fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Escriptura a peu d’escenari – Jordi Casanovas

Aprendrem a fer evolucionar un muntatge propi a partir de l’experiència de la posada en escena, de les proves que podem fer en l’assaig, a partir del que aportarà cada membre de l’equip, tant pel que fa a l’escriptura com a la interpretació. El muntatge es basarà en una situació dramàtica proposada pel director del taller. Aprendrem a estripar allò que no funciona a escena. Predominarà l’escena per sobre de la literatura. Treballarem el teatre a l’escenari. I nosaltres mateixos determinarem la direcció més adient per al text.

Els tres nivells d’interpretació
Treballarem amb tres nivells o tres capes d’interpretació. El que pensa l’actor que interpreta sobre què està fent, el que pensa el personatge sobre el que està vivint i el que viu el personatge en l’escena. Jugarem a saltar fàcilment d’un nivell a l’altre per potenciar el joc teatral i deslliurar-nos de l’artifici que algunes convencions ens obliguen a mantenir.

La dramatúrgia lateral
Treballarem amb els preceptes de la dramatúrgia vertical:
La dramatúrgia vertical sap el que busca; la dramatúrgia lateral busca, però no sap què busca fins que ho troba. La dramatúrgia vertical és analítica; la lateral, provocativa. La dramatúrgia vertical exclou el que no sembla relacionat amb el tema central de l’obra; la dramatúrgia lateral investiga, fins i tot, allò que sembla aliè al tema central de l’obra. La dramatúrgia vertical segueix els camins més evidents; la dramatúrgia lateral els menys evidents. 

Curs adreçat a professionals de les arts escèniques (actors, dramaturgs i altres creadors).

Jordi Casanovas
Dramaturg i director teatral. Fins el 2013 va ser director de la companyia i sala Flyhard. També és professor de dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona.

Ha escrit una trentena de textos teatrals, entre els quals destaquen PÀTRIA (Teatre Lliure / Premi Ciutat de Barcelona), UNA HISTÒRIA CATALANA (TNC / Premi Butaca millor text), UN HOME AMB ULLERES DE PASTA (Sala Flyhard / Premi Time Out millor obra), LA REVOLUCIÓ (La Villarroel / Premi Butaca millor text) i la triologia composta per WOLFENSTEIN, TETRIS i CITY/SIMCITY (Premi de la crítica de Barcelona i Premi Serra d’Or).

Actualment té en marxa projectes com VILAFRANCA o RUZ/BÁRCENAS. [www.jordicasanovas.net]

ESPECIFICACIONS
La selecció d’alumnes es farà per currículum, que haureu d’enviar en format pdf amb el formulari.
Abans d’iniciar el curs, els alumnes acceptats haureu de llegir un material previ que us facilitarà l’organització i haureu d’escriure un text breu segons les premisses proposades pel director del taller.

[Formulari de preinscripció]

Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28 – Barcelona 08027)
Dates: del 12 al 16 de novembre
Horari: de dimecres a diumenge, de 10h a 15h – Mostra: diumenge tarda
Preu: 170€
Places: 15 màxim

Més informació: formacio@nauivanow.com

formació24
Un projecte de formació orientat a professionals de les arts escèniques. Un laboratori escènic, on experimentar noves formes de treballar, fomentar l’intercanvi d’idees i coneixements, i propiciar el contacte entre diferents professionals del sector.
Coordinació: Alberto Díaz

©foto: David Ruano