La internacionalització és una peça clau del projecte de la Nau Ivanow, i des de fa anys, treballem en contacte amb diferents espais culturals d’arreu, promovent l’intercanvi i les residències internacionals, coneixent professionals del sector i mantenint el contacte per crear xarxes fortes amb visió de llarg termini.
Un any més, la Nau Ivanow ha creuat l’oceà per estar present en dos dels punts de trobada més importants de Llatinoamèrica: com son el Festival Internacional Teatro a Mili el Festival Santiago Off. Enguany, a més, David Marin, director de la Nau Ivanow, ha coordinat una delegació Catalana de la mà de l’àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals. Més de 30 professionals del sector català han format part d’aquesta delegació, de la qual hem tingut la sort de poder organitzar una agenda d’activitats i visites on conèixer diferents espais i projectes tant de la ciutat de Santiago de Xile com de Valparaíso, posant de relleu la bona xarxa d’amics, amigues i projectes socis que hem anat teixint any rere any.
Entre els i les professionals de les arts escèniques catalanes que van assistir a la delegació destaquen els representants de FiraTàrrega, Festival Grec, Danseu Festival, l’Autèntica, La Central del Circ i Sala Fènix, entre d’altres.
A més de la presència d’aquestes entitats culturals, 8 companyies d’arts escèniques catalanes i de les Balears han participat als festivals Teatro a Mil i Santiago Off, amb una programació de quaranta espectacles de teatre, dansa, circ i arts de carrer a diferents localitats del país. Els i les artistes catalanes que van ser a Xile van ser Pau Aran, Sarruga, Insectotròpics, Hotel Iocandi, Tshock Cultural Emocional, Reinaldo Ribeiro i les companyies residents a la Nau Ivanow Ça Marche i Hermanas Picohueso.
Part important de la feina que hem estat fent aquests dies a Xile i que volem destacar, és seguir generant espais de trobada i debat amb altres projectes de residències del país per seguir nodrint el treball i la investigació de les nostres companyies residents a espais d’arreu. Mostra d’això ha estat la presència de les nostres companyies residents Ça Marche i Hermanas Picohueso que ens han acompanyat aquests dies fent residències i mostrant les seves creacions a espais amics com Espacio Checoeslovaquia i Teatro del Bio Bio, dins el Festival Santiago Off.
Un altre fet a destacar, és que el Teatro del Biobío, amb qui mantenim una estreta relació, obre la segona convocatòria per a realitzar residències internacionals de companyies xilenes a la Nau Ivanow. Posteriorment, a la Nau rebrem també una companyia a casa nostra. El Teatro del Biobío, a més, acaba d’inaugurar un allotjament per acollir companyies internacionals a casa seva, adoptant així el model que des de la Nau fa anys que tenim i que permet als i les artistes treballar amb proximitat amb l’espai de descans.
Cada cop veiem més clar que la feina feta en els darrers anys ha donat fruit i ens ha posicionat a nivell internacional com un espai de residències i acompanyament a joves companyies.
Com sempre diem, esperem seguir creant ponts arreu, i mantenint també aquesta xarxa d’amistat i d’intercanvi professional que tenim des de fa anys i que ens segueix oferint un món de possibilitats i d’inspiració.