fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Yira

Una cambrera japonesa que balla flamenc. Una actriu estrangera que aprèn idiomes amb l’ajuda d’un radiocasset. Un músic ambulant. Un cantaor tancat que vol triomfar. Tots vigilats per una veu en off, mecànica i distant. Tots s’interpreten a si mateixos a la recerca de millors oportunitats, captats per un moment, emmagatzemats a la rebotiga d’una sala de banquets esperant instruccions per realitzar els seus serveis. Allà lluitaran contra la realitat i transformaran l’espai per reconstruir-hi els seus records.

Gaston Core & La zoologica
Direcció: Gaston Core
Dramatúrgia: Gaston Core, Akemi Goto, José Martino, Rhona Pearce, Salvador S. Sánchez, Dolors Sans, Sergi Gibert i Natalia Aguirre Marchione. Amb la col·laboració i acompanyament de Mario Roehrich Rubio.
Ajudant de direcció: Sergi Gibert
Intèrprets: Akemi Goto, José Martino, Rhona Pearce, Salvador S. Sánchez i Dolors Sans
Disseny d’escenografia, vestuari i il·luminació: Natalia Aguirre Marchione i Gaston Core
Espai sonor: José Martino
Assistència de moviment flamenc: Frederic Gómez
Cors: Cinta Moreno

Les dàrsenes, les presons, els cafès, les cantonades, els bordells, l’avinguda més ampla del món, són les fronteres originals del lunfardo, un llenguatge bastard i críptic, arma i artefacte dels malfactors que a principi del segle XX van ajudar a construir la història popular de Buenos Aires.

Yirar deriva del verb italià girare (girar, fer la volta) En l’argot porteny, un Yiro és una prostituta. Així s’anomenava a aquestes dones que per esquivar la policia, s’allunyaven del seu lloc, deambulant sense destí, tornant més tard a la mateixa cantonada. L’expressió hacer un yiro o yirar descriu avui dia no només la sort de les prostitutes sinó de qualsevol individu que envolta, allunyant-se, un punt de partida al qual sol tornar.

Yira és una composició de fragments de vides errants, una recerca personal per construir la pròpia identitat en un món complex i aparentment inaccessible.

Gaston Core & La zoologica
Gaston Core
(Buenos Aires) es forma com a intèrpret de teatre i com a ballarí, formació que continuarà a la ciutat d’Arnhem, Països Baixos. A Barcelona forma la companyia de teatre independent, Mamma Porca. El 2010 dirigeix el festival de teatre TdT produït pel Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET). Després, finalitza la carrera de Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha estat ajudant de direcció de Roberto Romei, Carme Portaceli i Sergi Belbel. [www.gastoncore.com]

La zoologica és una plataforma de treball oberta i transversal que integra artistes amb una filosofia compartida, la de desenvolupar una teatralitat comuna a partir d’una metodologia de creació diferent per a cada nou projecte. Fa tres anys que La zoologica col·labora i articula la gestió i producció de distintes propostes a la recerca d’un sistema expressiu propi.

Aquest espectacle forma part del programa Año Dual España-Japón, organizat per l’ambaixada japonesa a Espanya.

Durada: 70 minuts
Espectacle en català, castellà, anglès, japonès i kannada
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla