DESCRIPCIÓ
Aquest curs ofereix una visió panoràmica sobre la diversitat del disseny d’il·luminació en les arts vives contemporànies. La llum s’ha convertit en un vehicle d’expressió artística essencial, no només en les arts escèniques, sinó en la creació contemporània en general.
L’objectiu és explorar els processos creatius de diferents artistes de la llum, entenent les seves metodologies, referències i com transformen idees poètiques en tècnica sobre l’escenari.
A través de classes magistrals amb artistes de diverses generacions, el curs proposa una reflexió sobre l’evolució de la il·luminació en les últimes dècades, oferint eines per ampliar les capacitats creatives de totes aquelles persones interessades en l’art contemporani.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Format · Les sessions seran presencials i tindran lloc a la Nau Ivanow
Durada · Totes les sessions seran d’una durada de dues hores, en horari de 17h a 19h*
Calendari de les sessions
* La sessió del 20 de maig amb Álvaro Castillo tindrà una durada de 3h.
LIS FORMADORIS
Manoly Rubio,
artista i tècnica multidisciplinària que ha picotejat des del món de l’arquitectura al disseny gràfic, l’estampació serigràfica o el disseny tèxtil. La seva formació i vocació autodidacta la va portar al 2018 a fascinar-se amb el món de les arts escèniques i voler-s’hi dedicar. Els darrers anys ha experimentat amb l’escenografia lumínica amb tira LED i la il·luminació escènica en teatre, circ, dansa i concerts. Dona de taller i oficis, treballa des de la fusteria i la pintura fins a la construcció de lluminàries i sistemes de control propis. Li flipa el color i la pràctica pictòrica, des d’on treballa i entén la llum com una forma d’expressió plàstica per crear ritmes, afegir textures i construir narratives lumíniques. Com a membre del col·lectiu Trans* s’ha recorregut bona part dels escenaris catalans obrint-se camí en un sector molt masculinitzat. Actualment ha fet un recés en la pràctica escènica per poder conciliar millor amb la seva vida com a mare, i s’està dedicant al món del tatuatge des d’on es plateja tornar als escenaris de cara a la tardor amb un millor control de l’agenda. Ha treballat amb les companyies El Conde de Torrefiel, La Virgueria, Sixto Paz, LaPerla29, Pornotopia, Sara Manubens, Maria Palma, Carla Rovira o Save The Temazo, així com amb projectes musicals com Adala, Clara Peya, Ual·la!, Joana Gomila i Clara Vallès. Va rebre el Premi de la Crítica 2022 a millor il·luminació per la peça “Una Imagen Interior” i recentment ha fet una il·luminació 100% amb tira LED pixelable per la obra “Teoria King Kong” de la Virgueria.
Jou Serra
és un il·luminador i artista visual, amb estudi a Barcelona, que treballa la llum i l’espai dins de les arts escèniques, la instal·lació i l’arquitectura. Està interessat en la investigació i en la creació d’espais de reflexió on la llum se situa en el centre de la recerca visual, artística, social i filosòfica. Té un màster en il·luminació arquitectònica i també es va formar com a tècnic de llums escèniques a Granada. És llicenciat a la Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) en dansa contemporània i composició. Ha complementat la seva formació d’instal·lació artística amb Irma Marco, i amb cursos de disseny d’il·luminació amb Ana Rovira, Thomas Bourreaus i Valentín Álvarez, i a l’Escola Massana amb el curs “Art i feminisme” de Maria Llopis, així com altres formacions relacionades amb el gènere i l’antropologia al CCCB. Codirigeix la companyia Animal Religion, on experimenta amb les sinergies entre cos, llum i so.
Ana Rovira,
il·luminadora de companyies com El Conde de Torrefiel, Las Huecas, Roger Bernat, Txalo Toloza, entre moltes altres.
CUBE
María de la Cámara i Gabriel Paré es dediquen des de mitjans dels noranta al desenvolupament de les arts aplicades a l’àmbit de l’espai. Amb formació en arts visuals, teatre i arquitectura, llicenciats per L’ESAD en l’especialitat d’escenografia i il·luminació. La seva tasca destaca per la continua recerca en els camps de l’espai, la llum i els objectes que l’ocupen amb l’actitud transgressora que comporta situar-se als límits de la parateatralitat. La fusió perceptiva entre l’espai i la llum és l’esperit dels seus muntatges. Professors en màsters i post-graus per a la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Escola Elisava de Barcelona, l’ESAD i l’Escola Universitària Bau. Experts en arquitectura escènica i sistemes d’il·luminació, han treballat tant per al món dels teatre, com per dansa, música, mitjans audiovisuals i museografia, cercant sempre espais de trobada entre les diferents disciplines. També destaca la seva feina com a autors d’instal·lacions pròpies d’il·luminació. Han estat nominats a premis com els Gaudí i els Goya, i diversos del seus muntatges han estat guardonats amb premis com els FAD, Max, Butaca, Ciutat de Barcelona o El Premi de la Crítica.
Alvaro Castillo,
artista escènic, il·luminador i productor tècnic en arts Escèniques. Transitant de la interpretació al disseny i tècnica de la il·luminació, actualment s’exerceix com a cap tècnic a La Nau Ivanow, on gestiona i coordina els aspectes tècnics de diversos projectes artístics, brindant suport a la creació i experimentació de noves formes d’expressió a les arts vives. La seva tasca també s’estén a través de diverses col·laboracions amb col·lectius artístics a Xile i Espanya, cosa que permet mantenir un constant intercanvi artístic que enriqueix la seva visió i pràctica escènica.