fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Companyies residents

Table Of Contents

Introducció

Acollim diverses companyies per dur a terme un seguit d’accions que en facilitin el seu creixement. L’objectiu és afavorir un treball sense pressió, flexible i amb el compromís d’oferir les eines necessàries per fer el pas cap a la professionalització.

Durant la residència, la companyia tindrà un acompanyament que li permetrà obrir portes als circuits internacionals. També generarà una relació directa amb els projectes de territori que desenvolupem, i també crearà sinergies amb altres companyies i col·lectius, tant locals com d’arreu del món. Les companyies coincideixen entre elles, amb la qual cosa conviuen.

Volem treballar sense pressió, des de la flexibilitat en el procés, des del compromís amb les companyies per ajudar-les i proveir-les de les eines necessàries per fer un pas cap a la professionalització, i aconseguir, així, l’estabilitat necessària per dur a terme la seva feina.

Metodologia

Mitjançant la convocatòria pública del DespertaLab, les companyies seleccionades passaran a formar part de l’ecosistema Nau Ivanow i seran considerades com a companyies residents.

Dotació

  • Residència durant 3 o 4 anys a la Nau Ivanow.
  • Acompanyament i assessorament durant tota la residència
  • Accés a totes les xarxes locals, nacionals i internacionals en les quals la Nau és present.
  • Comunicació i difusió dels projectes en procés.
  • Accés gratuït a totes les línies de formació organitzades per la Nau o en què col·labora.
  • Dotació econòmica, per poder assistir a fires, festivals i altres esdeveniments d’interès consensuat per les dues parts.
  • Espai d’assaig, de producció i d’exhibició.

Ça marche

Néstor Cuenca

Ça marche és una companyia d’arts escèniques que investiga al voltant del treball sobre el performer amateur, la recreació de mons escènics i la narració visual. En les seves peces s’entrecreuen la relació entre artesania i tècnica, els ready-mades o el pas de la infància a l’edat adulta. Han creat La trilogia del fill (Ça va, Ta gueule, Silence) [2016-2019], La cueva duerme (Con esa roca encima) [al costat d’Antes Collado, 2018], el web From Story to tale [2020] i la vídeoinstal·lació Los figurantes [2020].

Actualment es troben en procés de creació de Lo viejo y lo nuevo.

Monte Isla

Adrià Girona, Andrea Pellejero i Rut Girona s’agrupen el 2020 per crear Monte Isla. L’Adrià i l’Andrea com a directors artístics s’encarreguen de la creació de la peça i del contingut conceptual i artístic; la Rut és la responsable de producció i comunicació. A més, Monte Isla compta amb simpatitzants i col·laboradors que treballen com a satèl·lits de forma intermitent. La companyia aspira a generar una plataforma de trobada interdisciplinària i investigació artística al voltant de la creació teatral contemporània.

Monte Isla neix de la necessitat de professionalitzar una relació a tres com a creadors. Aquesta relació es basa en el treball a partir de l’experiència plàstica, el contacte amb els objectes i amb l’espai; un treball que es desenvolupa a la sala d’assaig i en la trobada amb la matèria. Quan ens submergim en un procés de creació no sabem què ens trobarem, i és a través de la vivència de la feina pràctica en els assajos que sorgeix la nostra inquietud artística i la necessitat d’expressar-la. Creiem que l’experiència que es viu en el procés de creació configura en gran part el caràcter de la peça, de manera que ens sembla essencial entendre els temps de producció al marge dels establerts en la indústria cultural. Per això, preferim dir que ens dediquem a acompanyar la creació d’una peça i no a fer-la. Perquè creiem fermament que cal deixar que una creació artística neixi per ella mateixa.
A l’actualitat, Monte Isla està treballant en la creació d’Allí donde no estamos.

L△ST

El projecte es pregunta sobre l’origen i la vigència de la bandera com a símbol i representació absoluta del sentiment i la identitat pàtria o ideològica, i posa en dubte la seva jerarquia moral per sobre d’altres valors fonamentals.

