Des de la Nau, fa un temps que hem començat a endinsar-nos en l’àmbit de l’educació i la cultura a través de projectes que treballin per vincular aquestes dues temàtiques, amb l’objectiu de convertir-ho en un dels nostres eixos de treball en un futur.
Recentment, hem iniciat una col·laboració amb l’entitat CADEERA, un espai que gestiona el coneixement sobre l’educació i la cultura, i que el 28 i 29 d’abril organitza les I Jornades d’Educació i Cultura a la Nau Ivanow, dedicades a parlar d’aquesta temàtica a través de diferents taules rodones i intercanvis de la mà de professionals del sector.
Les jornades també es podran seguir en streaming a través del Youtube de CADEERA, al Youtube de la Nau i al Facebook de la Nau Ivanow.
DIJOUS 28 D’ABRIL
17-18.30h TAULA RODONA ART I EDUCACIÓ
L’Aprenentatge Significatiu en l’Experiència Estètica: Emoció i Equitat.
Ens endinsem en l’aprenentatge significatiu per centrar-nos, d’una banda, en la seva dimensió més afectiva i emocional, la que a partir d’una experiència vivencial, transforma l’objectiu de memoritzar una informació en l’objectiu de donar-li un sentit personal al coneixement, per poder-lo explicar i poder-ne crear de nou. I d’altra banda, abordar l’equitat que brinda l’aprenentatge significatiu en el duo educació i cultura per l’augment de canals i mitjans de comunicació i d’expressió, atenent la diversitat i facilitant el desenvolupament integral dels i les participants, i per l’accessibilitat universal a l’experiència artística i cultural des de l’àmbit educatiu.
Sessió moderada per Patricia Garrido, pedagoga i gestora cultural.
Silvia Burset
Llicenciada en Belles arts i Doctora en Comunicació, Art i Educació per la Universitat de Barcelona. Professora del departament de Didàctiques Aplicades de la Facultat d’Educació-UB. Membre del grup de recerca DIDPATRI (Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies) i del grup GID-CAV (Grup d’Innovació Docent Consolidat en Comunicació Audiovisual). Vicedegana de Qualitat i d’Innovació Academicodocent. Coordinadora del Màster universitari oficial Educació Interdisciplinària de les Arts de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.
Enric Prats
Doctor en Pedagogia i Màster en Literatura Comparada. Professor de Pedagogia Internacional, de la Universitat de Barcelona. Membre del Programa MIF, de Millora i Innovació en la Formació de Mestres, del Consell Interuniversitari de Catalunya. Membre del Grup de Recerca en Pensament Pedagògic i Social, de la Universitat de Barcelona. Director de la col.lecció “Pedagogies UB”, d’Edicions UB. Cap de Redacció de la revista Temps d’Educació. Coordinador de la secció Levana de la revista Compàs d’Amalgama. Co-coordinador de la secció “Ja ho deien”, de la revista Guix.
Thomas Louvat
Director teatral, investigador i mediador cultural. Màster en Investigació Teatral. Cursant màster en Mediació i Creació Artística a la Universitat de la Sorbonne Nouvelle, Paris 3. En 2005 funda el projecte TeatroDENTRO a Barcelona, formació i producció artística en presons dins l’associació transFORMAS de la qual va ser director artístic fins al 2014. A partir de 2016 és director artístic de l’entitat VULNUS, arts vives i recerca. Des de 2017 és mediador cultural de la Caixa d’Eines, programa de cultura i educació del Pla de Barris – Ajuntament de Barcelona.
18.30-20h EDUCACIÓ I CULTURA, INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES
Intercanvi de projectes d’Educació i Cultura a partir de tres iniciatives diferents, representant la diversitat de perspectives des d’on viure aquestes experiències. Sessió moderada per Patricia Garrido, pedagoga i gestora cultural.
Mauricio Antonio Ortiz
Mauricio Antonio Ortiz (Xile), Gestor Cultural i Educador, Llicenciat en Educació, Magister en Direcció de Comunicació́ y Marketing Estratègic, y Magister en Gestió́ Cultural, ha enfocat la seva experiència en el disseny, planificació i gestió́ de projectes i programes culturals per a institucions públiques i privades. Actualment és coordinador del Proyecto Escena Cultural de la Universitat de La Serena i membre del Colectivo Palillos en la Región de Coquimbo, professionals dedicats a la gestió cultural amb els qui es troba desenvolupant el projecte Entra en Escena, enfocat al desenvolupament de vincles entre comunitats escolars i el sector escènic local.
Judit López
Historiadora de l’art, ha completat la seva formació amb cursos orientats a treballadors culturals i de museus sobre interculturalitat, diversitat funcional, mediació patrimonial, mediació juvenil i noves tecnologies.Mediadora cultural a La Capella, centre d’art emergent, i al programa d’arts visuals “Temporals” de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.
Marta Rubio
Diplomatura Mestre/a Especialitat Educació Especial. Postgrau de Gestió i Direcció d’Escoles a la Universitat de Girona. Curs de formació en aspectes curriculars a través de la visita a diferents museus de la ciutat de Barcelona, a la Universitat de Barcelona. Mestra d’educació especial i Cap d’Estudis a l’escola La Farigola del Clot. Posada en marxa i creació del cicle mitjà i superior de l’escola de nova creació Fort Pienc. Directora de l’Escola L’Estel de Barcelona, centre educatiu de primària iniciant, amb la Fàbrica de Creació Nau Ivanow, un projecte creat amb la finalitat de vincular els dos centres a partir de la introducció dels infants i el claustre de l’escola a les arts en viu.
DIVENDRES 29 D’ABRIL
10.30-12h APROXIMACIÓ AL SISTEMA EDUCATIU
Aproximació al Sistema Educatiu per a artistes i creadors/es. Conceptes claus, estratègies i aspectes a tenir en compte per endinsar-se en l’àmbit educatiu des de l’experiència artística.
Sessió conceptual i pràctica.
Carme Hoyas i Mamen Zaera
Centre de Recursos Pedagògics (CRP de Sant Andreu) i Centre de Recursos Artístics de Barcelona (CRAB)
INSCRIPCIONS
Inscripcions gratuïtes
Aforament limitat
*Us informem que com a esdeveniment públic les jornades seran enregistrades per la Nau Ivanow i per Cadeera i, en tot cas, les imatges de les persones assistents seran tractades per a ús intern.