fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

La Nau Ivanow presentarà dues produccions internacionals al Festival Grec de Barcelona

La internacionalització és un element transversal en tots els projectes que es duen a terme a la Nau Ivanow. És per això que a través de la col·laboració amb altres agents, institucions i centres de tot el món, s’estableix una sèrie de residències de treball que permetin compartir processos, metodologies i recursos entre companyies catalanes i internacionals.

La ruta de la palta és el projecte que presentarà la companyia Projecte Ingenu, resident a la Nau Ivanow, al De Grec a Grec del Festival Grec d’enguany, fruit del nostre programa de residències internacionals que la companyia va realitzar el 2018 a l’Espacio Checoslovaquia (Santiago de Xile), un espai de residència i creació de referència a la capital xilena.

Durant l’intercanvi artístic que va realitzar la companyia a Santiago de Xile, es va trobar en plena vaga de consum de la palta, que és com es diu alvocat en xilè, ja que els preus havien assolit uns màxims històrics i inassumibles per als autòctons. L’especulació havia arribat al consum d’un aliment bàsic per als xilens, per culpa de l’exportació massiva del producte a Europa i els EUA. Tot això passava, mentre a Catalunya es lloava sobre manera l’alvocat per les seves propietats nutricionalsEs feia evident que la colonització no havia acabat, tal com diuen els llibres d’història: senzillament havia canviat de forma.

La ruta de la palta és un viatge que va des d’un restaurant vegà ple de turistes a la Rambla de Barcelona fins a indrets desertitzats per culpa del conreu extensiu de l’alvocat xilè; des de la privatització de l’aigua per part de Pinochet fins als efectes del canvi climàtic al pantà de Siurana; des de les cançons de Víctor Jara fins a les d’Ovidi Montllor, de Violeta Parra a Maria del Mar Bonet, de Joan Brossa a Nicanor Parra; des de l’assassinat de Salvador Allende al de Salvador Puig Antich; des de la plaça d’Urquinaona a la plaza Italia; des de preguntar-nos com de compartida és la nostra història… fins a celebrar-ho.

Aquest projecte s’estrenarà oficialment el mes de desembre a la Sala Trono de Tarragona, després la podrem veure a Barcelona i València abans de final d’any.

L’altre projecte amb caire internacional que des de la Nau presentarem enguany al Festival Grec, serà Ciudades Imposibles, una plataforma mexicana, dirigida per l’arquitecte Aristeo Mora, que estudia i analitza la manera com els projectes arquitectònics i urbanístics inconclusos o fallits afecten diferents ciutats al món. Aquest projecte es desenvolupa a partir de diferents pràctiques que tenen la intenció d’investigar les possibilitats i conseqüències dels futurs imaginats de les nostres ciutats en el passat. En el marc del programa Creació i Museus, el projecte es farà conjuntament entre la Nau Ivanow i el Museu Etnològic i de cultures del món, i es podrà veure durant el mes d’octubre al propi museu.

Aristeo Mora i el seu equip van realitzar una residència a la Nau Ivanow el 2019, en la qual van poder realitzar una primera investigació juntament amb El globus vermell, projecte que forma part del coworking de la Nau Ivanow, i un grup de veïns i veïnes del barri de la Sagrera.

Aquest procés originarà un arxiu de projectes i una peça escènica, mitjançant els quals es podrà visualitzar un seguit de “ciutats impossibles” al Museu Etnològic i de Cultures del Món, en la qual els veïns i veïnes del barri de La Sagrera prestaran les seves veus i cossos per realitzar una activació performativa de la col·lecció del Museu de la Ciutat Impossible que alterarà la seva forma de socialització presentant-ho com a un organisme viu amb el qual interactuar. Un organisme amb què es cristal·litzaran les preguntes, reflexions, històries i desitjos que sorgeixin durant el procés d’investigació i de creació.