fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

1r Premi internacional DespertaLab 2017 – Teatro Estudio TEES i Teatro Nómada

L’objectiu del Cicle de Creació DespertaLab, organitzat amb la Sala Atrium, és donar suport a la creació teatral més activa i emergent. A través d’aquest cicle, es posa a l’abast de les companyies l’espai i les condicions tècniques adients per a la creació, la producció, la comunicació-difusió i l’exhibició d’una obra teatral. En aquesta tercera edició la Beca s’ha internacionalitzat i ha passat a tenir dos premis d’àmbit nacional i un d’internacional, gràcies a un conveni signat amb la Secretaria de Cultura del govern de Jalisco (Mèxic).

Del 12 al 16 de juliol aneu a Sala Atrium a veure Juana Inés, paráfrasis de sí misma, de Teatro Estudio TEES i Teatro Nómada, dues companyies de l’Estat de Jalisco (Mèxic).

Els guanyadors del primer premi internacional DespertaLab estrenen per primer cop a tot el món un espectacle multidisciplinari que se submergeix en la vida, obra i passió de la musa Sor Juana Inés de la Cruz. Les companyies mexicanes construeixen una suggeridora peça on el text s’interrelaciona amb la música i dansa tradicional mexicana. Al ritme del son jarocho, acompanyarem Juana Inés en un vertiginós viatge eròtic i sensorial sobre la condició de ser dona en temps i territoris diferents.

El març del 2017, quan vam anunciar els guanyadors, ja es van posar a treballar en l’espectacle. La proposta inicial de les dues companyies mexicanes, unides sota el mateix projecte, era realitzar un treball de creació al voltant del gènere a partir d’una figura important de la literatura hispànica com és Sor Juan Inés. Al maig rebíem la companyia a la Nau Ivanow, iniciant així el període de residència de creació al nostre espai.

Han estat setmanes de pura creació escènica, de treball col·lectiu a través del cos i del llenguatge, que han cristal·litzat en aquesta obra que s’estrenarà dimecres 12 de juliol a la Sala Atrium de Barcelona. Les dues companyies han pogut gaudir dels diversos espais d’assaig abans d’entrar a treballar a la sala d’exhibició. A més, han viscut diverses experiències col·laborant a la Nit dels Museus amb la companyia Projecte Ingenu, resident a la Nau; s’han relacionat amb els usuaris del nostre Viver de Creadors; han vist la necessitat de mostrar el procés de creació a l’Escola d’Espectadors de la Sagrera i han pogut conviure amb el treball d’altres companyies en residència, siguin catalanes o estrangeres.

“Aquest projecte és la nostra resposta i contribució des de la nostra pròpia reflexió a la violència contra les dones que es viu al nostre país (Mèxic), ja que els nivells de feminicidis resulten alarmants. També és necessari remarcar que la violència extrema en forma de feminicidi és la més evident però no és l’única que es comet: les violències estructurals, psicològiques, físiques, sexuals, econòmiques i espirituals, la majoria de les vegades ni tan sols som capaços de reconèixer-les. És per això que ens és de primordial importància conèixer-les, nomenar-les, i llavors accionar per modificar aquest tipus de comportaments que atempten contra la integritat de les dones, però també contra la dignitat del comportament dels éssers humans en general.

També creiem important investigar en les nostres comunitats escolars i empresarials les postures, la informació i les accions sobre la violència de gènere; això ens permetrà tenir un panorama molt més ampli i plural sobre la nostra societat pel que fa a aquest tema i al final retornar-los la nostra nova mirada.

Creuar les troballes que tinguem amb Sor Juana Inés de la Creu, com a personatge, ens permet no només apropar-nos a una de les ments més brillants de la nostra mexicanitat sinó al resultat d’un sincretismes poètic, cultural i humà. Una dona que diu NO a les estructures socials per dir-se SÍ a sí mateixa i a la seva necessitat expressiva malgrat l’estructura social en La Nova Espanya del segle XVII, amb la seva inquisició i les seves estructures patriarcals”. Teatro Nómada


SALA ATRIUM
Del 12 al 16 de juliol
De dimecres a dissabte a les 20.30 h i diumenge a les 19.00 h

ENTRADES A entradium.com/entradas

Idioma: castellà
Durada: 80 minuts
Direcció: Fernando Sakanassi
Dramatúrgia: Ricardo Ruiz Lezama
Repartiment: Karla Constantini, María Balam, Darío Roques, José Jaime Argote
Disseny de vestuari: Estela Fagoaga (Sistema Nacional de Creadores de Arte)
Disseny d’espais escènic i il·luminació: Tenzing Ortega
Disseny de maquillatge: Liz Flores
Producció executiva: Ricardo Pérez/Imagina Entretenimiento
Coproducció: Secretaria de Cultura del Govern de l’Estat de Jalisco, Nau Ivanow, Sala Atrium, Cultura UDG, Teatre Estudio i Teatro Nómada