Les banderes han colonitzat les nostres vides i determinen el nostre tarannà i la nostra manera d’entendre el món; ara mateix, són gairebé un apèndix inextirpable del nostre esperit. Com han aconseguit tenir aquest superpoder? Aquesta qüestió ens porta a fer una petita revisió dels nostres moments vitals i sentiments relacionats amb la idea de bandera, per tal d’identificar els punts comuns de cada membre de la companyia en la relació amb un element que es presenta cada vegada més central en el discurs polític actual.

A través d’un repàs dels que considerem punts clau de la relació de les banderes amb la realitat, la peça fa una reflexió sobre com s’han establert en el nostre imaginari, i vol entendre com l’essència d’un país o d’una idea (sigui el que sigui, o la que sigui) poden ser resumides en un tros de tela de colors.

Fundación Mis Bragas

Fundación Mis Bragas és una aliança que fan dues dones. Des de la intimitat dels seus cossos imaginen que al centre del discurs, amb el qual s’ha d’estar alineat per encaixar en aquesta societat, no hi ha el paradigmàtic home blanc heterosexual, sinó elles mateixes. S’imaginen que no són “l’Altre”. Desitgen atendre l’eloqüència d’aquests cossos, compromeses amb ells en un sincer exercici d’ocupació; d’ocupació de l’espai des d’aquests cossos i no altres.

Sobre l’experiència d’aquests i no altres, construeixen els discursos, des d’una experiència cíclica i sagnant. Des d’allà, i no des d’un altre lloc, articulen els seus relats imaginant per un moment que l’alteritat no som elles, que no són la versió femenina de l’home, la versió mancada o castrada de la humanitat. Acullen aquesta experiència legitimant-la i ocupant l’espai escènic i el món des de l’úter, perquè és amb úter que l’habitem, el percebem i ens deixem travessar per ell.
Volem fer del món un lloc menys aliè, habitant el nostre cos, cantant-lo, ballant-lo. Ocupant-lo com a espai de resistència, de rosa, de vestits de flors, de pits a l’aire, de calces i de ‘brilli brilli’.

Les ‘Bragas’ som Andrea Marinel·lo i Gaia Bautista i estem felices que el nostre primer projecte com a companyia, Bitch, formi part del cicle DespertaLab20.

VVAA

VVAA és un col·lectiu artístic format fa dos anys per diversos amics de diferents disciplines artístiques. Va sorgir de necessitats com la d’unificar sota el mateix sostre els projectes generats, compartir energia i recorregut i donar ruta a projectes futurs; però també per donar-li un títol a l’acte de crear, aprendre i créixer conjuntament.
Busquem generar contingut artístic a través de l’experimentació pel que fa a format, concepte, espai, temps, llum, so…

El funcionament de VVAA no és el d’una companyia de teatre convencional. La producció artística no es limita exclusivament al format teatral convencional. Els seus membres –en són uns 20– també produeixen música, pel·lícules, videoclips i algun algoritme. Cada projecte el crea un equip de membres de VVAA diferent, amb rols que varien d’un projecte a un altre.
VVAA no segueix una metodologia concreta; per a cada projecte es genera una metodologia específica i adaptada a les necessitats. Tot i així, es poden ressaltar algunes característiques pròpies del col·lectiu que s’han anat definint al llarg de la nostra trajectòria, com ara:

Busquem i treballem amb referents i col·laboradors que provinguin de disciplines de fora de l’àmbit teatral convencional.
Creem narratives a través dels elements tècnics com espai, música i vestuari, juxtaposades a la narrativa interpretativa (no l’acompanyen només, sinó que tenen una narrativa pròpia també).
Seguim un procés de creació col·lectiva i no jeràrquica.
Ens interessa intentar redefinir l’experiència teatral, experimentant amb altres tipus de llenguatge, jugant amb els límits de la ficció.
Estructurem el procés de creació a través de reunions / assajos en què es treballen diversos conceptes i es proven diferents propostes de contingut o de forma.

Hermanas Picohueso

Hermanas Picohueso som na Lluki, en Diego, na Gal·la i totes les persones que sempre ens ajuden. Estem disseminades pel Mediterrani.

