fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

El desgel humà

‘El desgel humà’
Marc Duran – fotografia
Francesc Bailón – textos

Inauguració: divendres 30 de març. 19h
Espai Guillot
Entrada gratuïta

“Mentre remo, se sent el so del gel al fondre’s. Navego amb caiac pels fiords de Grenlàndia envoltat d’icebergs que no paren de canviar de forma cada vegada que els miro. Això va molt ràpid, tot es desfà molt ràpid. Fotografio i immortalitzo moments i formes que mai més tornaran a ser iguals.”

L’escalfament del nostre planeta és una de les majors amenaces socioambientals a què s’ha d’enfrontar la humanitat en aquest segle. L’augment de la temperatura a la terra té un impacte preocupant i significatiu en la societat, l’economia i el medi ambient, que afecta moltes persones i ecosistemes. El canvi climàtic a escala mundial provoca l’extinció de molts éssers vius i té conseqüències nefastes per a la humanitat.

L’exposició mostra el meu punt de vista sobre el desgel a través d’una sèrie de fotografies preses durant una expedició de vuit catalans als fiords de Grenlàndia. Allà vaig poder apreciar la bellesa de les formes canviants que produeix el gel en desfer-se.
Les imatges belles contrasten, però, amb un greu problema de rerefons: el gel està desapareixent de l’Àrtic, i això posa en perill la vida de la gent que hi viu, el poble inuit. Els inuit depenen en certa mesura d’una economia tradicional de subsistència, ja que aprofiten al màxim els recursos existents en el seu mitjà. Malauradament, la seva forma de vida s’està veient afectada pels problemes medioambientals existents en tot el planeta. Grenlàndia perd 248 km3 de gel a l’any i, des de 1991, la  temperatura mitjana ha augmentat 3,9º C.

La finalitat de l’exposició és donar a conèixer els efectes del canvi climàtic en la regió àrtica on viuen els inuit i com estan condicionant el futur d’aquest poble, i sensibilitzar, des del punt de vista humà, de les conseqüències derivades del nostre maltractament al planeta. Marc Duran

Marc Duran Masó
Fotògraf, operador de càmera i director de fotografia.
Ha estat fotògraf del Crònica de Mataró (1992 al 1997) i del MaresmEsports (1995 al 1996).
Ha col·laborat en diverses revistes i diaris com El Periódico de Catalunya, La Vanguardia, Diumenge AVUI, Sport, El Punt, Interviu, Descobrir Catalunya, La Fotografía actual, Econòmics…, i ha estat corresponsal del diari El País al Maresme (2002).
Com a reporter gràfic, ha estat freelance al Kosovo (Els Balcans, 1998), Líban (camps de refugiats palestins, 1999).

Obres exposades:  
Individuals:
“Albada”, sèrie de 15 fotografies en b/n i tècnica mixta (Sala Clap Mataró 2001); “Flors de temps” (Sala Clap, Can Baladia 2001, sala Anaglifos 2005, Primavea fotogràfica 2004), “Absfraccions2” (C. Cultural Arcadia de Mataró, 2002); “mogudadesantes” (Ateneu Caixa Laietana, Mataró, 2002); “Cabo de Gata” (1r Festival fotogràfic Alfons Güell d’Argentona, 2007).

Col·lectives:
“El fet casteller”, exposició itinerant per Catalunya (Generalitat de Catalunya); “Selecció I.E.F.C  99-00 i 00-01” (Barcelona, 2000 i 2001); Festival Visa Pour L’Image. Festival Off (Perpinyà, 2005); Supermercat d’art d’Argentona (2003-2005); “Flors de temps” (Barcelona, 2004).

Operador de càmera freelance amb TV3/33, TVE, A3, T5, La6, C+.
[marcduran.mifotoblog.com]

Francesc Bailón Trueba
Llicenciat en Geografia i Història, especialitat Antropologia Cultural, per la Universitat de Barcelona. Des de 1997 es dedica a l’estudi i investigació de la cultura inuit.
Antropòleg, viatger i explorador polar, ha realitzat 11 expedicions a l’àrtic, la majoria per conviure amb els inuit, i ha viatjat a més de 40 països. És guia de les agències Greenland Adventure, X-Plore Servicio de Expediciones i Mundo Ártico en expedicions i viatges culturals a Grenlàndia i Canadà.

És professor de la Fundació Arqueològica Clos i de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Catalunya; col·laborador del Museu Etnològic de Barcelona i membre de l’Associació de Constructors d’iglús de Catalunya. Col·labora amb la Diputació de Barcelona realitzant activitats relacionades amb la cultura inuit.

També fa assessorament cultural sobre temes relacionats amb els inuit en mitjans de comunicació, i ha rebut premis i reconeixements per alguns reportatges on ha participat, com ara “Groenlandia, el último paraiso helado”, de Javier Gregori (Premio Nacional de Periodismo al Desarrollo Sostenible de la Fundación Doñana 21 en la modalidad de radio, 2008); “Viaje al deshielo acelerado de Groenlandia”, de Gustavo Català Deus (WWF ADENA, 2008); “A morte lenta do gelo eterno”, d’Alfredo Leiteque (primer premi en la categoria Multimedia del 1r Congrés Internacional de Ciberjornalismo; “Cambio climático. Los inuit”, d’Ángel Navarro Gómez (seleccionat a la mostra de documental Etnogràfic de Sobrarbe, 2009).

És autor de diversos articles sobre la cultura inuit i del llibre Los Poetas del Ártico. Historias de Groenlandia (Guadalturia Ediciones, 2011).

[www.antropologiainuit.com]
[culturainuit.wordpress.com]