fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Potser. A partir de Yes, peut-être, de Marguerite Duras

Temps i espai no concrets. La humanitat viu en un context de guerra permanent. Hi ha manca d’informació i inseguretat constant. L’ambient és hostil i contaminat, i tothom porta comptadors de radioactivitat ambiental. La població viu dividida per sexes: els homes són enviats a la guerra i les dones viuen amb els ferits en camps de refugiats (anomenats reserves de pau).

La peça comença amb la trobada de dues dones (A i B) que, tot i no estar involucrades en el conflicte (un conflicte que representa tots els conflictes), en pateixen les conseqüències. A una de les dones l’acompanya un soldat que durant la major part de l’acció està estirat, abatut i només intervé en comptades ocasions de manera molt vague. Actua com una mena d’autòmat, ja que ha quedat profundament impactat per la seva experiència al conflicte bèl·lic. Ell, doncs, actua dins la trama com un constant recordatori del que és la guerra. La seva presència altera les dues dones, les fa entrar en conflicte amb elles mateixes i fer-se un seguit de preguntes:
Encara hi ha guerra? De què serveix la companyia d’un home? Puc estar amb algú encara que només sigui per procrear?
Partint de la interacció entre els dos personatges femenins, descobrim que la humanitat ve d’una guerra en la qual ha mort bona part de la població i on s’ha perdut la memòria (o herència cultural). Elles mateixen no saben llegir res més que fletxes i números i només tenen fragments de records.
La relació que s’estableix entre elles els permet enfrontar-se, juntes, a la incertesa d’existir en aquest món.

A partir de Yes, peut-être, de Marguerite Duras
Nothing Teatre

Direcció: Bego Moral
Traducció: Lara Correa i Laura Riera
Espai escènic i il·luminació: Aina Vergés
Vestuari: Carlota Masvidal
Intèrprets: Lara Correa, Laura Riera i Alejandro Martínez

Marguerite Duras
Marguerite Germaine Marie Donnadieu, o Marguerite Duras per a la majoria, fou una novel·lista, dramaturga, guionista i directora de cinema francesa del segle XX nascuda a les colònies del sud-est asiàtic, tot i que passà bona part de la seva vida a Europa. Molt activa i inquieta va esdevenir l’autora més plural i diversa de la seva època, renovant diversos camps de l’escriptura i cultivant un gènere teatral on la paraula era protagonista i conduïa l’espectador a universos on la relació entre els personatges permet explicar la condició humana.
La destrucció, l’amor, la solitud, els silencis i l’alienació social són temes claus en la seva producció, de la qual cal destacar-ne obres com l’Amant (novel·la), Hiroshima mon amour (novel·la i posteriorment pel·lícula) o Savannah Bay (teatre).

Nothing Teatre és una companyia de teatre que es constitueix l’any 2014 amb la voluntat de realitzar Potser, una visió personal del text d’una autora destacable com és Marguerite Duras. Es tracta d’una companyia formada per dues actrius (Lara Correa i Laura Riera) i una directora (Bego Moral), totes tres formades en art dramàtic en diferents centres de Barcelona i amb experiència en diversos muntatges. Per a aquest projecte comptem també amb la col·laboració de la directora Magda Puyo com a assessora.

Durada: 70 minuts
Espectacle en català
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla

Anticipada: