Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Inaugurem les Formacions EXIT 2020 en versió online amb una conversa sobre la gestió cultural en les arts escèniques

Aquest dilluns 20 d’abril hem inaugurat les Formacions EXIT 2020 en versió online amb una conversa entre 30 persones vinculades de maneres diverses amb el món escènic d’Espanya i Xile.

La sessió la va co-organitzar la Nau Ivanow i el Colectivo Palillos, col·lectiu de gestió cultural format per Carlos A. Ibacache i Mauricio Antonio Ortiz de la comunitat d’Ovalle (Xile), els quals es troben actualment en residència a la Nau Ivanow treballant per a l’intercanvi i aixecament de metodologies de gestió cultural per a les arts escèniques, com a procés creatiu de nous projectes. Aquesta conversa amb diverses persones vinculades amb les arts escèniques de diferents regions de Xile, ha estat possible ja que des fa uns anys la Nau Ivanow manté una gran aliança amb espais, agents culturals i institucions del país.

L’objectiu de la trobada virtual era poder parlar de les diferents experiències que vinculen el fet escènic amb la comunitat. Així doncs, la conversa va començar amb el llançament d’una pregunta: com podem teixir vincles sòlids amb aquelles persones o comunitats que no solen formar part dels nostres públics freqüents? D’entre les diferents reflexions, va sortir a la llum la necessitat d’apropar les arts escèniques als públics des de l’educació, donar continuïtat als projectes, sistematitzar les metodologies, implicar al territori i treballar per fer un teatre més accessible i popular.

La segona pregunta que es va formular va ser de quina manera en aquests moments, els espais i projectes estan dialogant amb les comunitats a través de les seves plataformes digitals? I si no ho estan fent, què hauríem de fer? D’entre les diverses reflexions dels i les participants al debat, es va parlar de la importància de la funció divulgativa de les xarxes socials en aquest moment, però a la vegada donant èmfasis a la necessitat de tenir un bon registre d’aquest material. Hi ha força dubte sobre si els continguts haurien o no estar publicats obertament a les xarxes, degut al treball que hi ha al darrere de tot un equip i la importància que aquest sigui  reconegut i valorat. Una les conclusions sorgides va ser la necessitat de parar i aprendre de la situació extraordinària que estem vivint. I sobretot la importància de posar en valor la cultura en temps difícils com els que vivim actualment.