fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Retrats per a la memòria

‘Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu (1939-1982)
Del 30 de maig al 25 de juny
Inauguració 30 de maig. 20h

Espai 16

Aquesta exposició forma part d’un projecte més ampli, anomenat Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu (1939-1982) i gestat durant els anys 2007-2008, amb la voluntat de reivindicar la lluita antifranquista de tants ciutadans anònims. El grup de recerca està format per Xavier de la Cruz, fotògraf; David Rabassa, fotògraf; Manuel A. Raigada, fotògraf; Jordi Rabassa, historiador; Georgina Rifé, periodista i historiadora, Anna Moya, filòloga, i Borja de Maria, Maritxell Martínez, Jordina Tarré i David Royo, periodistes, sota la batuta de l’historiador polifacètic Pau Vinyes i Roig.

La tradició associativa del districte de Sant Andreu ha afavorit la lluita col·lectiva, però algunes persones dels cinc barris han destacat, a més, per la seva trajectòria individual. Retrats per a la memòria… vol fixar en la memòria col·lectiva el testimoni de 18 andreuencs i andreuenques de diverses generacions i perfils. Tots ells van combatre per la llibertat de la societat catalana des de la implicació en els dèficits socials dels barris i van arriscar feina, vida i família per oposar-se al règim del dictador. Els fonaments del projecte són les 18 entrevistes en profunditat realitzades entre l’hivern de 2007 i la primavera de 2008 –tret les de dos entrevistats ja morts, que s’havien realitzat abans. Les instantànies d’aquesta exposició, que recorrerà diversos espais del districte, plasmen la mirada dels 21 lluitadors protagonistes, als indrets que més han marcat les seves biografies.

Les grabacions de les converses formaran part d’un arxiu sonor i les transcripcions, degudament editades, es publicaran al web del projecte: www.retratsperlamemoria.cat. La interactivitat del web permetrà ampliar el projecte en fases futures, amb més biografies, dades noves i les aportacions dels visitants que, des de les seves llars, s’hagin endinsat en l’antifranquisme andreuenc explicat en primera persona. Queda també per al futur la publicació de les entrevistes en un llibre recopilatori, que inclogui els textos, les fotografies i l’experiència obtinguda amb la mostra i el web.


L’altre objectiu del projecte és esdevenir llavor d’iniciatives similars a la resta de la ciutat, on altres barcelonins anònims també van aportar granets de sorra indispensables per a la fi de la dictadura.


El projecte Retrats per a la memòria… no hauria estat possible sense el suport i el finançament de l’Institut Ramon Muntaner, que aplega tots els Centres d’Estudis dels territoris de parla catalana. Igualment hem d’agrair la complicitat del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, del centre Cultural Nau Ivanow-Fundació La Sagrera i d´Anna Moya (en la correcció dels textos), que han col·laborat amb el projecte des del principi.

 

[+ info dossier de premsa