fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Col·lectiu Omen

El setembre de 2015 va entrar al Viver de Creadors el col·lectiu Omen a través de la beca que la Nau Ivanow posa cada any a disposició de nous projectes. Omen són tres joves creadors (Arnau Abella, Carlos Martínez i Nico Martínez), graduats en Comunicació Audiovisual a la UPF, que van decidir unir esforços i fundar una plataforma que els permetés treballar sota uns criteris comuns, optimitzar costos i projectar una imatge concisa de la seva feina sota la mateixa bandera.

A cavall entre Galícia i Catalunya, Omen sempre han treballat amb una forta consciència territorial. Això ja es denota en els seus inicis: el seu primer projecte fou el documental Fóra do Continente, de Nico Martínez, una exploració etnogràfica de les illes Ons a través dels seus habitants. La preocupació per la imatge, no només com a una captura qualitativa del món que ens envolta sinó també expressiva i narrativa, com un llenguatge comunicatiu amb unes normes i eines específiques, es fa ja patent en aquesta primera obra.

Des de llavors fins ara han anat desenvolupant diverses vessants de l’audiovisual.

En el camp de la ficció, Omen defensa una narració honesta allunyada dels artificis per acostar-se a una quotidianitat que reflecteix les preocupacions intrínseques d’aquesta generació. Això es pot percebre en el curtmetratge Juventud Gruyère, de Carlos Martínez, o en Aquella nit (curtmetratge en postproducció), d’Arnau Abella.

Omen també treballa abordant altres camps de l’audiovisual per encàrrec de clients, com poden ser els vídeos corporatius, espots, vídeos promocionals, enregistrament d’esdeveniments i reportatges.

«En el camp de la ficció, Omen defensa una narració honesta allunyada dels artificis per acostar-se a una quotidianitat que reflecteix les preocupacions intrínseques d’aquesta generació.»

Darrerament també han iniciat una nova via de producció en el camp del videoclip, que ells aborden amb un fort component de ficció, aprofitant l’avinentesa per investigar en les formes que permet aquest mitjà.

Tot i així, els joves d’Omen no es dediquen només a la producció audiovisual sinó que també han abordat en diverses ocasions tasques més vinculades a la difusió: és el cas del projecte Tracta’m bé, una campanya del Consell Comarcal del Solsonès per fomentar el bon tracte dels adolescents envers la gent gran; o també el Cinema Coix, festival que dóna visibilitat a projectes amb pocs recursos de producció i a la vegada n’incentiva el desenvolupament.

Precisament aquesta mescla de producció i difusió és la que ens porta a parlar del projecte pel qual Omen està treballant a la Nau Ivanow: Bartna. Es tracta d’un webdoc amb l’objectiu de fer un recull exhaustiu de l’oferta artística a la ciutat de Barcelona al llarg d’un determinat període de temps. Al web de Bartna l’usuari podria navegar a través dels seus interessos personals per aproximar-se a l’experiència de cada art mitjançant un vídeo (per exemple d’un assaig d’una obra de teatre, el procés creatiu d’un pintor, un compositor al seu estudi…). Sens dubte Bartna serà en el fons una eina que ajudi a digerir i gestionar el consum cultural d’un públic tan divers i a la vegada tan àvid d’art com ho és el barceloní.

Col·lectiu Omen
Producció Audiovisual