Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Els dies 21, 22, 23 i 24 d’abril vam organitzar les Formacions EXIT 2020 en versió online amb més de 1.300 persones inscrites de diferents parts del món

Enguany hem celebrat unes Jornades EXIT diferents, en format online degut a la situació de confinament que vivim. Això no ha estat impediment per fer accessible una formació de qualitat i gratuïta  dirigida a tot tipus de professionals sobre producció, internacionalització, Model Canvas i distribució en les arts escèniques. Al final de cada formació es va generar un espai de debat i d’intercanvi d’idees obert a tothom on van sorgir reflexions molt interessants.

Més de 450 persones s’han inscrit a les Formacions EXIT fent un total de 1.300 participants a les quatre càpsules formatives de diferents parts del món: 175 persones de Barcelona, 78 persones de 39 ciutats de Catalunya, 105 persones de 18 ciutats d’Espanya, 80 persones de Llatinoamèrica de 24 ciutats diferents de Xile, Mèxic, Costa Rica, Argentina, Perú, Colòmbia i Ecuador, i 15 persones de 9 ciutats europees de França, Alemanya, Noruega, Anglaterra i Bèlgica.

Sessió inaugural

El 20 d’abril es va realitzar una sessió inaugural tancada al públic, que va comptar amb una conversa entre diverses persones vinculades amb les arts escèniques de Catalunya, València, Mallorca i diferents regions de Xile, fruit de la gran aliança que la Nau Ivanow manté amb espais, agents culturals i institucions del país. L’objectiu de la trobada era parlar de les diferents experiències que vinculen el fet escènic amb la comunitat.

La conversa va ser moderada pel Colectivo Palillos, col·lectiu de gestió cultural format per Carlos A. Ibacache i Mauricio Antonio Ortiz de la comunitat d’Ovalle (Xile), els quals es troben actualment realitzant una residència de gestió cultural a la Nau Ivanow.

En la conversa es va parlar de la importància d’apropar les arts escèniques als públics des de l’educació, donar continuïtat als projectes, sistematitzar les metodologies, implicar al territori i treballar per fer un teatre més accessible i popular. També es va reflexionar sobre la situació actual, en la qual es va remarcar la importància de la funció divulgativa de les xarxes socials, la necessitat d’ aprendre i reflexionar sobre aquesta situació excepcional i la importància de posar en valor la cultura en temps difícils com els que vivim actualment.

La figura de producció

La primera càpsula formativa es va enfocar en la importància de la figura de producció, amb l’objectiu d’oferir eines i claus de la producció escènica en el context actual.

Les formadores van ser Clara Matas, gestora cultural, productora d’arts escèniques i impulsora de Téntol; Gal·la Peire, membre de la companyia Hermanas Picohueso i productora d’arts escèniques; i Ona Sallas, membre de l’estudi de creació escènica LaSantísimaTrinidad.

Una sessió que va voler reivindicar l’ofici tan invisibilitzat com imprescindible de la producció en les arts escèniques, detallant-ne les seves tasques i matisant la necessitat de planificar i coordinar amb tot l’equip el projecte escènic.

Sostenibilitat i mobilitat

La segona càpsula va oferir les bases i els recursos per al desenvolupament sostenible i la mobilitat com a punt principal perquè els projectes escènics puguin tenir garantida la seva supervivència.

El ponent va ser Toni González, consultor per a la mobilitat, la internacionalització, el desenvolupament i la transformació estratègica dels projectes i organitzacions de les arts escèniques i la música.

En aquesta sessió es va parlar sobre els pilars de desenvolupament sostenible de les companyies com tenir un multiprojecte, un bon relat, un projecte resilient i la mobilitat de la companyia. Per altra banda, també es va parlar sobre les claus per la mobilitat com teixir xarxes, col·laborar amb altres agents del sector, donar-se temps, tenir curiositat i fer prospecció dels circuits.

Model Canvas

La tercera càpsula va posar l’enfocament en la proposta de valor dels projectes escènics i en els usuaris i usuàries, aprenent a dissenyar i / o repensar els projectes culturals en clau de sostenibilitat a través del Business Model Canvas. La formació va ser a càrrec de David Ribes, comunicador, formador i consultor de Trànsit Projectes.

D’entre les idees i reflexions que van sorgir, destaquen la importància del treball en equip per a poder desenvolupar el pla Canvas, pensar en el que et diferencia per a fer la teva proposta de valor i en les necessitats dels nostres usuaris.

Distribució

Finalment, la darrera càpsula es va dedicar a la distribució d’arts escèniques en ambients internacionals, en la qual es va parlar sobre el funcionament dels diferents mercats en el món, sobre les figures del productor i el distribuïdor en les arts escèniques, de la importància de saber diferenciar de la resta el propi projecte i conèixer molt bé el mercat al qual el vols adreçar.

Una formació a càrrec d’ Iva Horvat, professora universitària, ballarina, coreògrafa i directora d’espectacles de dansa i teatre; i Elise Garriga, matemàtica, productora i gestora cultural. Ambdues fundadores d’Art Republic, agència de distribució i desenvolupament d’estratègies en arts escèniques.