fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Les Jornades EXIT 2022 recuperen la presencialitat en la seva sisena edició a la Nau Ivanow

Les Jornades EXIT van néixer l’any 2016 per tal de generar un punt de trobada del sector per intercanviar recursos, eines i generar un debat entorn a temàtiques importants de la gestió de les arts en viu. Els darrers dos anys, a causa de la pandèmia de COVID-19, les jornades EXIT van haver de celebrar-se de forma online, una alternativa que ens ha permès seguir generant aquests espais de reflexió.

No obstant, ja teníem ganes de tornar a viure un acte presencial, d’obrir les portes de la Nau i de trobar-nos. Així que aquest any hem celebrat la sisena edició de les Jornades EXIT de forma presencial, sota el lema “Reflexió i intercanvi de l’acompanyament artístic i de projectes”, amb més de 75 persones inscrites, amb programa  i ponents internacionals d’alt nivell.

David Marin (director de la Nau Ivanow), Isla Aguilar, Miguel Oyarzun (del Festival Iberoamericano de Cádiz) i Marco Baravalle (Institute of Radical Imagination)

Aquesta edició s’ha emmarcat dins del Festival Grec de Barcelona, i ha estat curatoriada per Isla Aguilar i Miguel Oyarzun del Festival de Teatro Iberoamericano de Cádiz (Fit) que han proposat 3 dies de ponències i taules de treball pensades per a la participació de totes les assistents.

La primera conferència va ser a càrrec de Marco Baravalle, de l’ Institute of Radical Imagination d’Itàlia, sota el títol ”Per un canvi de paradigma en l’art i la seva producció”.

El segon dia vam comptar amb la conferència sobre l’acompanyament des de la institució pública i els centres de creació, amb la perspectiva de producció artística, des de la investigació, la creació, la producció, l’exhibició i la distribució.Una xerrada de la mà de María José Cifuentes, ex-directora de NAVE de Santiago de Xile i directora del Centro Gabriela Mistral, Marcos García, ex-director Media-LAB Prado de Madrid i Anna Manubens, directora d’Hangar.

Marcos García (ex-director Media-LAB Prado de Madrid), María José Cifuentes (ex-directora de NAVE de Santiago de Xile i directora del Centro Gabriela Mistral), Anna Manubens, (directora d’Hangar), Isla Aguilar (FIT de Cádiz)

Posteriorment, es va procedir a treballar en petits grups amb totes les persones assistents en què es va reflexionar a partir de diferents qüestions plantejades per les pròpies participants com quines condicions materials s’han de donar en l’acompanyament, com acompanyar la creació de projectes entre diversos camps artístics i no artístics, com es negocia el poder en l’acompanyament o quins serien els riscos d’institucionalitzar l’acompanyament, entre d’altres. A l’acabar, es van recollir totes les conclusions per tal de generar una relatoria general de les jornades que sigui consultable i oberta a tothom qui vulgui.

A la tarda, vam comptar amb la conferència sobre l’acompanyament situat des de la formació i en solidaritat amb el territori a càrrec d’Egly Larreynaga, directora artística i fundadora del Teatro del azoro, d’El Salvador i Mabel Tapia, subdirectora artística del Museu Reina Sofia de Madrid.

El darrer dia, va estar dedicat a parlar sobrel’acompanyament a la creació abordat des de prismes diferents com la figura del/la dramaturgista, el model d’artistes associats, o l’edició situada. Una ponència a càrrec de Martin Valdés-Stauber, del Kammerspiele de Munich, Gabriela Halac, directora de DocumentA/Escénicas de Córdoba, Argentina i Cristina Alonso, co-directora artística de L’Artesà d’El Prat de Llobregat.

Martin Valdés-Stauber (Kammerspiele de Munich), Gabriela Halac (directora de DocumentA/Escénicas de Córdoba, Argentina) i Cristina Alonso (co-directora artística de l’Artesà d’El Prat de Llobregat).

Tanquem, doncs, una edició que ha propiciat una re-trobada molt esperada i que ens ha permès conèixer persones amb qui hem establert un vincle que esperem mantenir i fer créixer. Hem gaudit de converses i debats dins i fora les jornades que de ben segur ens faran seguir reflexionant i generant noves qüestions.

Volem agrair la participació de totes les ponents durant les jornades i també a totes les que heu passat per la Nau per viure plegades aquesta edició tan especial. Amb moltes de ganes de repetir l’experiència, ens trobem a l’EXIT de l’any vinent!