fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Ubú Rei

Creat a partir de l’espontaneïtat i la genialitat dels intèrprets, les diferents escenes es van succeint una rere l’altra i van imprimint una degradació en els personatges i els actors, de la mateixa manera com l’avarícia, l’afany de poder i la covardia van corroint el protagonista.
De vegades absurd i grotesc, d’altres poètic i bell, és un espectacle que traspua energia en cada moviment.

Aquest espectacle s’emmarca dins el conveni de col·laboració de la Nau Ivanow amb el Col·legi de Teatre de Barcelona.

Cia. La Trapa
Text: Alfred Jarry
Adaptació i direcció: Ester Nadal
Intèrprets: Iona Balcells, Mireia Carrillo, Anna Castells, Laia Ferré, Xime Gajardo, Jasmina Garcia, Neus Gispert, Adriana Gonzàlez, Lorena Hernàndez, Gabi Jiménez, Gigi Morón, Clara Palà, Pol Para, Emma Peitx, Marta Pérez, Joaquim Rodríguez, Aina Trubat, Mercè Tuà, Joan Xancó.
Disseny d’il·luminació: Jordi Llongueras
Escenografia i vestuari: La Trapa

SINOPSI
El pare Ubú, capità de l’exèrcit de Polònia, instigat per l’ambició de la seva dona, la mare Ubú, i amb l’ajuda del capità Escombrall, mata el rei Venceslau i li arrabassa la corona. Com que Escombrall no rep la recompensa que el pare Ubú li ha promès, s’uneix al tsar de Rússia, qui declara la guerra a l’usurpador. El pare Ubú marxa cap a la guerra després de confiar la regència a la mare Ubú, però Totilau, fill de l’antic rei que ha sobreviscut a la matança de la seva família, l’expulsa del poder i es posa al capdavant de l’exèrcit polonès.
Perseguit per l’exèrcit rus, el pare Ubú es troba per casualitat amb la mare Ubú, que s’ha pogut escapar de la ciutat, i s’enfronta amb el príncep Totilau i el seu exèrcit. Quan és a punt de sucumbir, el salven els seus fidels i abandona Polònia en un vaixell.

Alfred Jarry
Nascut l’any 1873 enmig d’una Europa podrida per la corrupció, es dóna a conèixer amb Ubú Rei, la seva gran sàtira a l’estament més poderós de finals del segle XIX. Precursor del surrealisme, el seu particular estil i les crítiques a la burgesia faran que se li tanquin moltes portes i es topi amb molts enemics al llarg de la seva carrera. Alfred Jarry, més peculiar com a persona que com autor, morirà als 34 anys demanant, com a darrer desig, un escuradents.

Cia. La Trapa
Tots els membres de la companyia són alumnes del Col·legi de Teatre de Barcelona, on han rebut classes d’un professorat altament qualificat d’actors i directors en actiu, com ara Jordi Arús, Ferran Audí, Montser Bonet, Lluís Elías, Pere Farran, Diana Gadish, Peter Gadish, Jordi Godall, Lluís Hasen, Marta Montiel, Ester Nadal, Jorge Picó, Pepa Plana, Cacu Prat, Xavi Ruano, Thomas Sauerteig i Helena Tornero.
L’espectacle que es presenta és el taller de final de segon curs que ha dirigit Ester Nadal, una posada en escena que defuig de filigranes estilístiques i que està abocada a la imaginació, a través d’un llenguatge que combina el treball de text i el corporal i gestual d’una manera molt personal. Esquitxada de cants i danses i amb altes dosis de sentit de l’humor, no hi ha efectes de llum ni d’ambientació que amaguin o reforcin la proposta, sinó que s’exploten al màxim els recursos del treball coral, també per crear imatges que evoquen els paisatges. El resultat de la suma de tots aquests elements és un enfocament original i divertit de l’obra d’Alfred Jarry que no deixa ningú indiferent.

Durada: 1h 15 minuts
Espectacle en català
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla