fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

‘La resclosa’

La Resclosa, de Michel Azama
Cia. Arenal Teatre

Del 5 al 28 de novembre
Sala Abaco
Dimecres a dissabte, 21h
Diumenge, 19h
PROMOCIÓ AMICS DE LA NAU:
Del 5 al 7 de novembre, entrades 2×1

Entrada: 18€
Amics de la Nau: 15€

Autor: Michel Azama
Direcció i adaptació: Robert Torres
Traducció: Ferran Lahoz
Actriu: Montse Alcoverro
Escenografia: Llorenç Corbella
Disseny llums: Maria Domènec
Vestuari: Mariel Soria
Espai sonor: Bárbara Granados
Espai visual: Robert Torres
Coreografia: Noelia Liñana
Adjunt direcció: Óscar Barberán

SINOPSI
Ha passat 16 anys a la presó. Ha patit el tancament, la soledat, el deteriorament del seu cos, la pèrdua de la seva feminitat, la impotència, la humiliació…
Demà serà el dia del seu alliberament. Què li espera, fora?
Avui rep un telegrama que li anuncia la mort de la seva mare. L’última persona que l’estimava, l’única que podia donar-li suport i tornar-li la confiança perduda, acabava de desaparèixer. 
Es troba en la cel·la de les alliberades, una resclosa, aquell espai entremig, entre l’ahir i el demà, entre l’interior i l’exterior, entre l’empresonament i la llibertat.
Impossible dormir. Té tanta por. Per lluitar contra l’ansietat, allibera les paraules. Es desencadenen els records: el tribunal, el viatge a la presó, l’aïllament, la jerarquia, les companyes, les visites dels seus fills…
Sorgeixen les emocions: la culpabilitat, la impotència, l’odi, la tendresa, els desitjos, els desencants, la resignació, els remordiments, les frustracions, les pors.
Aviat tots aquells anys quedaran enrere, tancats, "en el dipòsit".
"Aviat serà re-llançada a un lloc que ja no li pertany, que va continuar vivint sense ella, que no la va esperar i que, ben segur, no la necessita”.

Michel Azama (Vilallonga de la Salanca, 1947) estudia literatura moderna i es forma com actor a l’Escola Internacional de Jacques Lecoq. Ha estat autor associat al Centre Dramàtic Nacional de Dijon i fundador i redactor en cap de Cahiers de Prospéro. Va ser president de l’associació d’escriptors de teatre (EAT), catedràtic de Literatura moderna i teatre, i inspector acadèmic a l’Acadèmia de Caen fins al juny del 2010. Les seves obres han estat traduïdes a més de quinze idiomes i representades a tot el món.
Arriba a Éditions Théâtrales, on ja es pot veure el seu afany d’universalitat i l’exigència política. Militant i compromès amb la causa dels autors de teatre, ha desenvolupat una obra oberta sobre el món, sense tabús, en la qual, de forma sovint dialogada, s’obre camí al marge de la família i de l’individu, tot revisitant els mites i les creences comuns.
El 1989 escriu Le Sas (La resclosa) de la qual es va
fer una adaptació televisiva que va ser emesa pel canal FR3-Lille el 1990.
Ha publicat De Godot à Zucco: Anthologie des auteurs dramatiques de langue française 1950-2000, sent la primera antologia de teatre contemporani francès, formada pels volums Continuité et renouvellements, Récits de vie: le Moi et l’intime i Le Bruit du monde.

Arenal Teatre
Arrenca de la mà de Robert Torres, Montse Alcoverro i Óscar Barberán. És l’inici d’un nou equip que, tot i tenir llarga vida professional en paral·lel, han decidit unir les forces per crear-la i engegar aquesta croada amb La Resclosa com a primer fill, la història de la qual comença a gestar-se l’estiu del 2008.
Robert Torres va rescatar del calaix el projecte llargament acariciat de posar en escena el text de Michel Azama, La resclosa (Le Sas). Per encarnar-lo va pensar en Montserrat Alcoverro, una actriu que portava un temps fora dels escenaris teatrals per haver desenvolupat els darrers anys la seva feina en l’àmbit de l’audiovisual. L’enamorament de l’actriu amb el text va ser immediat i amb Óscar Barberán, gran amic i còmplice de moltes ‘andaduras’ quixotesques, van començar a posar fil a l’agulla.


[vídeo
[+info

Durada: 70min.
Venda d’entrades: Telentrada i 1h abans a taquilla