Treballem juntes perquè ens entenem i ens agrada posar en comú els nostres punts de vista. Sumem persones als nostres processos de creació perquè creiem que el món és ple de ments amb idees brillants. Les nostres influències són escèniques,  literàries, cinematogràfiques, fotogràfiques, YouTube, les històries de les nostres àvies i experiències pròpies.

Treballem en altres projectes perquè tenim hiperactivitat i dispersió. Això fa que mai ens cansem de les nostres trobades i arribem amb el cap ple d’idees que volem compartir.

Ens agrada el risc i mai posem límits a les nostres possibilitats. Apuntem alt i no sempre hi arribem. Som amants de la tecnologia, provem i incorporem tot allò que pugui servir-nos per experimentar amb noves maneres d’explicar les coses. Sense cap tipus de filtre previ.

Altres característiques que ens identifiquen:

  1. Patim una síndrome de Diògenes col·lectiva i individual que ens permet comptar sempre amb tot tipus de materials i artefactes que també reutilitzem. Creiem que na Marie Kondo no fa teatre.
  2. El nostre cervell és totalment nocturn. Les nou del matí per a nosaltres és la matinada.
  3. Som uns ‘modernos’ i mai no ho admetrem.

Companyia Pelipolaca

La Companyia Pelipolaca neix l’any 2016 amb Néstor Reina i Irene Vicente, estilista de moda i directora i dramaturga. Presenten el seu primer espectacle, Autònoma, en el qual es tracta el tema de la precarització en les arts escèniques i l’escena emergent, sota el paraigua de Can Felipa, estrenat allà i posteriorment presentat a l’Antic Teatre.

En l’espectacle següent, Unheimlich, Irene Vicente dirigeix ​​quatre actrius: Gal·la Sabaté, Rut Girona, Núria Corominas i Belen Bouso. Rep el suport d’Escena Poblenou (Embrions), la beca Kinetics de Centre Cívic Parc Sandaru i la beca DespertaLab de la Nau Ivanow i Sala Atrium. S’ha fet a Vic, Festival TNT, Sala Atrium, Casa Elizalde i Antic Teatre. És en aquest moment quan Gal·la Sabaté s’incorpora com a membre de l’equip directiu i gestor de la companyia.

Actualment, preparen ELLAS COMEN, un espectacle de creació col·lectiva amb Irene Vicente, Carmen Salines (dramaturga), Gal·la Sabaté (actriu) i Carlota Grau (performer) sota el paraigua de la Nau Ivanow i el festival TeatroPuerto (Xile).

Los Escultores del Aire

Los Escultores del Aire és una companyia internacional dirigida per Mai Rojas, amb base a Barcelona . S’especialitza en la producció d’espectacles professionals de teatre físic i utilitza el llenguatge de mim corporal com a base de creació, nodrint-se d’altres arts escèniques com el circ, la dansa i la manipulació d’objectes.

Els seus espectacles han estat representats i premiats a Espanya, Regne Unit, Portugal, Estats Units, Alemanya, Macedònia, el Marroc, Itàlia, Andorra, Colòmbia, Polònia, Suècia, Puerto Rico i Costa Rica. De la mà de Pentación Espectáculos va recórrer tota la geografia espanyola amb la Red Nacional de Teatros durant els anys 2017 i 2018. Ha pogut treballar en associació amb agrupacions del prestigi del Cirque du Soleil gràcies a la seva adaptabilitat i excel·lència tècnica.

Actualment, en associació amb la productora Goodmoment, prepara la seva primera incursió en el món audiovisual, amb la sèrie documental dansada Anticuerpos. Des 2019 s’instal·la amb orgull com a companyia resident de la Nau Ivanow. D’acord amb la filosofia creativa de la companyia, des de la seva àrea pedagògica denominada Lab Projects, Los Escultores del Aire vol compartir la seva pròpia forma d’entendre l’escenari amb totes aquelles persones interessades en les arts escèniques, sense importar-ne el nivell, l’edat o la experiència.

