fbpx

Nau Ivanow. Espai de residències d’arts escèniques

Raclette. Circuito de la Red 2017

Espectacle seleccionat per al XV Circuito de la Red 2017

El Circuito és un programa impulsat per la Red de Teatros Alternativos, de la qual és membre la Nau Ivanow, amb l’objectiu de facilitar la mobilitat per les diferents sales de la Red de Projectes d’Arts Escèniques Contemporànies concebuts per creadors i creadores i companyies professionals espanyoles. Les activitats a realitzar en el Circuito de la Red, que compta amb el suport de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), tenen lloc dins de l’Estat en comunitats autònomes diferents de la regió d’origen de la companyia o creador.

Les propostes que es presenten a la Nau Ivanow són Raclette, d’Ibuprofeno Teatro (Galícia) i Aneboda, d’Aneboda (Andalusia/ Catalunya). L’espectacle Raclette ha estat un dels més votats aquest any en el Circuito de la Red per les sales que l’integren.

La raclette és una manera de menjar en comunitat inventada pels pastors suïssos que, per foragitar el fred i la solitud de la muntanya, es reunien al voltant d’una pedra escalfada al foc per anant-hi cuinant, a mesura que menjaven, formatge, carn i verdures. Aquesta Raclette urbana i contemporània uneix, durant un sopar, dues trames que aparentment no tenen relació, però que s’entrellacen per acabar explicant una història terrible que tracta temes universals com la mort, la parella, la maternitat, la cobdícia, la culpa i la violència.

Els cinc personatges conformen un mosaic humà molt complex: un xoc entre visions del món que es tornen incompatibles, però que han de conviure malgrat les diferències. Són cinc persones que estan passant per moments crucials en les seves vides, moments de canvis, d’inestabilitat, marcats per esdeveniments que deixaran empremtes profundes per a la resta de la seva existència. Són cinc universos que reflecteixen les contradiccions d’una societat malalta que devora els seus integrants.

PREMIS
Premi Álvaro Cunqueiro per a textos teatrals 2014, Millor Espectacle de Sala de la 19a edició de la Feria de Teatro de Castilla y León-Ciudad Rodrigo, Menció Especial del Jurat en el XIX Certamen de Teatro Garnacha de Haro, Nominat a Millor Espectacle, Millor Direcció, Millor Text Original i Millors Actors Secundaris en els Premis María Casares 2017, Candidat als Premis Max a Millor Espectacle, Millor Direcció, Millor Text i Millor Actriu Secundària Iria Sobrado.

Cia. Ibuprofeno Teatro
Text i direcció: Santiago Cortegoso
Intèrprets: Toni Salgado, Deborah Vukusic, Marián Bañobre, Iria Sobrado i Salvador del Río
Espai escènic i imagen: Diego Seixo
Il·lluminació: Salvador del Río
Vestuari: Marián Bañobre
Maquillatge i perruqueria: Trini F. Silva
So: Quito
Vídeo: José V. Estonllo
Cobertura tècnica: Ningures Produción, S.L.
Ajudant de direcció: Rubén Pérez
Producció i distribució: Ibuprofeno Teatro

Santiago Cortegoso compagina la seva carrera com a actor i director d’escena amb l’escriptura de textos teatrals, tant en idioma gallec com en castellà, en els quals desenvolupa un llenguatge propi i reconeixible per tractar les qüestions claus que afecten l’individu contemporani, a través de personatges que busquen la seva identitat en un context social globalitzat i complex que no aconsegueixen controlar, la qual cosa els porta a situacions absurdes i carregades d’un humor àcid i sarcàstic.

Amb la seva companyia, IBUPROFENO TEATRO, ha estrenat amb direcció pròpia Raclette (Premi Álvaro Cunqueiro 2014, Premi María Casares 2017 al Millor text original i finalista en els Premi Max a Millor autoria i Millor Direcció), O Furancho (Nominat en el Premis María Casares 2016 al Millor text original), Pequeños actos pseudorrevolucionarios (Premi María Casares 2013 al Millor text original) i La hija de Woody Allen (Finalista en els MAX 2011 a Millor autor gallec). Altres treballs com autor són DesconexiónA órbita do lucecúSmoke on the waterEl charco de Ulises0’7% MOLOTOVCasa O’Rei y Hámster.

Ibuprofeno teatro és una companyia privada, formada per Santiago Cortegoso i Marián Bañobre, que ha produït quartre espectacles en cinc anys: La hija de Woody Allen (2010), Pequeños Actos Pseudorrevolucionarios (2012), FITNESS (2013) i O Furancho (2015). Tots van ser i estan sent distribuïts dins i fora de Galícia, representant el teatre gallec en festivals i places de molt prestigi (Mostra d’Autors Contemporanis d’Alacant, Umore Azoka de Leioa, Festival de MIM de Sueca, etc.), amb molt bones crítiques i el reconeixement de diversos premis (Maria Casares a la Millor Actriu i Autor, nominacions als Max, etc.).

Raclette inaugura una nova etapa de la companyia, que assumeix produccions d’un format superior amb elencs més nombrosos, caracteritzades pel rigor en la posada en escena, en el treball actoral i en la concepció dels textos i dels processos de creació, basats en l’obra dramatúrgica de Santiago Cortegoso. Així doncs, Ibuprofeno vol aprofundir en la línia de la creació pròpia i original, continuant la recerca, iniciada fa anys, d’un llenguatge personal i recognoscible per parlar dels temes claus que afecten l’ésser humà contemporani.

[www.ibuprofenoteatro.com] [www.ibuprofenoteatro.com/raclette]

[web.facebook.com/IbuprofenoTeatro]

[audioprograma]

Espectacle en castellà
Durada: 75 minuts aprox.
Entrada: 12€ /Amics de la Nau: 50%
Venda d’entrades: 1h abans a taquilla

Anticipada: