Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

EXIT 2020. Converses Hilo Escénico

Com a part de la residència de gestió cultural que actualment realitza a la Nau Ivanow el col·lectiu xilè Palillos gràcies a el finançament del Fondart Nacional del Ministerio de las Culturas de Chile, sorgeix Hilo Escénico, trobades virtuals de conversa entre agents de Xile i Espanya els quals reflexionaran en una conversa oberta al voltant de la importància de les arts escèniques en les formes de participació cultural de nens/es i joves.

Tres sessions coorganitzades en conjunt amb la Nau Ivanow en el marc de la trobada EXIT 2020 i com a part del procés de treball del Colectivo Palillos, el qual busca intercanviar i aixecar noves metodologies de gestió cultural per al desenvolupament de vincles entre el sector escènic i la ciutadania. La primera sessió d’ Hilo Escénico va tenir lloc el 20 d’abril com a jornada inaugural de les Formacions EXIT 2020, organitzades per la Nau Ivanow per parlar sobre producció, internacionalització, Model Canvas i distribució en les arts escèniques.

En aquesta sessió inaugural es va propiciar una conversa amb més de 25 participants de tots dos països per aixecar reflexions inicials al voltant del desenvolupament de vincles entre el camp escènic i la ciutadania, amb focus cap a la importància de les pràctiques escèniques com a formes de participació cultural en nens/es i joves.

Arrel d’aquesta primera trobada sorgeix la necessitat d’aprofundir en la discussió amb el desenvolupament de converses virtuals on participin agents claus que puguin debatre al voltant de nous interrogants: quin rol han de tenir els artistes i treballadors del sector per tal d’incidir, des del camp escènic, en les formes de participació cultural de nens/es i joves?, quina és la tasca que li pertoca a l’entorn més proper dels nens/es i joves, com són les seves famílies o l’entorn escolar? i finalment, quin rol li correspon als que executen polítiques culturals a través de programes, projectes i espais culturals?

Així doncs, els dies 14, 18 i 20 de maig a les 17h (CET) s’organitzen tres sessions de debat per a abordar els interrogants esmentats anteriorment. A cada sessió participaran quatre convidats de tots dos països i serà moderat pel Colectivo Palillos. Aquestes trobades virtuals (realitzades via ZOOM) estaran obertes per a la participació activa dels que, inscrits prèviament, vulguin conversar,  opinar i /o realitzar preguntes als professionals convidats.

INSCRIU-TE

* La inscripció és totalment gratuïta

PROGRAMA

Sessió 1. Dijous 14 de maig de 2020 – 11:00 hores (Xile) | 17:00 hores (Espanya)

Les pràctiques escèniques com a formes de participació cultural en nens/es i joves: el rol dels artistes i treballadors de el sector

En aquesta sessió ens interessa reflexionar al costat de les i els participants al voltant del paper que tenen o podrien tenir els artistes escènics en la tasca d’apropar les pràctiques escèniques a les noves generacions, a partir de les seves propostes creatives i estratègies de mediació.

Convidats a la sessió:

  • David Teixidó (Barcelona)- Actor i director teatral. Dirigeix i gestiona el projecte Transitos
  • Clara Matas (Barcelona)- Gestora i productora d’ arts escèniques. Fundadora de Téntol.
  • Dayan Guerrero (La Serena, Chile)- Actriu, directora teatral i dramaturga. Pedagoga teatral en establiments educatius.
  • Eduardo Luna (Santiago, Chile)- Actor, director teatral i dramaturg, fundador de la companyía La Familia Teatro

 

Sessió 2. Dilluns 18 de maig de 2020 – 11:00 hores (Xile) | 17:00 hores (Espanya)

Les pràctiques escèniques com a formes de participació cultural en nens/es i joves: el rol de les famílies, barris i entorn escolar.

Quin rol assumeix l’entorn més proper als nens i nenes en relació a l’enriquiment de les formes de participació cultural per mitjà de les arts escèniques? En aquesta sessió volem discutir i reflexionar al voltant de les accions que famílies, barris i escoles porten o podrien dur a terme per oferir més oportunitats de participació i accés a nous continguts culturals.

Convidats a la sessió:
  • Evelyn Castro (Ovalle, Chile)- Treballadora social, gestora cultural, forma part del Comité Programático Ciudadano del Teatro Municipal de Ovalle.
  • Thomas Louvat (Barcelona)- Director de teatre, docent i investigador. Coordinador programes Cultura i Educació del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i director artístic projecte VULNUS.
  • Carla Fontanella (Barcelona)- Gestora cultural i animadora sociocultural. Dinamitzadora i directora de centres cívics de Barcelona.
  • Elizabeth Tapia (Ovalle, Chile)- Professora de castellà, Llicenciada en Educació. Actualment es Directora del Colegio El Ingenio de Ovalle

 

Sessió 3. Dimecres 20 de maig de 2020 – 11:00 hores (Xile) | 17:00 hores (Espanya)

Les pràctiques escèniques com a formes de participació cultural en nens/es i joves: el rol de les polítiques culturals i els seus agents promotors.

Les polítiques culturals de segle XXI posen èmfasi en la participació cultural de totes les persones i en aquesta tasca, els agents promotors a través de les institucions, plataformes i espais culturals, assumeixen un paper fonamental. En aquesta sessió ens interessa debatre sobre les estratègies i desafiaments en l’encara difícil missió d’inserir les pràctiques escèniques en la vida cultural dels nens/es i joves, un grup humà que moltes vegades s’allunya d’aquest llenguatge artístic.

Convidats a la sessió:

  • Margarida Troguet (Catalunya)- Comissària independent d’arts escèniques i Vicepresidenta del CONCA, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya.
  • María Rosa Cortés (La Serena, Chile)- Coordinadora regional del programa Red Cultura del Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio
  • Javier Ibacache (Santiago, Chile)- Crític i programador d’arts escèniques, especialista en formació d’ audiències, actualment es Jefe de Unidad de Programación y Públicos del Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio
  • Rafa Palomares (València)- Co-director de Projecte Inestable i coordinador de la Trobada de Teatre Jove. Realitza formació en arts escèniques a estudiants secundaris i professors.

El Colectivo Palillos (Ovalle, Xile):

Col·lectiu de gestió cultural creat l’any 2019, és conformat per Carlos A. Ibacache i Mauricio Antonio Ortiz, gestors culturals de la comuna d’Ovalle, que busca treballar al servei de comunitats i organitzacions culturals, aportant eines de gestió cultural per enfortir el seu teixit cultural, guiant el desenvolupament de projectes i promovent xarxes de col·laboració. Es troba realitzant a la Nau Ivanow una residència de gestió cultural per a l’intercanvi i aixecament de metodologies de gestió cultural per a les arts escèniques, com a procés creatiu de nous projectes, gràcies a el finançament del Fondart Nacional en la seva línea Ventanilla Abierta, del Ministerio de las Culturas, las Artes y el Patrimonio de Chile.


EXIT

EXIT és un projecte propi nascut al 2017 sobre la sensibilització, formació i treball, al voltant de la internacionalització. L’objectiu és ajudar les companyies a créixer i a establir el salt internacional com un dels seus objectius de futur. Som conscients de com la situació actual pot canviar el paradigma de funcionament que teníem fins ara, però creiem interessant, potser més que mai, encarar la creació des d’aquesta mirada en la producció i la mobilitat, per això optem per oferir aquestes formacions en confinament i,  més endavant, fer una versió EXIT presencial complementària a aquesta que es centri en el format conferència.

La inscripció és gratuïta, pots fer-ho a través d’aquest formulari.