fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Dignificar el sector escènic des dels espais de creació

Molt sovint, des de la Nau ens heu sentit parlar sobre la precarietat de les companyies joves i no tan joves del món del teatre. Avui però, volem posar una mica de dades a aquest discurs per tal de mostrar-vos que és una realitat encara més dura del que podeu imaginar.

L’any 2021, la Nau va rebre gairebé 200 peticions de projectes que volien poder fer ús de les sales d’assaig o de qualsevol dels altres serveis que oferim de forma totalment gratuïta a les companyies. Projectes que podríeu trobar a qualsevol sala o teatre professional de Catalunya. La demanda del servei es fa mitjançant un qüestionari en què la companyia ens ha d’explicar quina és la situació del projecte que estan duent a terme. Algunes d’aquestes preguntes són, per exemple, quants dies tenen previst assajar el projecte, si estaran cotitzant i cobrant un sou mentre durin aquests assajos, quantes funcions tenen previstes fer un cop el projecte estigui llest en el proper any, quanta gent forma part de l’equip de treball… etc.

Us hem de dir que el contacte del dia a dia amb tota la gent que passa per la Nau ja ens avança moltes de les respostes d’aquest qüestionari, però quan li poses números reals i això ho converteixes en un dels típics “formatgets” d’excel, va resultar molt més esfereïdor del que sabíem.

De mitjana, un projecte teatral s’assaja entre 45 i 60 dies, fins aquí res de nou. Però sabíeu que més del 70% es fa amb un pressupost mitjà de 7.000€? Potser penseu que aquesta quantitat no està malament per un projecte, però ara penseu en l’últim cop que heu anat al teatre, en tot el que es veu i el que no es veu però hi és: escenografia, dramatúrgia, so, il·luminació, vestuari, interpretació, producció, direcció

Doncs tota aquesta gent que participa del projecte ha de repartir-se el pressupost, cosa que ens porta a un altre “formatget”: només un 35% asseguren que podran cobrar tots i cotitzar per la seva feina durant aquest projecte. El 65% restant no saben si arribaran a cobrar o quan ho faran, perquè que cobrin o no, en bona part depèn de les funcions que puguin fer d’aquest projecte, i segons el qüestionari, el 80% tenen un màxim de 12 funcions de mitjana.

El més habitual dels projectes assajats a la Nau és que les funcions es facin en una sala de petit format, on l’aforament mitjà de la temporada 2020-2021 va ser de 38 espectadors/es, segons dades d’ADETCA, amb un preu d’entrada mitjana de 13,70€.

Per norma general, les companyies rebran el 70% de la taquilla un cop descomptat l’IVA, els drets d’autor, i altres impostos. Així doncs, podeu fer números del que s’acabarà repartint la companyia: 38 butaques, per 13,70€ l’entrada dona un resultat de 520€ per funció. 520€ entre 10 persones de mitjana que formen el projecte surt a 52€ per persona. 52 euros per 12 funcions fa un total de 624€ bruts. En conclusió, 624€ bruts per 12 dies de funció i d’entre 45 i 60 dies d’assajos/treball, dels quals, cal descomptar l’IVA i altres impostos i càrrecs.

Sabem que potser aquest article està farcit de masses números i dades, però només us volíem fer veure la importància que tenen els espais com la Nau en la cultura del nostre país. Som espais que acollim aquests projectes a cost 0, on intentem donar beques i ajudes econòmiques i d’altres no materials, per mirar de dignificar una mica més aquesta feina i on procurem també conscienciar a la resta de persones de la importància de consumir cultura i del valor que té aquesta.

A la Nau, fa un parell d’anys vam decidir oferir tots els serveis de forma gratuïta, no donar invitacions en les mostres dels projectes, que tothom pagui la seva entrada, i posar-nos al costat dels projectes amb una vocació important de servei públic. Sabem que això ens resta economia i sovint és un fre per créixer, però creiem en un mantra que moltes vegades diem: el més important no és quines coses fem, sinó com fem les coses.

Amb la intenció de continuar ajudant de totes les maneres possibles a aquests projectes, hem obert una línia de finançament mitjançant donacions particulars. Si esteu interessades en saber com funciona us podeu adreçar a aquesta direcció info@nauivanow.com.