Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Formació: Tips de direcció amb Marta Pazos

DIRIGIT A

Creadors/es, directors/es, coreògrafs/es i persones interessades en noves formes de lideratge en el món de les arts escèniques.

DATES

Del dimarts 31 d’octubre al divendres 3 de novembre de 2023
Horari: de 17h a 21h 
Total d’hores de formació: 16h
Lloc: la Nau Ivanow

PREU

150€ per persona (IVA inclòs)
Places limitades (aforament màxim 20 persones)

DESCRIPCIÓ

Marta Pazos fa 23 anys que dirigeix posades en escena. Mai no ha estudiat direcció. Arriba al teatre des de les Belles Arts i durant molt de temps s’ha sentit estrangera en un context social on validació acadèmica té un pes determinant.

Ella ha escollit el camí de l’experimentació, de la intuïció i de l’empíric. Experimentar i després analitzar allò experimentat.

A l’hora de gestionar equips ha basat els seus processos en les cures, el rigor i l’acompanyament generant un marc perquè passi el que és inesperat.

Ha desenvolupat una metodologia i una sistematització de treball pròpia que compartirà de forma teoricopràctica amb les participants i els participants del taller.

L’artista, apassionada dels processos creatius, porta monitoritzant els seus propis processos des de fa més de 20 anys. El programa d’aquest taller està realitzat a partir de les preguntes concretes que estudiants o col·legues li han formulat durant anys sobre el treball i el modus operandi en cursos, conferències i MasterClass:

Com baixes a terra les idees? Com materialitzes els conceptes? Com evites la por davant la pressió d’una estrena? Com sorgeixes sense imposar? Com treballes amb intèrprets de diferents disciplines? Pots exemplificar com organitzes tot el procés d’assajos? En quin moment introdueixes la plàstica escènica? , Com superes els teus bloquejos en el procés?, Com tries els membres del teu equip?, Com recopiles el material de les improvisacions i l’organitzes? Com pots treballar amb aquest ritme sent mare de dos nens?

Pazos compartirà casos concrets de la seva trajectòria des que es genera la primera idea fins al seguiment després de l’estrena.

NECESSITATS PER ALS I LES PARTICIPANTS

Roba còmoda, ampolla d’aigua, llibreta i bolígraf o portàtil.

DOCENT: MARTA PAZOS

© Vanessa Rabade

Marta Pazos és directora d’escena de teatre i òpera, escenògrafa, dramaturga, figurinista, intèrpret i artista visual. És una de les creadores més rellevants de l’avantguarda escènica espanyola.

La seva obra destaca per una dimensió plàstica i una emancipació estètica més enllà d’un teatre realista difuminant les fronteres entre la ficció i la realitat. Els seus muntatges tenen una forta càrrega de bellesa i un impacte visual que roman a la retina del públic durant molt de temps.

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona a l’especialitat de pintura, després de vint anys de desenvolupament autodidacta, completa la seva formació a Itàlia llorant-se a la Scuola Cònia de les Societes Rafaello Sanzio dirigida per Claudia Castellucci.

Des de l’any 2000 dirigeix teatre i òpera per a entitats com el Centre Dramàtic Nacional, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Reial, el Teatre Espanyol, el Teatre Lliure, el Teatre de l’Abadia, el Centre Dramàtic Gallec o la MA Scène Nationale de França.

El 2007 funda la seva pròpia companyia Voadora (2007-2022), amb la qual signa alguns dels seus muntatges més emblemàtics.

Entre les seves posades en escena destaquen l’estrena mundial de l’òpera Alexina B de Raquel García-Tomàs al Gran Teatre del Liceu, la premiada òpera Je suis narcissiste, de Raquel García Tomás, finalista als International Opera Awards 2020 com a millor premiere mundial; les versions de les obres de Shakespeare Othello, Somni d’una nit d’estiu o La tempesta; les versions de les obres de Federico García Lorca Comedia sense Títol i Viatge a la Lluna; o Garage, un treball sobre el paper de la dona a la indústria automobilística protagonitzat per treballadores de PSA Peugeot-Citröen.

Ha rebut el Premi d’Honor al mèrit a les arts escèniques de la MIT Ribadavia, el Premi d’Honor ‘Dorotea Bárcenas’ 2018 i quatre Premis de Teatre María Casares com a directora d’escena i escenògrafa.

Ha fet conferències, classes i seminaris en diversos àmbits americans i europeus.

Viu i té el seu estudi a Santiago de Compostela.