del futur del projecte amb calma, fugint del ritme del dia a dia, per tal d’avaluar i reflexionar sobre els objectius que tenim a llarg termini. Aquest octubre hem anat fins al Convent d’Alcover (al Baix Camp) on hem passat dos dies, acompanyades per Coté Durant d’Espacio Checoeslovaquia de Santiago de Xile (Xile) i Nacho Tamagno de La Parisina de Córdoba (Argentina).
Una oportunitat per parlar i intercanviar reflexions entre totes, amb la mirada externa de Coté i Nacho que sens dubte ha estat molt profitosa pel projecte.
Residència de gestió de Daniela López de México
Daniela López va estar de residència de gestió a la Nau Ivanow per conèixer el projecte i fent entrevistes a totes les persones de l’equip.
Residència de gestió de Brian Calvi de Colòmbia a la Nau Ivanow
Residència de gestió de l’equip de la Nau Ivanow a Xile
Al maig de 2023, l’equip de la Nau Ivanow va viatjar a Xile aprofitant la invitació que Teatropuerto ens va fer per participar de la celebració dels 10 anys del seu equipament, per realitzar una residència de gestió durant 8 dies.
En aquest dossier, hi trobareu el diari de bitàcola del viatge i les reflexions que n’hem extret com equip.
Teatro Puerto (Xile)
L’equip de gestió de Teatro Puerto ha vingut a la Nau Ivanow a realitzar una residència de gestió durant 2 setmanes. Durant aquest temps, l’equip s’ha dedicat a reunir-se amb els diferents membres de l’equip de la Nau Ivanow per intercanviar metoldologies de treball.
Santiago Off (Xile)
Residència de gestió de l’equip de gestió de Santiago Off de Xile amb l’objectiu de conèixer el model de gestió de la Nau Ivanow i treballar i crear sinèrgies entre ambdós projectes.
Al febrer de 2020, VULNUS s’instal·la a la Fàbrica de Creació Nau Ivanow per una residencia de dos anys. En aquests 2 anys treballarem en la creació compartida i la investigació amb els veïns i les veïnes del barri de la Sagrera i quatre equipaments de proximitat culturals del territori: Espai 30, Centre Cívic la Sagrera, la Torre de la Sagrera i Nau Ivavow. Al març 2021 s’activen les primeres accions artístiques d'”Habitar la Frontera”, que vol dir per exemple “estar entre”.
“Estar entre” és una posició molt clara sobre la frontera. No posicionar-se ni d’una banda ni de l’altra, no per falta de coratge, no per por, sinó com un acte conscient i determinat: Habitar la frontera és assumir el conjunt de territoris al seu voltant com una oportunitat, és construir-se des de la diversitat. Però també és una posició de vulnerabilitat. “Estar entre”, Habitar la frontera, es pot llegir com el fet de no estar a cap lloc, en un espai no definit, un lloc sense identitat pròpia, un no-lloc.
Per treballar a partir d’aquesta temàtica transversal, aplicada no únicament a l’àmbit de les fronteres físiques, sinó també a allò que significa com a materialitat, fractura, llindar habitable/inhabitable, fronteres urbanes, privades o ingovernables, com a no-lloc social, proposem crear un espectacle itinerant que es desenvoluparà tant en l’espai públic com en l’espai escènic.
Per realitzar aquest procés utilitzarem dues estratègies. D’una banda, integrarem 3 grups ja existents en 3 territoris de la ciutat de Barcelona. La composició dels grups haurà de respectar els criteris següents: intergeneracionalitat, interculturalitat, identitat pròpia, minories i diversitat. D’altra banda, treballarem la idea de cadena humana: un participant convida un/a amic/ga a participar del seu itinerari. Aquest amic, convida un altre amic, etc. Així formem una cadena humana de participants des de la proximitat i ens ajuda a arribar a persones que no estan ja associades o implicades en activitats del seu barri. Al final del procés, cada cadena compon un grup en si mateix.
BLOC 1: ITINERARIS POÈTICS I QUOTIDIÀ
BLOC 2: RELATS ÍNTIMS
BLOC 3: HABITAR LA FRONTERA
BLOC 4: REPRESENTACIONS
Les veïnes i veïns anònims que participen del procés de creació crearan diferents itineraris poètics i quotidians d’una hora en el seu barri. Els itineraris formen part d’un procés de creació artística col·laborativa.
