Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Jornades: Ens Toca! Recuperem l’Espai Públic a través de la Cultura

‘Ens Toca! Recuperem l’Espai Públic a través de la Cultura’ és una trobada de tres dies que tindrà lloc a Sant Boi de Llobregat i a Barcelona del 13 al 15 de juny de 2013 per reflexionar sobre la relació entre espai públic, ciutadania i pràctiques culturals. Les jornades Ens toca! estan organitzades per Amics de l’Ateneu Santboià en el marc d’Engine Room Europe, projecte de Trans Europe Halles, i compten amb la col·laboració de la Nau Ivanow i l’Antic Teatre.

S’articularan al voltant de tres eixos temàtics:

1) Espais culturals independents i models culturals alternatius

La cultura ha estat definida els darrers anys com un recurs econòmic a través de la promoció de les indústries creatives o indústries culturals, amb el mandat de servir el creixement econòmic. En ocasions, aquest model es fonamenta en la depredació de la riquesa generada pels petits agents culturals i pel propi teixit social. Aquests models, però, poden qüestionar-se des d’iniciatives de base i espais culturals gestionats per la mateixa ciutadania, que generen un model alternatiu de defensa de la cultura com a bé comú que pot servir a les persones per desenvolupar una perspectiva crítica envers la societat i articular estils de vida igualitaris, democràtics i sostenibles.

2) Treball en xarxa a nivell local, nacional i internacional

Si entenem la cultura de l’espai públic com un bé comú, comunitats i organitzacions independents haurien de tenir el dret d’apropiar-se’n i gestionar-lo elles mateixes, així com d’accedir als beneficis intel·lectuals, emocionals, socials i també econòmics que en proveeixen. Els espais culturals gestionats per iniciatives ciutadanes poden contribuir a teixir xarxes de suport mutu en un territori específic i construir xarxes locals i globals.

3) El dret a la ciutat i a la construcció col·lectiva del territori

El dret a la ciutat es defineix com el dret de les persones a decidir i participar activament en el disseny, la producció i l’ús de l’espai públic i de l’entorn construït. Més enllà de fer-ne ús, gaudir-ne o consumir els espais públics i equipaments culturals, considerem la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions, la gestió i fins i tot la construcció material del seu entorn. Entenem aquest dret como un dispositiu democratitzador i una manera d’afavorir la justícia social i cultural. Com es pot articular aquest dret? Quins reptes i dificultats planteja? Com es relaciona amb els espais socials i culturals independents?

[+informació i inscripcions]

[programa] *l’espectacle Fingir tindrà lloc a les 20h (entrada gratuïta)

[ponents]