fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Recital poètic

Abdel Aziz recita Mahmud Darwish
Dimecres, 16 de març. 20h
Entrada gratuïta
Recital poètic memoritzat i dramatitzat de l’actor marroquí Abdel Aziz El Mountassir, en el marc de l’homenatge pel 70 aniversari del naixement del poeta àrab, el palestí Mahmud Darwish (13 de març de 1941 – 9 d’agost de 2008).

“Recordáis un poco de poesía para detener la masacre”

Mahmod Darwish és un poeta nacional palestí, nascut el 1941 al poblat d’Al-Birwa, a la zona de la Palestina històrica que avui és Israel. Va ser considerat el poeta nacional palestí i un dels més cèlebres literats àrabs contemporanis. En el seu treball, Palestina es va convertir en una metàfora de la pèrdua de l’Edèn, el naixement i la resurrecció, així com l’angoixa per la despulla i l’exili.
Es va afiliar de jove al Partit Comunista Israelià, on treballava en comunicació, fins a deixar el país a començament dels anys 70 per seguir estudis a l’aleshores Unió Soviètica. Membre en el seu moment de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OLP),
la seva activitat intel·lectual, socioeconòmica i política es coneix a Ramala a mitjan anys noranta, com també la seva aportació literària des de diferents visions i indrets fins al moment de la seva mort, a Houston el 2008. El 1980-82 fou guardonat amb el Premi Lenin de la Pau entre els pobles.

Aquest recital porta per títol Jo no vull que aquest poema s’acabi, un dels últims poemes de Darwish i títol del seu últim llibre publicat de manera pòstuma. El recital serà en llengua castellana endolcit amb versos originals en llengua àrab i intercalats amb versos en francès i en portuguès.

Abdel Aziz El Mountassir va néixer a Ait Attab, un petit poble del Marroc. Amb la seva família va viure l’exili, i va ser analfabet fins als 10 anys. Després va fer el batxillerat i diversos cursos d’universitat.
Va treballar en ocupacions molt diverses abans d’anar a parar al cinema per casualitat. La seva primera aparició va ser a Cartas de Alou, de Moncho Armendáriz, però el salt a la fama va venir amb En construcción, de José Luis Guerín, en nom del qual va recollir el  Premi Goya de 2002. Ha continuat fent cinema i teatre.