fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

TV & Misèria de la II Transició

“Televisor & Misèria de la segona Transició és una obra escrita en aquest precís moment per a nosaltres, per a  aquesta companyia. Hi va haver un temps, després de la primera guerra mundial, en què la humanitat va pensar que una semblant barbaritat no es tornaria a repetir.

La gran decepció que la segona guerra mundial va causar entre els habitants d’Europa no tenia mida. Obres com Tot esperant Godot en són un exemple. Ja no hi ha memòria, ja no queda res d’esperança, és a dir, res de res. La creació d’Europa després d’aquells fets, la globalització com a fet solidari i talla foc de qualsevol intent d’expansió, va tornar a fer creure en el somni de que un món millor podia ser veritat. Però la caiguda del mur, que era el fre al neoliberalisme desenfrenat, ens ha portat a una altra situació de desequilibri financer i a una desigualtat social sense límits. Els ciutadans i les ciutadanes tornem a ser les víctimes d’una devastació tan brutal del paisatge social com només una guerra ho havia aconseguit fer fins ara.

En clau de comèdia delirant fem un retrat de la nostra situació, a casa, a l’hospital, a l’escola… I la televisió, el que ens explica, el que això produeix en nosaltres.

Manuel Vázquez Montalbán va ser un home cabdal a la vida intel·lectual del nostre país, un home fonamental. Tenim la sort de poder tenir la seva visió sobre aquest moment clau, concret, de la nostra curta història democràtica, el seu anàlisi del personatge de l’Aznar, el moment històric en el que va succeir, els pactes entre partits que es van dur a terme… i tot el que això suposava en l’estructura del nostre país i en la mentalitat dels seus ciutadans i ciutadanes. Vells fantasmes que avui han arribat a la seva cima, que avui han trobat l’excusa per desenvolupar-se finalment.

La seva lucidesa irònica i la seva saviesa ens ha donat la inspiració per escriure aquesta obra. I tot el que estem vivint, és clar.” (Carmen Portaceli)

Autor: Albert Boronat
Direcció: Carme Portaceli
Intèrprets: David Bagés, Lluïsa Castell / Eva Cartañà, Gabriela Flores i Albert Pérez
Músic: Jordi Prats
Veu text Vázquez Montalbán: Rosa Maria Sardà
Música original: Dani Nel·lo i Jordi Prats
Escenografia: Paco Azorín
Vestuari: Carlota Ricart
Il·luminació: Miguel Muñoz
Moviment: Inés Boza
Maquillatge: Toni Santos
Fotografia: David Ruano
Disseny de vídeo i disseny gràfic: Pedro Chamizo

Una producció: Grec 2013 Festival de Barcelona i FEI – Factoria Escènica Internacional

Amb el suport de Departament de Cultura – ICEC – Institut Català de les Empreses Culturals, Fabra i Coats i Nau Ivanow