La primera part de l’espectacle proposa a diferents grups d’espectadors seguir aquests itineraris individuals. Tots els itineraris convergeixen cap a un espai escènic, una plaça íntima: espai on cada espectador pot escoltar una sèrie de relats individuals o col·lectius, viscuts o imaginats, a través d’auriculars que fan ressò dels itineraris i ens interroguen sobre la idea d’habitar la frontera.
Podeu seguir a xarxes socials la pista del projecte: #habitarlafrontera
El Colectivo Palillos és un col·lectiu de gestió cultural creat l’any 2019, format per Carlos A. Ibacache i Mauricio Antonio Ortiz, gestors culturals de la comuna d’Ovalle (Xile). El seu objectiu és treballar al servei de comunitats i organitzacions culturals, aportant eines de gestió cultural per enfortir el seu teixit cultural, guiant el desenvolupament de projectes i promovent xarxes de col·laboració.
El col·lectiu va arribar a mitjan març a la Nau Ivanow per realitzar una residència de gestió cultural dedicada a crear i intercanviar metodologies de gestió aplicada a les arts escèniques, gràcies al finançament del Fondart Nacional en la seva línia Ventanilla Abierta, del Ministeri de les Cultures, les Arts i el Patrimoni de Xile.
En el seu pas per la Nau Ivanow han organitzat les converses Hilo Escénico, unes trobades virtuals de conversa entre persones de Xile i Espanya per reflexionar sobre la importància de les arts escèniques en les formes de participació cultural de les persones, per des d’aquest punt desenvolupar noves metodologies i estratègies de gestió cultural.
El 2 i 3 d’octubre VULNUS Arts Vives i Recerca estrenen l’espectacle Luz de emergencia #4-Plaça Íntima al Centre Cívic El Sortidor, en el marc del De Grec a Grec del Festival Grec.
L’entitat, que forma part de l’ecosistema de la Nau Ivanow, crea els seus projectes a partir de la cocreació i l’escriptura compartida i dedica aquest cop la seva atenció a les persones migrades. L’espectacle forma part del projecte europeu Fusée de détresse (Llum d’emergència) i pretén habilitar un diàleg entre qui no ocupa una posició migrant i qui l’ocupa. Un dels objectius és discutir la pretensió d’invulnerabilitat europea que genera violència sobre la major part d’habitants del planeta. La lògica immunitària, de por al contagi a l’estranger, determina la vida de molts humans que necessiten desplaçar-se. Veure, conèixer, tocar i relacionar-se amb les seves conseqüències és la nostra finalitat, la nostra fragilitat, l’esquerda interior que busquem. Però també comprendre les seves fortaleses i resistències davant l’embat neoliberal i colonial que continua present en el nostre context.
Aquesta proposta s’emmarca dins del cicle d’espectacles Escenes singulars que, a la manera de les experiències escèniques que es viuen a Buenos Aires i a altres ciutats de l’Amèrica Llatina, porta les creacions escèniques a espais no teatrals i poc habituals, a la vegada que traça una ruta cultural pel barri barceloní del Poble-sec. Uns espectacles pensats específicament per a l’ocasió i per a l’espai on tindran lloc, que estableixen un maridatge únic entre el què i el com.
Aquesta companyia, que defineix el seu teatre com a “desubicat”, ha estrenat a FiraTàrrega The Half, una obra inspirada en Cántico cósmico, d’Ernesto Cardenal. El primer projecte de Foradelugar, El rei Gaspar, es va estrenar el 2014 també a FiraTàrrega. La companyia està liderada per Arnau Vinós i Mónica Mar, amb la particularitat de la fusió de l’escena catalana i la mexicana.
La companyia Aboon Teatre, formada per Eduardo Telletxea i Mei Samarra, ha aprofitat l’espai i els recursos del coworking per promocionar i distribuir l’espectacle Baby Esferic, una obra dirigida a nadons que explica l’origen del món. La companyia ja va estar a la Nau Ivanow el 2015 preparant l’obra familiar Esferic, que anys més tard tindria la seva versió per al públic més petit.
El 2017 ens va visitar Rodrigo Zarricueta, director general de TeatroPuerto (espai teatral de La Serena, Xile), per aprendre sobre la gestió del nostre espai. Durant anys hem mantingut el contacte i al juliol de 2019 tot l’equip de TeatroPuerto va fer una residència de gestió amb nosaltres. El mateix any vam firmar un conveni d’intercanvi entre els dos espais.
L’equip de TeatroPuerto i la Nau Ivanow vam passar un cap de setmana a Can Serrat (El Bruc) per analitzar els nostres espais i programes i així aprendre i “aprendre’ns” entre tots.