Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

La mediació: un nou pont del projecte internacional de la Nau Ivanow

Aquest mes d’octubre, part de l’equip de la Nau Ivanow ha viatjat a Xile i Colòmbia. Aquest any, hem estat convidades a participar en trobades i seminaris del sector de les arts en viu, on també hem pogut conèixer nous espais i seguir enfortint els vincles internacionals.

La primera parada va ser Cielos del infinito, el festival d’arts més austral del món, a Punta Arenas. Allà vam tenir l’oportunitat de conèixer de prop les dinàmiques i filosofia del projecte, també vam poder veure els avanços del centre de residències amb el què properament iniciarem col·laboracions de residències creuades i intercanvi de pensament en gestió cultural. També vam compartir pensaments amb artistes de la regió en el Seminari de Gestió de projectes.

Com a projecte associat a la Nau, vam acompanyar l’Andrea Paz, artista a la qual recolzem juntament amb Cielos del Infinito, Espacio Txawun i Fira Tàrrega en la investigació de la seva propera peça Plantar. Els projectes associats a la Nau, son aquells que recolzem en col·laboració amb altres institucions, festival o centres internacionals.

La segona parada va ser La Serena.  Allà vam participar al Conversatorio sobre Residencias y Artes Vivas, organitzat per TeatroPuerto, on vam poder compartir el projecte de la Nau i debatre sobre la necessitat de dignificar la investigació i la importància dels intercanvis internacionals pel creixement dels projectes.

També vam participar del Seminari Experiencias artísticas en contextos educativos organitzat per la Universitat de la Serena i coordinat per Mauricio Ortiz, on vam poder explicar el nostre projecte educatiu Escena en Joc i inspirar-nos escoltant altres experiències que s’estan duent a terme a la regió.
Finalment, vam visitar el Centro Cultural Palace de Coquimbo i vam fer una trobada amb tot l’equip per compartir models de gestió.           

Durant aquest viatge també hem aprofitat per fer prospecció a Chiloé, una zona molt especial de Xile on hem tingut l’oportunitat de conèixer tres projectes increïbles per seguir construint ponts: Cecrea Castro, un centre creatiu per la infància i adolescència amb un equip en constant reflexió al voltant de l’autonomia, la creativitat i el sentit crític de la infància, tot treballant a través de les arts. Cuerposur, plataforma de residències i acompanyament a artistes que aposta fortament per la investigació i la internacionalització, i que fa uns mesos va realitzar una residència tècnica a la Nau, en la qual vam veure que compartim una filosofia de treball.  Capanegra, projecte que engloba el centre de residències Cria Chiloé i el Fitich Festival  amb focus en la ruralitat i l’accessibilitat a les arts en una de les zones mes inaccessibles de Xile.               

Des de Xile vam fer el salt a Colòmbia, on vam fer una primera parada a Medellín, per conèixer el nou espai de residències La Rueda Flotante. Aquest centre vol ser un espai on artistes amb discapacitat, indígenes i sexe-dissidents puguin desenvolupar els seus projectes en condicions dignes. Ja fa molts anys que aquest equip lluita per dignificar la feina d’aquestes persones i posicionar-se com un espai totalment inclusiu. La seva feina és realment inspiradora. Durant el festival que realitzen, hem pogut veure diverses propostes, compartir sabers en un taller sobre gestió per pensar com donar forma a aquest nou centre i seguir parlant sobre residències artístiques i la importància de dignificar la investigació.

També vam poder conèixer altres projectes com l’Ateneo Medellín i el centre cultural Casa De La Cultura la Barquereña.    

Finalment, vam viatjar a Bogotá en el marc de la Red Media, una plataforma iberoamericana per a la formació, la mentoria i la circulació de sabers en arts vives, implicant 3 països d’Amèrica Llatina representats per entitats públiques i privades i 3 comunitats autònomes d’Espanya (Andalusia, València i Catalunya). Allà ens va rebre la Sara Luengas, cap de mediació del Centro Nacional de las Artes Delia Zapata Olivella  per conèixer el seu projecte i visitar les noves instal·lacions. També vam assistir a la Bienal Internacional de Artes para la infancia organitzada per Crea Idartes.

Aquest ha estat un viatge inspirador, ple d’aprenentatges, on hem generat nous vincles i d’altres que s’enforteixen per seguir teixint una xarxa que recolzi i enforteixi el projecte de la Nau i les nostres companyies.