FAC

Fundación Agrupación Colectiva (FAC) crea peces originals basades en la creació col·lectiva a partir de les singularitats/ habilitats/ personalitat/ ignorància/ de cada membre del grup.

En els seus projectes, exploren des de la contemporaneïtat de les arts vives, com l’estructura social i política i el fucking capitalism. Va ser la companyia guanyadora del primer cicle internacional DespertaLab. A principi de temporada van reestrenar My low cost revolution a la Sala Atrium, que va ser guanyadora del Premi de la Crítica d’Arts Escèniques al millor muntatge de Noves Tendències en l’edició 2019.

Hui Basa

L’Agrupació Hui Basa neix de la trobada entre Lali Álvarez, Pau Matas i David Teixidó. Després de treballar junts a Ragazzo i Barcelona (contra la paret), ara engeguen aquest nou projecte en residència a la Nau Ivanow. Centren la seva recerca i creació en dues línies: el documental teatral i el treball escènic a l’espai públic.

Actualment treballen en tres projectes: Privilegi, un espectacle de sala amb una base documental sobre el concepte de privilegi. Tha Tzpar (L’espera), l’espectacle de carrer que s’estrenarà el setembre a FiraTàrrega, dins el programa de Suport a la Creació. I Squatart, un projecte d’art i comunitat en què els habitants d’un lloc determinat són subjecte del fet artístic.

Aquesta residència va propiciar que Lali Álvarez presentés el seu projecte al Gibney Dance Center de Nova York, en qualitat de companyia resident a la Nau Ivanow. L’esdeveniment sorgeix de la col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i Pro Helvetia, la institució homòloga a Suïssa, que porta quatre artistes més (Clàudia Cedó, Xesca Salvà i Ariadna Peya, i la comissària Anna Giribert) a l’Arts Salon que han posat en marxa. L’objectiu d’aquest saló és contextualitzar el treball de les creadores catalanes en nous entorns i alhora submergir-les en el teixit cultural de la ciutat on té lloc l’esdeveniment.

També han estat els creadors de l’acció duta a terme per la Nau Ivanow al Disseny Hub Barcelona durant la Nit dels Museus, en el marc del programa Creació&Museus, que vincula museus i Fàbriques de Creació de Barcelona.

Projecte Ingenu

Projecte Ingenu naixia el 2013 a la Nau Ivanow com un grup d’entrenament i d’investigació actoral regular que havia detectat la necessitat d’impedir que fos només el “mercat” qui governés les seves carreres artístiques. Ara ha esdevingut un grup d’investigació pràctica sobre el fet teatral, amb la voluntat de compaginar el treball professional amb l’evolució personal i la investigació permanent d’un model possible d’actor contemporani. És un grup de treball i recerca sobre el fet actoral i la teatralitat.

Apliquen la filosofia del moviment Slow en els seus muntatges: l’escena es despulla i l’intèrpret esdevé el centre de la peça. El teatre és la relació entre intèrpret i el públic, mà a mà, en cada paraula o en cada respiració. A poc a poc van necessitar materialitzar en espectacles les seves dinàmiques de treball intentant no perdre l’essència que els havia mogut inicialment i que s’estenia més enllà del concepte “espectacle”. Així doncs, van iniciar la producció slow d’espectacles mantenint-se al marge del tempo estàndard de producció.

El dia a dia de Projecte Ingenu s’ha anat diversificant en tres grans àmbits o línies de treball: entrenament i recerca (Escena Germinal), espectacles i teatre fora del teatre.

Han exhibit els espectacles Top GirlsRomeu i JulietaYerma i, el darrer, Vaig ser Pròsper o recordant la tempesta, totes amb molt èxit de crítica i públic.

Gràcies al programa de residències internacionals de la Nau Ivanow, des de mitjan maig duen a terme una residència a l‘Espacio Checoslovaquia, de Santiago de Xile, que els permetrà treballar durant un mes amb un col·lectiu xilè en la creació d’una peça que “respiri” de les dues cultures. La peça resultant serà presentada en el Festival de Artes Cielos del Infinito de 2018, gràcies als acords de col·laboració dels dos centres amb el Festival.

Històric

elnacionalNOensvol