fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

OFF LOOP Festival Barcelona

Del 27 al 30 de novembre. De 20 a 22 h

FESTIVAL LOOP

 

LOOP és la primera fira internacional dedicada exclusivament a l’art en format vídeo, una iniciativa de l’Associació de galeries Art Barcelona que proposa convertir la ciutat en punt de trobada d’artistes, galeristes, col·leccionistes, comissaris, responsables de museus i tot tipus de públic interessat en el videoart.

Les habitacions de la primera planta del Barceló Hotel Sants són ocupades per galeries d’àmbit internacional que, prèvia selecció, presenten les seves propostes de videoart. També s’habilita un espai en què institucions i museus presenten les seves col·leccions d’art en vídeo. Revistes i publicacions especialitzades en art contemporani ocupen també un lloc destacat a la fira.

Paral·lelament, a centres artístics, galeries i d’altres espais de la ciutat, el videoart esta present a través d’Off LOOP–el festival. Entre aquests espais hi ha la Nau Ivanow, on l’artista italià Enrico Ferrari presenta dues video-instal·lacions: Body-room, hotel Sants virtual 3D i Bodyfree-way.

Body-room, hotel Sants virtual 3D es representa l’evolució de l’espai d’una habitació de l’Hotel Sants, a partir del moment en què l’espectador hi entra i hi troba el cos d’una dona que el convida a mirar. Des de la realitat s’entra en el somni: a través dels moviments d’una dansa, l’espai, de primer despullat de qualsevol qualitat (fins i tot del color), a poc a poc s’anima amb aquella presència, fins a transformar-se en arquitectura de vida. El cos d’una dona es multiplica fins a confondre’s amb el paviment, les parets i el mobiliari de l’habitació.

El muntatge real de l’habitació de l’Hotel Sants a l’interior de la Nau Ivanow vol reproduir el virtual del vídeo. La finestra de l’habitació és el vehicle de la transformació. Aquella finestra, qualsevol finestra, és el punt de vista privilegiat per observar i “reflectir” la vida, la realitat, el món. Un vídeo projectat és una finestra. El vídeo és projectat a la finestra de l’habitació real; mentre que a l’habitació virtual serà la finestra qui suggerirà el mitjà per a superar de la tensió. L’habitació de l’Hotel Sants esdevé el punt de trobada espaciotemporal entre el somni i la realitat, entre l’ànima i el cos.

A Bodyfree-way, mitjançant l’exploració del cos femení, que de primer evoca dunes del desert i formes suaus, l’arquitectura real de la Nau Ivanow acaba literalment revestida de cossos femenins que dansen, fins a desaparèixer, i que deixen a l’espectador la il·lusió de ser envoltat d’una arquitectura de cossos en moviment.